Time Duration

We will learn how to calculate the time duration in minutes and in hours.

We can calculate the duration of an activity if we know the starting and finishing time. For example, if the morning assembly in a school begins at 8:00 a.m. and finishes at 8:25 a.m. the duration of assembly is the difference of finishing time and starting time.

0825 - 800 = 25 minutes.

So, if we know the starting time and the duration of an activity, we can calculate finishing time of the activity.

Time Duration (in minutes)

Ron and Clara play badminton every evening. Yesterday, their game started at 5 : 15 p.m. and finished at 5 : 50 p.m. How long did their game last?

Time Duration

     50 minutes — 15 minutes---- 35 minutes.


How to Calculate the Time Duration

Rita left for Naira’s house at 7 : 30 p.m. She reached Naira’s house at 8:10 p.m. How long did it take her on the way?

   7 : 30 p.m.     → 8 : 00 p.m.     → 8 : 10 p.m. 

It took Rita 40 minutes to reach Naira’s house.


Time Duration (in hours and minutes) 

Uma's flight took off from New Delhi at 11 : 15 in the morning (11 : 15 a.m.). When it arrived in Mumbai, her watch read 1 : 32 in the afternoon (1 : 32 p.m.). How long was the flight?

Look at the clocks.

Count the number of hours from 11 : 15 to 1 : 15. It is 2 hours.

Count by 5s and 1s to count the minutes from 1 : 15 to 1 : 32.

It is 17 minutes. 

The flight was 2 hours and 17 minutes long.

Andy left his home for school at 6 : 30 a.m. He reached school after 40 minutes. At what time did he reach school?

Learn How to Calculate the Time

     30 minutes   +   10 minutes


Andy reached school at 7 : 10 a.m.


Duration of Time:

Duration of an activity is the difference between the starting time and finishing time. When the starting and finishing time is given, we can easily find the duration of any activity.

For examples, if Terry boarded her school bus at 7 o’clock and she reached school at 8 o’clock, the duration of her travel is 1 hour.


Solved Example on Duration of Time:

Nancy started walking in a park at 6:00 a.m. She walked for 1 hour. At what time did she stop walking?

Solution:

Starting time = 6:00

Duration of walking = 1 hour

The time after 1 hour = 6 + 1 = 7

Nancy stopped walking at 7 o’clock.


Questions and Answers on Duration of Time:

1. How many minutes have passed from the time on:

(i) Clock A and Clock B __________

(ii) Clock C and Clock D __________

Duration of Time
Calculate Time Duration

Answers:

1. (i) 50 minutes

(ii) 15 minutes


2. How many hours and minutes are there between:

(i) 7:20 a.m. and 11:10 a.m.

(ii) 6:15 a.m. and 9:40 a.m.

(iii) 9:00 a.m. and 7:30 p.m.

(iv) 5:20 p.m. and 7:40 p.m.


Answers:

2. (i) 3 hours 50 minutes

(ii) 3 hours 25 minutes

(iii) 10 hours 30 minutes

(iv) 2 hours 20 minutes


3. What will be the time after 1 hour?

(i) 8:00 → _____

(ii) 9:00 → _____

(iii) 10:00 → _____

(iv) 8:30 → _____

(v) 10:30 → _____

(vi) 5:30 → _____


Answer:

3. (i) 9:00

(ii) 10:00

(iii) 11:00

(iv) 9:30

(v) 11:30

(vi) 6:30


4. How many hours have passed when the hour hand moved from:

(i) 10 to 12

(ii) 4 to 8

(iii) 9 to 12

(iv) 5 to 9

(v) 8 to 12

(vi) 11 to 12


Answer:

4. (i) 2 hours

(ii) 4 hours

(iii) 3 hours

(iv) 4 hours

(v) 4 hours

(vi) 1 hour


5. Draw hands to show the time 1 hour after the given time in each set of clocks.

Draw Clock
Draw Clock Hands
Draw Clock Hands Image
Draw Clock Hands Pic

Answer:

5.

