Subtraction

We will learn subtraction of two-digit numbers, 3-digit numbers, 4-digit numbers, 5-digit numbers, etc. with and without regrouping. We know that to subtract numbers, we first arrange them in place value columns and then subtract the digits under ones, tens and hundreds columns.

While performing subtraction, the smaller number is always subtracted from the larger number. The smaller number is called minuend and the larger number is called subtrahend. The result is called the difference.

Now, solve the following questions given below to refresh the concepts we have learnt already.

The answer of a subtraction sum is called DIFFERENCE.

How to subtract 2-digit numbers?

Steps are shown to subtract 2-digit numbers.

Subtract 39 from 78.

Line up the numbers according to place value taking care to place the bigger number on top.

How to Subtract

In the ONES column we have 8 - 9. 

We cannot take away 9 from 8 so we REGROUP the next place to the left. REGROUP 78 as 6 TENS and 18 ONES.

Subtract 2-digits from 2-digits

DIFFERENCE = 39

Sometimes we need to REGROUP more than once.



How to subtract 3-digit numbers?

Steps are shown to subtract 3-digit numbers.

Subtract 189 from 638.

Subtraction

REGROUP 38 as 2 TENS 18 ONES

Subtraction Steps

REGROUP 62 as 5 TENS 12 ONES


Answer: 449

We follow the same rule for subtracting 4 digits numbers or larger numbers.


How to subtract 4-digit numbers?

Steps are shown to subtract 4-digit numbers.

1. Solve: 74834 - 38915

Line up the number according to place value.

In the ONES column the number to be subtracted is greater so REGROUP as 2 TENS 14 ONES.

Subtraction Problem

Subtract the TENS column.

How to subtract?

REGROUP to subtract the numbers in the HUNDREDS column.

3 THOUSANDS 18 HUNDREDS

How to subtract?

REGROUP to subtract the numbers in the THOUSANDS column.

6 TEN THOUSANDS 13 THOUSANDS

How to subtract ?

Answer: 35919

We can subtract from a place with a zero. Just remember to REGROUP the next place to the left.



2. Subtract: 39507 - 27386

How to subtract?

Answer: 12121

REGROUP to subtract the TENS place

4 HUNDREDS 10 TENS



How to check the answer of a subtraction?

Subtract 2157 from 5438 and check your answer.

How to subtract

CHECK:

Add the DIFFERENCE to the smaller number.

How to subtract

The answer will be the smaller number.

Subtract the DIFFERENCE from the greater number.

How to subtract?

The answer will be the greater number.


In subtraction we will learn the subtraction operation of numbers having more than 4 digits with borrowing and without borrowing.

Examples:

1. Subtract 2684 from 6795.

Solution:

The numbers are arranged in column form

subtraction worksheets

(i) Ones are subtracted, 5 – 4 = 1

(ii) Tens are subtracted, 9 – 8 = 1

(iii) Hundreds are subtracted, 7 – 6 = 1

(iv) Thousands are subtracted, 6 – 2 = 4

Hence, difference = 4,111


2. Subtract 6732 from 9340 (with borrowing).

Solution:

The numbers are arranged in column form

Subtraction worksheets

(i) Ones are subtracted, 0 < 2, so 1 ten is borrowed from tens.

Now 1 Ten or 10 + 0 = 10, 10 – 2 = 8

(ii) Tens are subtracted, 3Tens – 3Tens = 0

(iii)Hundreds are subtracted, 3 Hundreds < 7 Hundreds so, 1 Thousand is borrowed,

so 10 Hundreds + 3 Hundreds = 13 Hundreds,

13 Hundreds – 7 Hundreds = 6 Hundreds.

(iv) Thousands are subtracted, 8Thousands – 6Thousands = 2Thousands

Hence, difference = 2,608


3. What is the difference between 40712 and 7549? (with borrowing)

Solution:

The numbers are arranged in column form

subtraction worksheets


(i) 2 < 9, 1T or 10 is borrowed 10 + 2 = 12, 12 – 9 = 3

(ii) 0 < 4, 1H or 10T is borrowed 10T + 0 = 10T, Now 10T – 4T = 6T

(iii) 6H – 5H = 1H

(iv) 1 Tth is borrowed, 10Th – 7Th = 3Th

(v) 3Tth – 0 = 3Tth

So, difference = 33,163



4. Subtract 2 3 7 4 1 2 from 6 4 9 5 2 3 (without borrowing)

Solution:

