Subtraction of Fractions having the Same Denominator

In subtraction of fractions having the same denominator, we just need to subtract the numerators of the fractions.

To find the difference between like fractions we subtract the smaller numerator from the greater numerator. The denominator of the required fraction is the common denominator of the given fractions.

Difference of two fractions with like denominators = \(\frac{\textrm{Difference of Numerators}}{\textrm{Common Denominator}}\)

 

For example:

\(\frac{5}{7}\) - \(\frac{2}{7}\) = \(\frac{5 - 2}{7}\) = \(\frac{3}{7}\)


Follow the steps of subtraction of like fractions:

We can subtract in a similar way. 7/8 of the class are boys.

3/8 of the class are girls. By how much fraction are the boys more?

Subtraction of Fractions

Boys 7/8


Subtraction of Like Fraction

Girls 3/8


7/8 - 3/8 

= (7 - 3)/8 

= 4/8

The difference is 4/8 or 1/2

We can also reduce the fraction to the lowest term. 

4/8 ÷ 4/4 

= 1/2


Examples of subtracting fractions with the same denominator:

1. Subtract 3/8 from 7/8

Solution:

7/8 – 3/8

= (7 - 3)/8

subtracting fractions with the same denominator





= 1/2



2. Subtract 5/6 from 11/6

Solution:

11/6 – 5/6

= (11 - 5)/6

= 6/6

= 1/1

= 1



3. Subtract 7/9 from 11/9

Solution:

11/9 – 7/9

= (11 - 7)/9

= 4/9


4. Subtract 4/6 from 16/6

Solution:

16/6 – 4/6

= (16 - 4)/6

Subtraction of Fractions




= 2/1

= 2



5. Subtract 2/4 from 17/4

Solution:

17/4 – 2/4

= (17 - 2)/4

= 15/4

Subtraction of Fractions having the Same Denominator


Subtraction of Like Fractions:

6. Subtract \(\frac{7}{17}\) - \(\frac{5}{17}\)    

\(\frac{7}{17}\) - \(\frac{5}{17}\) = \(\frac{7 - 5}{17}\)

            = \(\frac{2}{17}\)  


7. Subtract \(\frac{13}{23}\) - \(\frac{9}{23}\)   

\(\frac{13}{23}\) - \(\frac{9}{23}\) = \(\frac{13 - 9}{23}\)

            = \(\frac{4}{23}\)  

Subtraction of Fractions with the Same (Like) Denominator
To subtract fractions with like denominator, we subtract the smaller numerator from the greater to obtain the numerator of the required fraction.


8. Subtract \(\frac{3}{8}\) from \(\frac{9}{8}\)

Solution:

   \(\frac{9}{8}\) + \(\frac{3}{8}\)

= \(\frac{9 - 3}{8}\)

= \(\frac{6}{8}\)


9. Subtract \(\frac{5}{14}\) from \(\frac{9}{14}\)

Solution:

    \(\frac{9}{14}\) - \(\frac{5}{14}\)

= \(\frac{9 - 5}{14}\)

= \(\frac{4}{14}\)


Worksheet on Like Fraction:

1. Subtract the following Like Fractions:

(i) \(\frac{12}{17}\) - \(\frac{5}{17}\)

(ii) \(\frac{17}{23}\) - \(\frac{4}{23}\)

(iii) \(\frac{9}{13}\) - \(\frac{3}{13}\)

(iv) \(\frac{3}{11}\) - \(\frac{2}{11}\)

(v) \(\frac{5}{17}\) - \(\frac{2}{17}\)

(vi) \(\frac{11}{16}\) - \(\frac{7}{16}\)

(vii) \(\frac{9}{24}\) - \(\frac{5}{24}\)

(viii) \(\frac{15}{24}\) - \(\frac{14}{24}\)

(ix) \(\frac{7}{12}\) - \(\frac{4}{12}\)

(x) \(\frac{8}{16}\) - \(\frac{5}{16}\)

(xi) \(\frac{9}{14}\) - \(\frac{5}{14}\)

(xii)\(\frac{8}{18}\) - \(\frac{5}{18}\)


Answer:

1. (i) \(\frac{7}{17}\)

(ii) \(\frac{13}{23}\)

(iii) \(\frac{6}{13}\)

(iv) \(\frac{1}{11}\)

(v) \(\frac{3}{17}\)

(vi) \(\frac{4}{16}\)

(vii) \(\frac{4}{24}\)

(viii) \(\frac{1}{24}\)

(ix) \(\frac{3}{12}\)

(x) \(\frac{3}{16}\)

(xi) \(\frac{4}{14}\)

(xii)\(\frac{3}{18}\)



2. Fill in the blanks:

(i) \(\frac{8}{21}\) - \(\frac{3}{---}\) = \(\frac{5}{21}\)

(ii) \(\frac{5}{7}\) - \(\frac{---}{7}\) = \(\frac{1}{7}\)

(iii) \(\frac{5}{19}\) - \(\frac{3}{19}\) = \(\frac{2}{---}\)

(iv) \(\frac{9}{16}\) - \(\frac{7}{---}\) = \(\frac{2}{16}\)



Answer:

2. (i) 21

(ii) 4

(iii) 19

(iv) 16

You might like these

 Related Concepts





4th Grade Math Activities

From Subtraction of Fractions having the Same Denominator to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Shifting of Digits in a Number |Exchanging the Digits to Another Place

    May 19, 24 06:35 PM

    Shifting of Digits in a Number
    What is the Effect of shifting of digits in a number? Let us observe two numbers 1528 and 5182. We see that the digits are the same, but places are different in these two numbers. Thus, if the digits…

    Read More

  2. Formation of Greatest and Smallest Numbers | Arranging the Numbers

    May 19, 24 03:36 PM

    Formation of Greatest and Smallest Numbers
    the greatest number is formed by arranging the given digits in descending order and the smallest number by arranging them in ascending order. The position of the digit at the extreme left of a number…

    Read More

  3. Formation of Numbers with the Given Digits |Making Numbers with Digits

    May 19, 24 03:19 PM

    In formation of numbers with the given digits we may say that a number is an arranged group of digits. Numbers may be formed with or without the repetition of digits.

    Read More

  4. Arranging Numbers | Ascending Order | Descending Order |Compare Digits

    May 19, 24 02:23 PM

    Arranging Numbers
    We know, while arranging numbers from the smallest number to the largest number, then the numbers are arranged in ascending order. Vice-versa while arranging numbers from the largest number to the sma…

    Read More

  5. Comparison of Numbers | Compare Numbers Rules | Examples of Comparison

    May 19, 24 01:26 PM

    Rules for Comparison of Numbers
    Rule I: We know that a number with more digits is always greater than the number with less number of digits. Rule II: When the two numbers have the same number of digits, we start comparing the digits…

    Read More