Fraction in Lowest Terms

Fraction in lowest terms is discussed here.

If numerator and denominator of a fraction have no common factor other than 1(one), then the fraction is said to be in its simple form or in lowest term.

In other words, a fraction is in its lowest terms or in lowest form, if the HCF of its numerator and denominator is 1.

Consider the equivalent fractions:

\(\frac{2}{3}\), \(\frac{4}{6}\), \(\frac{6}{9}\), \(\frac{8}{12}\), \(\frac{10}{15}\) ........

That is , \(\frac{10 ÷ 5}{15 ÷ 5}\) = \(\frac{2}{3}\);           \(\frac{10}{15}\) = \(\frac{2}{3}\)

\(\frac{8 ÷ 4}{12 ÷ 4}\) = \(\frac{2}{3}\);           \(\frac{8}{12}\) = \(\frac{2}{3}\)

\(\frac{6 ÷ 3}{9 ÷ 3}\) = \(\frac{2}{3}\);            \(\frac{6}{9}\) = \(\frac{2}{3}\)

\(\frac{2}{3}\) is the simplest form of the fraction \(\frac{10}{15}\) or \(\frac{8}{12}\) or \(\frac{6}{9}\)

A fraction is in the lowest terms if the only common factor of the numerator and denominator is 1.


Observe the fractions represented by the colored portion in the following figures.

In figure A colored part is represented by fraction \(\frac{8}{16}\).


The colored part in figure B is represented by fraction \(\frac{4}{8}\).


In figure C the colored part represents the fraction \(\frac{2}{4}\) and


In figure D colored part represents \(\frac{1}{2}\).

When numerator and denominator of fraction \(\frac{8}{16}\) are divided by 2. We get \(\frac{4}{8}\) and in the same way \(\frac{4}{8}\) gives \(\frac{2}{4}\) and then \(\frac{1}{2}\).

So, we find that \(\frac{8}{16}\), \(\frac{4}{8}\), \(\frac{2}{4}\) are equal to fraction for \(\frac{1}{2}\). Thus, \(\frac{1}{2}\) is the simplest or lowest form of all its equivalent fractions like \(\frac{2}{4}\), \(\frac{4}{8}\), \(\frac{8}{16}\), \(\frac{16}{32}\), \(\frac{32}{64}\), …… etc.

Now, if we take all the factors of the numerator 8 and denominator 16 of the fraction \(\frac{8}{16}\), we get the following:

All factors of 8 are 1, 2, 4, 8.

All factors of 16 are 1, 2, 4, 8, 16.

We find that highest common factor (HCF) of 8 and 16 is 8.

On dividing both numerator and denominator by highest common factor we get \(\frac{1}{2}\).

Since, both numerator and denominator of fraction \(\frac{1}{2}\) have no common factor other than 1, we say that the fraction \(\frac{1}{2}\) is in its lowest terms or simplest form.

A fraction is said to be in its simplest form when its numerator and denominator do not have any common factor except 1.

Observe the following:

To reduce a fraction to its lowest terms, we divide the numerator and the denominator by their common factors till only 1 is left as the common factor.

Simplest Form of a Fraction

There are two methods to reduce a given fraction to its simplest form, viz., H.C.F. Method and Prime Factorization Method. 


H.C.F. Method

Find the H.C.F. of the numerator and denominator of the given fraction. 

In order to reduce a fraction to its lowest terms, we divide its numerator and denominator by their HCF. 


Example to reduce a fraction in lowest term, using H.C.F. Method: 

1. Reduce the fraction ²¹/₅₆ to its simplest form.

Solution:

Reduce a Fraction











Therefore H.C.F. of 21 and 56 is 7.

We now divide the numerator and denominator of the given fraction by 7.

²¹/₅₆ = \(\frac{21 ÷ 7}{56 ÷ 7}\) = ³/₈. 


