# Bills

We will learn about bills and billing of different items.

Sometime we go to market to buy various items like potatoes, fruits, vegetables, clothes etc.  in different quantity. The shopkeeper gives us articles and we make the payment to him of the total cost of these articles. The shopkeeper keeps a record of the articles we purchase.

The slip of paper on which a shopkeeper notes down the requirements of a customer or buyer and calculates the total cost of items purchased is called a BILL.

Here is your bill. The total amount has come to $199.50 The customer reads the bill carefully. He also checks the total amount shown in the bill. In our daily life, we receive a variety of bills for example telephone bill, cooking gas bill, provisions bill etc. Uses of Bill 1. A shopkeeper can keep a track on the day sales. 2. The customer can cross check the prices items purchased and their total cost. 3. In case of any problem, the customer can change the item easily by showing the bill. Format of a Blank Bill 1. Rita from Sarad Bazar Delhi – 110006 bought the following items from Agarwal Provisions Store Sadar Bazar Delhi – 110006 on 06.05.2015. (a) 5 kg rice at the rate of$ 30.00 per kg.

(b) 3 kg urad dal at the rate of $36.00 per kg (c) 5 kg wheat flour at the rate of$ 9.00 per kg

(d) 2 litre mustard oil at the rate of $45.00 per litre (e) 2 packets of surf at the rate of$ 30.00 per packet.

Prepare a bill for the above items.

Solution:

Preparing a Bill:

Check the steps:

(i) Write the name of the shop, its location, phone number, date of purchase of item.

(ii) Make 5 columns:  Item number, name of the article, its quantity, rate of each article and the amount of the article.

(iii) Enter the name of item, rate and quantity in bill.

(iv) We can calculate the amount for each item by multiplying the rate by quantity.

(v) We find the total cost of item purchased.

Thus, the bill is prepared as under:

2. Check the correctness of the following bill:

Ron purchased some vegetables from ABC Store, G.t. Road, Aligarh. The bill given by store is given below:

Solution:

Checking the correctness of the bill:

1. Cost of 10 kg of potatoes @ $2.00 = 10 × 2 =$ 20.00

2. Cost of 5 kg of onion @ $3.00 = 5 × 3 =$ 15.00

3. Cost of 5 kg of beans @ $15.00 = 5 × 15 =$ 75.00

4. Cost of 10 kg of carrot @ $3.00 = 10 × 3 =$ 30.00

Total = $140.00 Therefore, the mistakes in the bill are: (a) At S. No. 2, the correct amount is$ 15.00

(b) At S. No. 4, the correct amount is $30.00 (c) In total the correct amount is$ 140.00

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Fraction in Lowest Terms |Reducing Fractions|Fraction in Simplest Form

Feb 28, 24 04:07 PM

There are two methods to reduce a given fraction to its simplest form, viz., H.C.F. Method and Prime Factorization Method. If numerator and denominator of a fraction have no common factor other than 1…

2. ### Equivalent Fractions | Fractions |Reduced to the Lowest Term |Examples

Feb 28, 24 01:43 PM

The fractions having the same value are called equivalent fractions. Their numerator and denominator can be different but, they represent the same part of a whole. We can see the shade portion with re…

3. ### Fraction as a Part of Collection | Pictures of Fraction | Fractional

Feb 27, 24 02:43 PM

How to find fraction as a part of collection? Let there be 14 rectangles forming a box or rectangle. Thus, it can be said that there is a collection of 14 rectangles, 2 rectangles in each row. If it i…

4. ### Fraction of a Whole Numbers | Fractional Number |Examples with Picture

Feb 24, 24 04:11 PM

Fraction of a whole numbers are explained here with 4 following examples. There are three shapes: (a) circle-shape (b) rectangle-shape and (c) square-shape. Each one is divided into 4 equal parts. One…