Addition of Whole Numbers

Addition of whole numbers is discussed in the following steps how to add large numbers:

Step I:

We arrange the given numbers in columns, ones under ones, tens under tens, hundred under hundreds and so on.


Step II:

We add the digits in each column taking the carry over, if any, to the next column the left, and adding it along with the digit in that column. We continue this process till we add the digits in all the columns.

Solved Examples on Addition of Whole Numbers:

1. Add 3507469 and 6641007.

Solution:

We arrange the given numbers in column and add as follows:

Step 1: Add ones place i.e. 9 + 7 = 16 which is equal to 1 ten + 6 ones


Step 2: Carry 1 ten to the tens column as shown.


Step 3: Add tens place i.e. 6 tens + 0 tens + 1 ten which is equal to 7 tens.


Step 4: Add hundreds place i.e. 4 hundreds + 0 hundred which is equal to 4 hundreds.


Step 5: Add thousands place i.e. 7 thousands + 1 thousand which is equal to 8 thousands.


Step 6: Add ten thousands place i.e. 0 ten thousand + 4 ten thousands which is equal to 4 ten thousands.


Step 7: Add hundred thousands place i.e. 5 hundred thousands + 6 hundred thousands which is equal to 1 million + 1 hundred thousand.


Step 8: Carry 1 million to the millions column as shown.


Step 9: Add millions place i.e. 3 millions + 6 millions + 1 million which is equal to 10 millions.

Addition of Whole Numbers

Therefore, the sum of given numbers= 10148476.

Addition of Whole Numbers

2. Add 4167499; 38014 and 3604587.

Solution:

We arrange the given numbers in column and add as follows:

Step 1: Add ones place i.e. 9 + 4 + 7 = 20 which is equal to 2 tens + 0 ones


Step 2: Carry 2 tens to the tens column as shown.


Step 3: Add tens place i.e. 9 tens + 1 ten + 8 tens + 2 tens which is equal to 2 hundreds + 0 tens.


Step 4: Carry 2 hundreds to the hundreds column as shown.


Step 5: Add hundreds place i.e. 4 hundreds + 0 hundreds + 5 hundreds + 2 hundreds which is equal to 1 thousand + 1 hundred.


Step 6: Carry 1 thousand to the thousands column as shown.


Step 7: Add thousands place i.e. 7 thousands + 8 thousands + 4 thousands + 1 thousand which is equal to 2 ten thousands + 0 thousand.


Step 8: Carry 2 ten thousands to the ten thousands column as shown.


Step 9: Add ten thousands place i.e. 6 ten thousands + 3 ten thousands + 0 ten thousand + 2 ten thousands which is equal to 1 hundred thousand + 1 ten thousand.


Step 10: Carry 1 hundred thousand to the hundred thousands column as shown.


Step 11: Add hundred thousands place i.e. 1 hundred thousand + 6 hundred thousands + 1 hundred thousand which is equal to 8 hundred thousands.


Step 12: Add millions i.e. 4 millions + 3 millions which is equal to 7 millions.

Addition of Whole Numbers

Therefore, the sum of given numbers= 7810100.


Note: We can add 7-digit, 8-digit and 9-digit numbers in the same way as we added 5-digit and 6-digit numbers. While arranging the addends in columns we need to be careful.

Addition of numbers with more than five digits can be done in the same way as we discussed in the above examples.

We arrange the numbers one below the other in the place value columns. We start adding them one by one from the right most column and take the carry over to the next column, if required.


3. Add 44,71,214 and 31,27,510.

Solution:

                 TL     L     TTh     Th     H     T     O

                 4      4       7        1      2      1     4 

         +      3      1       2        7      5      1     0 

                 7      5       9        8      7      2     4 


Hence  44,71,214 + 31,27,510 = 75,98,724


4. Add 1,29,700; 50,81,298 and 10,29,19,510.

Solution:

                 TC     C     TL     L     TTh    Th    H     T     O

                                         1       2       9     7      0     0

                                  5     0       8       1     2      9     8 

         +      1      0       2     9       1       9     5      1     0  

                 1      0       8      1      3       0      5      0    8  


Hence  1,29,700 + 50,81,298 + 10,29,19,510 = 10,81,30,508.