2. Reduce ⁴⁸/₆₄ to its lowest form.

Solution:


First we find the HCF of 48 and 64 by factorization method.

The factors of 48: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 16, 24, and 48.

The factors of 64: 1, 2, 4, 8, 16, 32, and 64.

The common factors of 48 and 64 are: 1, 2, 4, 8, 12 and 16.

Therefore, HCF of 48 and 64 is 16.

Now ⁴⁸/₆₄ = \(\frac{48 ÷ 16}{64 ÷ 16}\)

[Dividing numerator and denominator by the HCF of 48 and 64 i.e., 16]

⇒ ⁴⁸/₆₄ = ³/₄


3. Reduce ⁴⁴/₇₂ to its lowest form. 

Solution:


First we find the HCF of 44 and 72 by factorization method. 

The factors of 44: 1, 2, 4, 11, 22 and 44. 

The factors of 72: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 18, 24, and 36.

The common factors of 44 and 72 are: 1, 2 and 4. 

Therefore, HCF of 44 and 72 is 4. 

Now ⁴⁴/₇₂ = \(\frac{44 ÷ 4}{72 ÷ 4}\)

[Dividing numerator and denominator by the HCF of 44 and 72 i.e., 4] 

⇒ \(\frac{44}{72}\) = \(\frac{11}{18}\)


To change a fraction to lowest terms:

4. Reduce \(\frac{10}{15}\) to its lowest terms:

Solution:

Step I:

Find the largest common factor of 10 and 15.

Factors of 10: 1, 2, 5, 10

Factors of 15: 1, 3, 5, 15

Common factors: 1, 5

H.C.F of 10 and 15 = 5


Step II:

Divide both the numerator and denominator by the H.C.F.

\(\frac{10 ÷ 5}{15 ÷ 5}\) = \(\frac{2}{3}\)

Therefore, \(\frac{10}{15}\) = \(\frac{2}{3}\) (in its lowest terms)


5. Reduce \(\frac{18}{45}\) to its lowest terms.

Solution:

H.C.F. of 18 and 45 is 3 × 3 = 9

\(\frac{18 ÷ 9}{45 ÷ 9}\) = \(\frac{2}{5}\)

Therefore, \(\frac{18}{45}\) = \(\frac{2}{5}\) (in its lowest terms)

HCF of 18 and 45


Prime Factorization Method

Express both numerator and denominator of the given fraction as the product of prime factors and then cancel the common factors from them. 


Example to reduce a fraction in lowest term, using Prime Factorization Method:

Reduce \(\frac{120}{360}\) to the lowest term. 

Solution:


Fraction in Lowest Terms










120   =     2 × 2 × 2 × 3 × 5         =   1
360        2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5          3


Solve Examples on Reducing Fractions to Lowest Terms:

1. Express \(\frac{28}{140}\) in the simplest form.

Solution:

Let us find all the factors of both numerator and denominator.

Factors of 28 are 1, 2, 4, 7, 14, 28

Factors of 140 are 1, 2, 4, 5, 7, 10, 14, 20, 28, 35, 70, 140

The highest common factor is 28. Now dividing both numerator and denominator by 28, we get \(\frac{1}{5}\). The numerator 1 and denominator 5 have no common factors other than 1. So,  \(\frac{1}{5}\) is the simplest form of \(\frac{28}{140}\).


2. Is \(\frac{48}{168}\) in its simplest form?

Solution:

Let us find HCF of numerator and denominator and then divide both by the highest common factor.

The highest common factor is 2 × 2 × 2 × 3 = 24

Let us divide both numerator and denominator by 24. We get \(\frac{2}{7}\).

So, the fraction \(\frac{48}{168}\) is not in its simplest form.


Simplifying a Fraction:

3. Simplify \(\frac{42}{84}\)

Method I:

Steps I: Divide numerator and denominator by 2.

42 ÷ 2 = 21;   84 ÷ 2 = 42;   we get \(\frac{21}{42}\)

Steps II: Divide 21 and 42 by 3.

