Word Problems on Division

Word problems on division for fourth grade students are solved here step by step.

Consider the following examples on word problems involving division:

1. $5,876 are distributed equally among 26 men. How much money will each person get?

Solution:

Money received by 26 men = 5876 So, money received by one man = 5876 ÷ 26

= 226

Word Problem on Division








Each man will get $226. 

2. If 9975 kg of wheat is packed in 95 bags, how much wheat will each bag contain?

Solution:

Since 95 bags contain wheat 9975 kg

Therefore, 1 bag contains wheat (9975 ÷ 95) kg

= 105 kg

Division Word Problem








Each bag contains wheat = 105 kg

In a problem sum involving division, we have to be careful about using the remainder.


3. 89 people have been invited to a banquet. The caterer is arranging tables. Each table can seat 12 people. How many tables are needed?

Solution:

To answer this question, we need to divide 89 by 12
89 ÷ 12

Division Word Problems





Quotient - 7 

Remainder - 5


If the caterer arranges 7 tables, then 5 people will have no place to sit. 
So he needs to arrange 7 + 1 = 8 tables. 


4. How many hours are there in 1200 minutes? 

Solution:

We know that there are 60 minutes in 1 hour.Divide the number of minutes by the number of minutes in 1 hour. We get, divide 1200 by 601200 ÷ 60 = 20

So there are 20 hours in 1200 minutes.

Answer: 20 hours. 


5. A bus can hold 108 passengers. If there are 12 rows of seats on the bus, how many seats are in each row? 

Solution:

Total number of passengers = 108

There are 12 rows of seats on the bus.

To find how many seats are there in each row, divide the total number of passengers by the number of rows of seats on the bus.

We get, divide 108 by 12

108 ÷ 12 = 9

Therefore, there are 9 seats in each row.

Answer: 9 seats.


6. Tom had 63 apples. He divides all apples evenly among 9 friends. How many apples did Tom give to each of his friends?

Solution:

Total number of apples = 63

There are 9 friends of seats on the bus.

To find how many apples Tom gave to each of his friends, divide the total number of apples by the number of friends. 

We get, divide 63 by 9

63 ÷ 9 = 7

Therefore, Tom gives 7 apples to each of his friends.

Answer: 7 Apples


7. Mark baked 195 cookies and divided them equally into 13 packs. How many cookies did Mark put in each packet?

Solution:

Total number of cookies = 195

There are 13 packs.

To find how many cookies did Mark put in each packet, divide the total number of cookies by the number of packs.

We get, divide 195 by 13

195 ÷ 13 = 15

Therefore, Mark put 15 cookies in each pack.

Answer: 15 cookies.


9. Nancy needs 5 lemons to make a glass of orange juice. If Nancy has 250 oranges, how many glasses of orange juice can she make?

Solution:

Total number of oranges = 250

She needs 5 lemons to make a glass of orange juice.

To find how many glasses of orange juice can Nancy make, divide the total number of oranges by the number of oranges needed for each glass of orange juice.

We get, divide 250 by 5

250 ÷ 5 = 50

Therefore, Nancy can make 50 glasses of orange juice.

Answer: 50 glasses of orange juice.


10. In your classes you counted 120 hands. How many students were at the class?

Solution:

Total number of hands = 120

We have 2 hands.

To find how many students were at the class, divide the total number of hands by the number of hands we have.

We get, divide 120 by 2

220 ÷ 2 = 60

Therefore, there were 60 students at the class.

Answer: 60 students.


11. The total train fare for 20 persons is 7540 rupees. What is the fare for 1 person.


Solution:

The total train fare = 7540 rupees

Number of persons = 20

Train fare for 1 person

                            = 7540 ÷ 20

                            = 377

Word Problem on Division


12. A milk container can store 8 litres of milk. How many containers are required to stare 6,408 litres of milk?

Solution:

Capacity of one container = 8 lites of milk

Required number of containers = 6408 ÷ 8

Hence, 801 containers are required.

Word Problems on Division


13. A farmer produced 29800 kg of wheat. How many bags will be buy store the wheat if one bag can hold 70 kg?

Solution:

Produced = 29890 kg

Number of bags needed = 29899 ÷ 70

Therefore, 427 bags are needed to hold 29890 kg of wheat.

Division Word Problem


These are the basic word problems on division.


Questions and Answers on Word Problems on Division:

1. 92 bags of cement can be loaded in a truck. How many such trucks will be needed to load 2208 bags?

Answer: 24 trucks


2. The total train fare for 11 persons was $3850. What was the fare for one person?

Answer: $350

You might like these

Related Concept

Addition

Word Problems on Addition

Subtraction

Check for Subtraction and Addition

Word Problems Involving Addition and Subtraction

Estimating Sums and Differences

Find the Missing Digits

Multiplication

Multiply a Number by a 2-Digit Number

Multiplication of a Number by a 3-Digit Number

Multiply a Number

Estimating Products

Word Problems on Multiplication

Multiplication and Division

Terms Used in Division

Division of Two-Digit by a One-Digit Numbers

Division of Four-Digit by a One-Digit Numbers

Division by 10 and 100 and 1000

Dividing Numbers

Estimating the Quotient

Division by Two-Digit Numbers

Word Problems on Division




4th Grade Math Activities

From Word Problems on Division to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Months of the Year | List of 12 Months of the Year |Jan, Feb, Mar, Apr

    Apr 20, 24 05:39 PM

    Months of the Year
    There are 12 months in a year. The months are January, February, march, April, May, June, July, August, September, October, November and December. The year begins with the January month. December is t…

    Read More

  2. What are Parallel Lines in Geometry? | Two Parallel Lines | Examples

    Apr 20, 24 05:29 PM

    Examples of Parallel Lines
    In parallel lines when two lines do not intersect each other at any point even if they are extended to infinity. What are parallel lines in geometry? Two lines which do not intersect each other

    Read More

  3. Perpendicular Lines | What are Perpendicular Lines in Geometry?|Symbol

    Apr 19, 24 04:01 PM

    Perpendicular Lines
    In perpendicular lines when two intersecting lines a and b are said to be perpendicular to each other if one of the angles formed by them is a right angle. In other words, Set Square Set Square If two…

    Read More

  4. Fundamental Geometrical Concepts | Point | Line | Properties of Lines

    Apr 19, 24 01:50 PM

    Point P
    The fundamental geometrical concepts depend on three basic concepts — point, line and plane. The terms cannot be precisely defined. However, the meanings of these terms are explained through examples.

    Read More

  5. What is a Polygon? | Simple Closed Curve | Triangle | Quadrilateral

    Apr 19, 24 01:22 PM

    Square - Polygon
    What is a polygon? A simple closed curve made of three or more line-segments is called a polygon. A polygon has at least three line-segments.

    Read More