Word Problems on Addition of Whole Numbers:

1. The number of people visiting the World Science Fair on first three days of the week were 1,65,892; 1,63,844 and 1,88,514. What is the total number of people visiting the fair in these three days?

Solution:

Number of people visiting on the first day       = 1,65,892

Number of people visiting on the second day   = 1,63,844

Number of people visiting on the third day       = 1,88,514


                 L    TTh      Th     H      T     O

                1       6        5       8      9     2 

                1       6        3       8      4     4 

         +     1       8        8       5      1     4 

                5       1        8       2      5     0 


Hence  the total number of people visited = 5,18,250


Problems on Addition of Whole Numbers:

1. Write in columns and add the given numbers.

(i) 65,772 + 47,994

(ii) 89,00,307 + 90,65,070

(iii) 1,72,338 + 3,65,419

(iv) 77,08,334 + 6,92,456 + 28,65,008

(v) 2,34,04,673 + 86,65,708

(vi) 45,19,206 + 1,62,318 + 10,00,170


Answer: 

(i) 1,13,766

(ii) 1,79,65,377

(iii) 5,37,757

(iv) 1,12,65,798

(v) 3,20,70,381

(vi) 56,81,694


2. Find the missing digits in the following sums.

Find the Missing Digits Sums

Answer:

Find the Missing Digits Sums Answers

Solve the given Word Problems on Addition of Whole Numbers:

1. David's dream is to live in his own house. He buys a plot of land for $13,88,52,000 and spends $1,89,00,00 to build a house. What is the total amount of money spent by David to fulfill his dream?

Answer: 14,07,42,000


2. According to a census, there were 2,86,45,785 females in a country. The number of males is 6,44,991 more. What is the total population of the country?

Answer: 5,79,36,561


3. 12,66,400 people came to visit the Book Fair in the first week and 15,22,600 people came in the second week. How many total number of people visited the fair in the two weeks.

Answer: 27,89,000


4. Nancy and her brother Clark are playing video games. Nancy scored 7,225,600 points and Clark scored 59,99,000 points. What is the combined score of Nancy and Clark?

Answer: 1,32,24,600

Operations On Whole Numbers







Operations On Whole Numbers

5th Grade Math Problems




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Estimating Sum and Difference | Reasonable Estimate | Procedure | Math

    May 22, 24 06:21 PM

    The procedure of estimating sum and difference are in the following examples. Example 1: Estimate the sum 5290 + 17986 by estimating the numbers to their nearest (i) hundreds (ii) thousands.

    Read More

  2. Round off to Nearest 1000 |Rounding Numbers to Nearest Thousand| Rules

    May 22, 24 06:14 PM

    Round off to Nearest 1000
    While rounding off to the nearest thousand, if the digit in the hundreds place is between 0 – 4 i.e., < 5, then the hundreds place is replaced by ‘0’. If the digit in the hundreds place is = to or > 5…

    Read More

  3. Round off to Nearest 100 | Rounding Numbers To Nearest Hundred | Rules

    May 22, 24 05:17 PM

    Round off to Nearest 100
    While rounding off to the nearest hundred, if the digit in the tens place is between 0 – 4 i.e. < 5, then the tens place is replaced by ‘0’. If the digit in the units place is equal to or >5, then the…

    Read More

  4. Round off to Nearest 10 |How To Round off to Nearest 10?|Rounding Rule

    May 22, 24 03:49 PM

    Rounding to the Nearest 10
    Round off to nearest 10 is discussed here. Rounding can be done for every place-value of number. To round off a number to the nearest tens, we round off to the nearest multiple of ten. A large number…

    Read More

  5. Rounding Numbers | How do you Round Numbers?|Nearest Hundred, Thousand

    May 22, 24 02:33 PM

    rounding off numbers
    Rounding numbers is required when we deal with large numbers, for example, suppose the population of a district is 5834237, it is difficult to remember the seven digits and their order

    Read More