21 ÷ 3 = 7;    42 ÷ 3 = 14;   we get \(\frac{7}{14}\)

Steps III: Divide 7 and 14 by 7.

7 ÷ 7 = 1;    14 ÷ 7 = 2;   we get \(\frac{1}{2}\)

Therefore, \(\frac{42}{84}\) = \(\frac{1}{2}\), in its lowest terms


Lowest form of 42/84
HCF of 42 and 84


Simplify \(\frac{42}{84}\)

Method II:

H.C.F of 42 and 84

= 2 × 3 × 7

= 42

Now divide the numerator and denominator by the H.C.F. i.e., 42

\(\frac{42 ÷ 42}{84 ÷ 42}\) = \(\frac{1}{2}\) in its lowest terms.


4. Express each of the following fractions to its lowest terms:

(i) \(\frac{18}{27}\)

(ii) \(\frac{30}{70}\)

Solution:

(i) We have, 18 = 2 × × 3

                   27 = 3 × × 3

So, we can divide the numerator and the denominator by 3 × 3 = 9

So, \(\frac{18 ÷ 9}{27 ÷ 9}\) = \(\frac{2}{3}\)

Thus, the simplest form of \(\frac{18}{27}\) is \(\frac{2}{3}\)


(ii) We have, 30 = 2 × × 5

                   70 = 2 × × 7

So, can divide the numerator and denominator by 2 × 5 = 10

So \(\frac{30 ÷ 10}{70 ÷ 10}\) = \(\frac{3}{7}\)

Thus, the simplest form of \(\frac{30}{70}\) is \(\frac{3}{7}\)


5. Reduce \(\frac{120}{360}\) its lowest terms.

Solution:

We can divide the numerator and the denominator step by step, by their common factors.

So, \(\frac{120 ÷ 2}{360 ÷ 2}\) = \(\frac{60 ÷ 2}{180 ÷ 2}\) = \(\frac{30 ÷ 3}{90 ÷ 3}\) = \(\frac{10 ÷ 2}{30 ÷ 2}\) = \(\frac{5 ÷ 5}{15 ÷ 5}\) = \(\frac{1}{3}\)

Therefore, \(\frac{120}{360}\) equal to \(\frac{1}{3}\) its lowest terms.


Worksheet on Reduce a Fraction to its Simplest Form:

1. Convert the given fractions in lowest form:

(i) \(\frac{2}{4}\)

(ii) \(\frac{3}{9}\)

(iii) \(\frac{4}{16}\)

(iv) \(\frac{12}{15}\)

(v) \(\frac{7}{28}\)

(vi) \(\frac{6}{10}\)

(vii) \(\frac{9}{72}\)

(viii) \(\frac{24}{36}\)


Answers:

1. (i) \(\frac{1}{2}\)

(ii) \(\frac{1}{3}\)

(iii) \(\frac{1}{4}\)

(iv) \(\frac{4}{5}\)

(v) \(\frac{1}{4}\)

(vi) \(\frac{3}{5}\)

(vii) \(\frac{1}{8}\)

(viii) \(\frac{2}{3}\)


2. Reduce the following fractions to their lowest terms.

(i) \(\frac{12}{60}\)

(ii) \(\frac{13}{169}\)

(iii) \(\frac{7}{35}\)

(iv) \(\frac{12}{28}\)

(v) \(\frac{3}{27}\)

(vi) \(\frac{80}{100}\)

(vii) \(\frac{14}{18}\)

(viii) \(\frac{29}{58}\)

(ix) \(\frac{9}{63}\)

(x) \(\frac{90}{128}\)


Answer:

2. (i) \(\frac{1}{5}\)

(ii) \(\frac{1}{13}\)

(iii) \(\frac{1}{5}\)

(iv) \(\frac{3}{7}\)

(v) \(\frac{1}{9}\)

(vi) \(\frac{4}{5}\)

