Word Problems on Multiplication

Word problems on multiplication for fourth grade students are solved here step by step.


Problem Sums Involving Multiplication:

1. 24 folders each has 56 sheets of paper inside them. How many sheets of paper are there altogether?

Solution:

We can add 56 sheets 24 times

OR

Since multiplication is repeated addition we can multiply 56 and 24 to get the answer.

Word Problems on Multiplication

[Sometime, more than one calculation is required.] 

Therefore, altogether there are 1344 sheets. 


2. A carton holds 24 packets of biscuits. Each packet has 12 biscuits. How many biscuits can be packed in 45 cartons? 


In one carton we can pack 24 × 12 biscuits.

In 45 cartons, we can pack 24 × 12 × 45 biscuits.

24 × 12 = 288

Multiplication Word Problems


→ 40 + 5

Multiply by 5

Multiply by 40

Therefore, altogether there are 12,960 biscuits.


Consider the following Examples on Word Problems Involving Multiplication:

1. A book costs $ 67. How much will be paid for 102 such books? 

Solution:

The cost of one book            = $ 6 7                   6 7

Number of books                  = 1 0 2             × 1 0 2

The cost of 102 books          = $ 67 × 102        1 3 4

                                          = $ 6834         + 6 7 0 0

                                                                   6 8 3 4


Therefore, cost of 102 books = $ 6834 


2. A bicycle costs $ 215. How much will be paid for 87 such bicycles? 

Solution: 

The cost of one bicycle            = $ 2 1 5                   2 1 5

Number of bicycle                    = 8 7                       × 8 7

The cost of 87 bicycles            = $ 2 1 5 × 8 7        1 5 0 5

                                             = $ 6834            + 1 7 2 0 0

                                                                          1 8 7 0 5

Therefore, cost of 87 bicycles = $ 18705


3. The monthly salary of a man is $ 2,625. What is his annual income by salary? 


Solution:

Monthly income               = $2,625                   2 6 2 5

Annual income                 = $2,625 × 12             × 1 2
  
                                      = $31,500                 5 2 5 0

                                                                + 2 6 2 5 0

                                                                    3 1 5 0 0

Therefore, annual income = $ 31,500



4. A chair costs $ 452 and a table costs $ 1750. What will be cost of 15 chairs and 30 tables? 


Solution:

(i) Cost of one chair         = $ 452

Cost of 15 chairs             = $ 452 × 15

                                    = $ 6,780


(ii) Cost of one table        = $ 1,750

Cost of 30 tables             = $ 1,750 × 30

                                    = $ 52,500

Therefore, cost of 15 chairs and 30 tables = $ 6,780 + $ 52,500


Questions and Answers on Word Problems on Multiplication:

1. Each student of class IV $ 75 for the flood victims. If there are 368 students in class IV, what is the total amount of money collected?

Answer: $ 27600


2. An orchard has 46 rows of mango trees. If there are 150 trees in each row. What is the total number of mango trees in the orchard?

Answer: 6900


3. A showroom has 165 bicycles. Each bicycle costs $ 4500. What is the total cost of all the bicycles? 

Answer: $ 742500


4. The teller in the bank received 814 notes today. If the value of each note is $ 500, what is the total amount of money collected by the teller?

Answer: $ 407000


5. A car factory manufactures 75 cars each month. How many cars will be manufactured in the factory in one year?

Answer: 900


6. The National Library has 502 book shelves. In each shelf there are 44 books. What is the total number of books in the library?

Answer: 22088


7. Our heart beats about 72 times in a minute. How many times will it beat in an hour?

Answer: 4320


8. Shyam works for 10 hours in a day and Ram works for 9 hours in a day. Ram works for 6 days in a week and Sham works for 5 days in a week. Who works for more hours in a week and by how much?

Answer: Ram, 4 hours


9. There are 100 baskets of fruit. Each basket has 24 kg of fruit. If half of the baskets are kept on the weighing machine, then what weight will be shown by the weighing machine?

Answer: 1200


10. A truck has 673 boxes of candies. Each box has a dozen candies in it. What is the total number of candies on the truck?

Answer: 8076

You might like these

Related Concept

Addition

Word Problems on Addition

Subtraction

Check for Subtraction and Addition

Word Problems Involving Addition and Subtraction

Estimating Sums and Differences

Find the Missing Digits

Multiplication

Multiply a Number by a 2-Digit Number

Multiplication of a Number by a 3-Digit Number

Multiply a Number

Estimating Products

Word Problems on Multiplication

Multiplication and Division

Terms Used in Division

Division of Two-Digit by a One-Digit Numbers

Division of Four-Digit by a One-Digit Numbers

Division by 10 and 100 and 1000

Dividing Numbers

Estimating the Quotient

Division by Two-Digit Numbers

Word Problems on Division





4th Grade Math Activities

From Word Problems on Multiplication to HOME PAGE


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?