Numbers are arranged in column form

subtraction worksheets

(i) 3 – 2 = 1 Ones

(ii) 2 – 1 = 1 Tens

(iii) 5 – 4 = 1 Hundreds

(iv) 9 – 7 = 2 Thousands

(v) 4 – 3 = 1 Ten thousands

(vi) 6 – 2 = 4 Hundred thousands

Therefore, difference = 412111



5. Subtract (with borrowing) 6 5 6 2 9 from 3 2 3 4 7 8

Solution:

Numbers are arranged in column form

Subtraction worksheets

(i) Ones: 8 < 9, IT or 10 is borrowed 10 + 8 = 18, 18 - 9 = 9

(ii) Tens: 6T - 2T = 4T

(iii) Hundreds: 4H < 6H, 1 th or 10H is borrowed, 10H + 4H = 14H, 14H - 6H = 8H

(iv) 2Th < 5Th, 1Tth or 10Th is borrowed 10Th + 2Th = 12Th, 12Th - 5Th = 7Th

(v) 1Tth < 6Tth,1Hth or 10Tth is borrowed 10Tth + 1Tth = 11Tth, 11Tth - 6Tth = 5Tth

(vi) 2Hth remained as it was.

So, difference = 257849


6. Find the difference between two numbers, 1 4 2 7 1 3 and 3 7 4 3 9.

Solution:

The numbers are arranged in column form.

142713 is greater than 37439, so 37439 will be subtracted from 142713.

How to subtract

Difference = 105274

(i) Ones are subtracted

3 < 9, so 1 ten is borrowed.

Now 1T or 10 + 3 = 13, 13 - 9 = 4

(ii) Tens are subtracted, 1T < 3T, so 1H is borrowed.

Now 1H or 10T + 1 = 11, 

11 - 3 = 8, answer is 11 - (3 + 1) = 7

(iii) Hundred: 6H – 4H = 2H

(iv) Thousands: 12Th – 7Th = 5Th

(v) Ten thousands: 3Th - 3Th: = 0

(vi) Hundred thousand: 1Hth – 0 = 1Hth

Therefore, 142713 - 37439 = 105274


3. Find the difference.

For examples:

(i) 4 ten thousands - 24 thousands

          4 ten thousands    →      40 thousands

    -   24 thousands         →   -  24 thousands

                                              16 thousands


(ii) 6 thousands 3 hundreds – 4 thousands 17 hundreds

          6 thousands   3 hundreds    →       5 thousands + 13 hundreds

      -   4 thousands 17 hundreds    →    -  5 thousands +  7 hundreds

                                                                                    6 hundreds


(iii) 43 lakhs – 17 lakhs 23 hundreds

       43 lakhs                       →         42 lakhs + 100 hundreds

    -  17 lakhs 23 hundreds    →     -  17 lakhs  +  23 hundreds

                                                      25 lakhs  + 77 hundreds

                                                 or, 25 lakhs 77 hundreds


Note: Subtraction is done only in the same grouping.


Worksheet on Subtraction:

I. Match the numbers in the two columns:

       Column A

(i) 400 - 200

(ii) 685 – 10

(iii) 570 – 5

(iv) The predecessor of 782

(v) 853 – 0

     Column B

(a) 781

(b) 853

(c) 200

(d) 565

(e) 675


Answer: 

(i) → (c)

(ii) → (e)

(iii) → (d)

(iv) → (a)

(v) → (b)


II. Write any two numbers that come before the given numbers:

(i) ……………, ……………, 654

(ii) ……………, ……………, 316

(iii) ……………, ……………, 781

(iv) ……………, ……………, 999

(v) ……………, ……………, 100

(vi) ……………, ……………, 588


Answer:

(i) 652, 653

(ii) 314, 315

(iii) 779, 780

(iv) 997, 998

(v) 98, 99

(vi) 586, 587


III. Fill in the blanks:

(i) 346 - 100 = ……………

(ii) 412 – 10 = ……………

(iii) 587 – 27 = ……………

(iv) 697 – 590 = ……………

(v) 962 – 15 = ……………

(vi) 740 – 80 = ……………


Answer:

(i) 246

(ii) 402

(iii) 560

(iv) 107

(v) 947

(vi) 660


IV. Subtract the given numbers:

(i) 459 - 234

(ii) 762 – 430

(iii) 905 – 665

(iv) 652 – 483

(v) 790 – 548

(vi) 809 – 719


Answer:

(i) 225

(ii) 332

(iii) 240

(iv) 169

(v) 242

(vi) 90

Subtraction


V. Subtract:

(i)

           5     7     8

      -   1      0     4

     ____________

(ii)

           5     9     1

      -   2      3     0

     ____________

(iii)

           5     8     9

      -   1      3     6

     ____________

(iv)

           4     0     0

      -   3      2     2

     ____________

(v)

           2     5     3

      -   1      0     6

     ____________

(vi)

           9     0     0

      -   3      7     5

     ____________


Answer:

V. (i) 474

(ii) 361

(iii) 453

(iv) 78

(v) 147

(vi) 525


VI. Find the difference between:

(i) 725 and 400

(ii) 153 and 965

(iii)  781 and 243


Answer:

VI. (i) 325

(ii) 812

(iii) 538


VII. Arrange the following numbers in columns and subtract:

(i) 431 from 846

(ii) 261 from 642

(iii) 524 from 800


Answer:

VII. (i) 415

(ii) 381

(iii) 276


VIII. Word Problem on Subtraction:

(i) What must be added to 243 to get 605?

(ii) The sum of two numbers is 924. If the greater of the two numbers is 624, find the smaller number.

(iii) Shelly has a basket full of fruits to sell. She has 326 fruits with her. She sells 180 in the morning and 75 in the evening. How many fruits are still left with her to be sold?

(iv) Neil fill 437 litres of water in the tank. His family uses 359 litres of water in a day. How much water is still left in the tank?


Answers:

(i) 362

(ii) 300

(iii) 71

(iv) 78 litres

You might like these

Related Concept

Addition

Word Problems on Addition

Subtraction

Check for Subtraction and Addition

Word Problems Involving Addition and Subtraction

Estimating Sums and Differences

Find the Missing Digits

Multiplication

Multiply a Number by a 2-Digit Number

Multiplication of a Number by a 3-Digit Number

Multiply a Number

Estimating Products

Word Problems on Multiplication

Multiplication and Division

Terms Used in Division

Division of Two-Digit by a One-Digit Numbers

Division of Four-Digit by a One-Digit Numbers

Division by 10 and 100 and 1000

Dividing Numbers

Estimating the Quotient

Division by Two-Digit Numbers

Word Problems on Division





4th Grade Math Activities

From Subtraction to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Circle | Interior and Exterior of a Circle | Radius|Problems on Circle

    Jun 20, 24 02:15 PM

    Semi-circular Region
    A circle is the set of all those point in a plane whose distance from a fixed point remains constant. The fixed point is called the centre of the circle and the constant distance is known

    Read More

  2. Circle Math | Parts of a Circle | Terms Related to the Circle | Symbol

    Jun 20, 24 01:55 AM

    Circle using a Compass
    In circle math the terms related to the circle are discussed here. A circle is such a closed curve whose every point is equidistant from a fixed point called its centre. The symbol of circle is O. We…

    Read More

  3. Quadrilateral Worksheet |Different Types of Questions in Quadrilateral

    Jun 19, 24 09:49 AM

    In math practice test on quadrilateral worksheet we will practice different types of questions in quadrilateral. Students can practice the questions of quadrilateral worksheet before the examinations

    Read More

  4. Worksheet on Triangle | Homework on Triangle | Different types|Answers

    Jun 19, 24 08:59 AM

    Find the Number of Triangles
    In the worksheet on triangle we will solve 12 different types of questions. 1. Take three non - collinear points L, M, N. Join LM, MN and NL. What figure do you get? Name: (a)The side opposite to ∠L…

    Read More

  5. What is a Quadrilateral? | Symbol of a Quadrilateral □ | Rectangle

    Jun 19, 24 08:37 AM

    Definition of a Quadrilateral
    What is a quadrilateral? A simple closed curve or a polygon formed by four line-segments is called a quadrilateral.

    Read More