(vii) \(\frac{7}{9}\)

(viii) \(\frac{1}{2}\)

(ix) \(\frac{1}{7}\)

(x) \(\frac{45}{64}\)


3. Write the fraction which is in the lowest terms in each set of equivalent fractions.

(i) [\(\frac{15}{65}\), \(\frac{3}{13}\), \(\frac{30}{130}\)]

(ii) [\(\frac{1}{9}\), \(\frac{8}{72}\), \(\frac{5}{45}\)]

(iii) [\(\frac{50}{70}\), \(\frac{5}{7}\), \(\frac{25}{35}\)]

(iv) [\(\frac{3}{11}\), \(\frac{33}{121}\), \(\frac{15}{55}\)]


Answer:

3. (i) \(\frac{3}{13}\)

(ii) \(\frac{1}{9}\)

(iii) \(\frac{5}{7}\)

(iv) \(\frac{3}{11}\)



4. State true or false:

(i) \(\frac{5}{8}\) = \(\frac{55}{8}\)

(ii) \(\frac{6}{48}\) = \(\frac{1}{8}\)

(iii) \(\frac{6}{9}\) = \(\frac{48}{75}\)

(iv) \(\frac{7}{8}\) = \(\frac{9}{10}\)

(v) \(\frac{8}{6}\) = \(\frac{28}{21}\)


Answer:

4. (i) False

(ii) True

(iii) False

(iv) False

(v) False



5. Match the given fractions:


(i) \(\frac{12}{15}\)

(ii) \(\frac{6}{9}\)

(iii) \(\frac{8}{36}\)

(iv) \(\frac{24}{32}\)

(v) \(\frac{15}{25}\)

(a) \(\frac{3}{4}\)

(b) \(\frac{2}{9}\)

(c) \(\frac{3}{5}\)

(d) \(\frac{4}{5}\)

(e) \(\frac{2}{3}\)



Answers:

5.


(i) \(\frac{12}{15}\)

(ii) \(\frac{6}{9}\)

(iii) \(\frac{8}{36}\)

(iv) \(\frac{24}{32}\)

(v) \(\frac{15}{25}\)

(d) \(\frac{4}{5}\)

(e) \(\frac{2}{3}\)

(b) \(\frac{2}{9}\)

(a) \(\frac{3}{4}\)

(c) \(\frac{3}{5}\)



6. Write the fraction for given statements and convert them to the lowest form.


Statement

Fraction

Lowest Form

(i) Ten minutes to an hour

(ii) Amy ate 3 out of the 9 slices of a pizza

(iii) Eight months to a year

(iv) Kelly colored 4 out of 12 parts of a drawing

(v) Jack works for 8 hours in a day.



Answers:

6.


Statement

Fraction

Lowest Form

(i) Ten minutes to an hour

\(\frac{50}{60}\)

\(\frac{5}{6}\)

(ii) Amy ate 3 out of the 9 slices of a pizza

\(\frac{3}{9}\)

\(\frac{1}{3}\)

(iii) Eight months to a year

\(\frac{8}{12}\) 

\(\frac{2}{3}\)

(iv) Kelly colored 4 out of 12 parts of a drawing

\(\frac{4}{12}\)

\(\frac{1}{3}\)

(v) Jack works for 8 hours in a day.

\(\frac{8}{24}\)

\(\frac{1}{3}\)



7. Give the fraction of the colored figure and convert in the lowest form.

Figure

Fraction

Lowest Form

(i)

Fraction 2/8

(ii)

Fraction 4/8

(iii)

Fraction 6/12

(iv)

Fraction 2/6


7.

