Word Problems on Multiplication and Division of Whole Numbers

We will learn how to solve step-by-step the word problems on multiplication and division of whole numbers. We know, we need to do multiplication and division in our daily life. Let us solve some word problem examples.


Word problems on multiplying and dividing of large numbers:

1. The cost of a chair is $980.50. Find the cost of such 2035 chairs.

Solution:

Cost of a chair =                             980.50

Number of chairs =                         × 2035

                                                     490250

                                                    2991500

                                                    0000000

                                             +  196100000

Cost of 2035 chairs =                  1995317.50

Therefore, cost of 2035 chairs is $1995317.50.

2. A tyre factory produces 6348 tyres a day. How many tyres will the factory produce in 460 days?

Solution:

Number of tyres a tyre factory produces in one day =            6348

Number of day =                                                               × 460

                                                                                         0000

                                                                                     380880

                                                                               +  2539200

Total number of tyres produces in 460 days =                 2920080

Therefore, the tyre factory will produce 2920080 tyres in 460 days.


3. The cost of a flat is $4218000. If there are 36 similar flats in a building, how much money will be collected by selling all the flats?

Solution:

Cost of one flat = $4218000

Number of similar flats = 36

Cost of 36 flats = $4218000 × 36

Word Problems on Multiplication of Whole Numbers

Hence, the money collected = $151848000


4. 470988 books are to be arranged equally in shelves. If 378 books are arranged in each shelf, how many shelves will be needed?

Solution:

Total number of books = 470988

Number of books arranged in each shelf = 378

Number of shelves needed = 470988 ÷ 378

Word Problems on Division and Multiplication of Whole Numbers

Therefore, 1246 shelves needed to arrange 470988 books equally.


5. The cost of 534 train tickets was $457104. Find the cost of one ticket?

Solution:

Number of train tickets = 534

Cost of 534 train tickets = $457104

Cost of 1 train ticket = 457104 ÷ 534

Word Problems on Multiplication and Division of Whole Numbers

Therefore, cost of one train ticket is $856.


6. 36 families went on trip which cost them $1216152. If each family share the cost equally, how much did each family pay?

Solution:

Total number of families = 36

Total cost paid by 36 families = $1216152

Cost paid by each family = $1216152 ÷ 36

Whole Numbers Division

Hence, cost paid by each family = $33782


7. A machine produces 2175 screws a day and after a month (30 days), these screws are distributed equally to 25 dealers in different parts of the city. How many screws does each dealer get?


Solution:

Screw production per day = 2175

Screw production in 30 days = 2175 × 30 = 65,250

65,250 screws are distributed equally among 25 dealers

Therefore, number of screws per dealer 65,250 ÷ 25 = 2,610

Hence, each dealer gets 2,610 screws.


8. A bus travels a distance of 275 km 500 m daily and for this travelling it consumes 1 ℓ of diesel per 15 km. Find

(i) how much distance does the bus travel in a month of 30 days?

(ii) how much diesel does the bus consume in a month?


Solution:

(i) In 1 day, the bus travels a distance of 275 km 500 m.

In 30 days (1 month), it travels a distance of 275 km 500 m × 30.

Multiplying Lengths

Hence, the bus travels a distance of 8265 km in a month.

(ii) The bus travels a distance of 8265 km in a month.

The quantity of diesel consumed by the bus for 8265 km (in 1 month) is given by 8265 ÷ 15.

Division Measurement

Hence, the bus consumes 551 ℓ of diesel in a month.

You might like these

● Operations On Whole Numbers





5th Grade Math Problems


From Word Problems on Multiplication and Division of Whole Numbers to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Estimating Sum and Difference | Reasonable Estimate | Procedure | Math

    May 22, 24 06:21 PM

    The procedure of estimating sum and difference are in the following examples. Example 1: Estimate the sum 5290 + 17986 by estimating the numbers to their nearest (i) hundreds (ii) thousands.

    Read More

  2. Round off to Nearest 1000 |Rounding Numbers to Nearest Thousand| Rules

    May 22, 24 06:14 PM

    Round off to Nearest 1000
    While rounding off to the nearest thousand, if the digit in the hundreds place is between 0 – 4 i.e., < 5, then the hundreds place is replaced by ‘0’. If the digit in the hundreds place is = to or > 5…

    Read More

  3. Round off to Nearest 100 | Rounding Numbers To Nearest Hundred | Rules

    May 22, 24 05:17 PM

    Round off to Nearest 100
    While rounding off to the nearest hundred, if the digit in the tens place is between 0 – 4 i.e. < 5, then the tens place is replaced by ‘0’. If the digit in the units place is equal to or >5, then the…

    Read More

  4. Round off to Nearest 10 |How To Round off to Nearest 10?|Rounding Rule

    May 22, 24 03:49 PM

    Rounding to the Nearest 10
    Round off to nearest 10 is discussed here. Rounding can be done for every place-value of number. To round off a number to the nearest tens, we round off to the nearest multiple of ten. A large number…

    Read More

  5. Rounding Numbers | How do you Round Numbers?|Nearest Hundred, Thousand

    May 22, 24 02:33 PM

    rounding off numbers
    Rounding numbers is required when we deal with large numbers, for example, suppose the population of a district is 5834237, it is difficult to remember the seven digits and their order

    Read More