Answers:

Figure

Fraction

Lowest Form

(i)

Fraction 2/8






\(\frac{2}{8}\)







\(\frac{1}{4}\)

(ii)

Fraction 4/8






\(\frac{4}{8}\)







\(\frac{1}{2}\)

(iii)

Fraction 6/12






\(\frac{6}{12}\)







\(\frac{1}{2}\)

(iv)

Fraction 2/6






\(\frac{2}{6}\)







\(\frac{1}{3}\)


8. Simplify the following fractions:

(i) \(\frac{75}{80}\)

(ii) \(\frac{12}{20}\)

(iii) \(\frac{25}{45}\)

(iv) \(\frac{18}{24}\)

(v) \(\frac{125}{500}\)


Answer:

8. (i) \(\frac{15}{16}\)

(ii) \(\frac{3}{5}\)

(iii) \(\frac{5}{9}\)

(iv) \(\frac{3}{4}\)

(v) \(\frac{1}{4}\)


9. State whether the fraction is in its lowest terms or not:

(i) \(\frac{12}{20}\)

(ii) \(\frac{8}{9}\)

(iii) \(\frac{20}{29}\)

(iv) \(\frac{5}{8}\)

(v) \(\frac{38}{57}\)

(vi) \(\frac{33}{38}\)

(vii) \(\frac{70}{95}\)

(viii) \(\frac{18}{27}\)


Answer:

9. (i) No

(ii) Yes

(iii) Yes

(iv) Yes

(v) No

(vi) Yes

(vii) No

(viii) No


10. Reduce to the lowest terms:

(i) \(\frac{10}{20}\)

(ii) \(\frac{21}{35}\)

(iii) \(\frac{36}{42}\)

(iv) \(\frac{45}{60}\)

(v) \(\frac{36}{54}\)

(vi) \(\frac{28}{49}\)


Answer:

10. (i) \(\frac{1}{2}\)

(ii) \(\frac{3}{5}\)

(iii) \(\frac{6}{7}\)

(iv) \(\frac{3}{4}\)

(v) \(\frac{2}{3}\)

(vi) \(\frac{4}{7}\)

You might like these

 Fractions

Fractions

Types of Fractions

Equivalent Fractions

Like and Unlike Fractions

Conversion of Fractions

Fraction in Lowest Terms

Addition and Subtraction of Fractions

Multiplication of Fractions

Division of Fractions


 Fractions - Worksheets

Worksheet on Fractions

Worksheet on Multiplication of Fractions

Worksheet on Division of Fractions




7th Grade Math Problems

From Fraction in Lowest Terms to HOME PAGE


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Types of Fractions |Proper Fraction |Improper Fraction |Mixed Fraction

    Mar 02, 24 05:31 PM

    Fractions
    The three types of fractions are : Proper fraction, Improper fraction, Mixed fraction, Proper fraction: Fractions whose numerators are less than the denominators are called proper fractions. (Numerato…

    Read More

  2. Subtraction of Fractions having the Same Denominator | Like Fractions

    Mar 02, 24 04:36 PM

    Subtraction of Fractions having the Same Denominator
    To find the difference between like fractions we subtract the smaller numerator from the greater numerator. In subtraction of fractions having the same denominator, we just need to subtract the numera…

    Read More

  3. Addition of Like Fractions | Examples | Worksheet | Answer | Fractions

    Mar 02, 24 03:32 PM

    Adding Like Fractions
    To add two or more like fractions we simplify add their numerators. The denominator remains same. Thus, to add the fractions with the same denominator, we simply add their numerators and write the com…

    Read More

  4. Comparison of Unlike Fractions | Compare Unlike Fractions | Examples

    Mar 01, 24 01:42 PM

    Comparison of Unlike Fractions
    In comparison of unlike fractions, we change the unlike fractions to like fractions and then compare. To compare two fractions with different numerators and different denominators, we multiply by a nu…

    Read More

  5. Equivalent Fractions | Fractions |Reduced to the Lowest Term |Examples

    Feb 29, 24 05:12 PM

    Equivalent Fractions
    The fractions having the same value are called equivalent fractions. Their numerator and denominator can be different but, they represent the same part of a whole. We can see the shade portion with re…

    Read More