Draw Clock Ans
Draw Clock Hands Ans
Draw Clock Hands Image Ans
Draw Clock Hands Pic Ans


6. What will be the time 4 hours after the following times?

[Note: Here we need to count or calculate the time 4 hours after the following time]

(i) 6:00 a.m.

(ii) noon

(iii) mid-night

(iv) 9:00 a.m.

(v) 10:00 a.m.

(vi) 5:00 p.m.

(vii) 11:00 p.m.

(viii) 2:00 p.m.


Answers:

6. (i) 10:00 a.m.

(ii) 4:00 p.m.

(iii) 4:00 a.m.

Time Duration

(iv) 1:00 p.m.

(v) 2:00 p.m.

(vi) 9:00 p.m.

(vii) 3:00 a.m.

(viii) 6:00 p.m.


7. What will be the time 6 hours 30 minutes after the following times.

(i) 9:00 a.m.

(ii) 10:45 p.m.

(iii) 6:15 a.m.

(iv) 2:30 p.m.


Answers:

7. (i) 3:30 p.m.

(ii) 5:15 a.m.

(iii) 12:45 p.m.

(iv) 9:00 p.m.


8. How many hours will pass in each of the following time intervals?

[Note: Here we need to calculate the difference or duration between both the time given]

(i) From 9:00 a.m. to 11:00 a.m.

(ii) From noon to 5:00 p.m.

(iii) From 10:00 a.m. to 5:00 p.m.

(iv) From 10:00 p.m. to 4:00 a.m.

(v) From 11:00 a.m. to 10:00 a.m.

(vi) From 11:00 p.m. to 10:00 a.m.


Answers:

8. (i) 2 hours

(ii) 5 hours

(iii) 7 hours

(iv) 6 hours

(v) 23 hours

(vi) 11 hours


9. Fill the missing places in the table.

S.No.

Start Time

End Time

Elapsed Time

(i)

10:45 a.m.

1:15 p.m.

__________

(ii)

4:30 p.m.

11:15 p.m.

__________

(iii)

2:00 p.m.

3:15 a.m.

__________

(iv)

9:32 p.m.

__________

2 hours 16 minutes

(v)

__________

8:47 a.m.

6 hours 14 minutes


Answers:

9. (i) 2 hours 30 minutes

(ii) 6 hours 45 minutes

(iii) 13 hours 15 minutes

(iv) 11:48 p.m.

(v) 2:33 a.m.


Worksheet on Word Problems on Time Duration: 

10. On May 1, The Sun rose at 5:05 a.m. and set at 7:45 p.m. For how long could the Sun be seen?

Answer: 14 hours 40 minutes


11. Sharon is unwell and the doctor advised her to drink Glucose after every 45 minutes. If Sharon drank a glass of Glucose at 7:30 a.m., then at what time will she take the next two glasses of Glucose?

Answer: 8:15 a.m., 9 a.m.


12. The weather report of a city is updated after every 5\(\frac{1}{2}\) hours. If the report was updated at 8:30 p.m., then when will the next update take place?

Answer: 2:00 a.m.

 

13. Rita took 7 hours 10 minutes to travel from state A to State B. If she reached the state B at 12:00 noon, at what time did she leave from the state A.

Answers: 4:50 a.m.

 

14. Mike completed his work in 1 hour 35 minutes. He started at 4:45 p.m. At what time did he complete his work?

Answers: 6:20 p.m.


15. Tine started her homework at 6:30 p.m. and finished at 7:10 p.m. Find the elapsed time.

(i) 1 hour 40 min

(ii) 30 min

(iii) 40 min

(iv) 1 hour 5 min


Answer:

15. (iii) 40 min



16. Sam started decorating his Christmas Tree at 7:35 p.m.. He completed his work in 1 hour 23 min. At what time did he finish his work?

(i) 9:50 a.m.

(ii) 8:58 p.m.

(iii) 7:40 a.m.

(iv) 8:50 p.m.


Answer:

16. (ii) 8:58 p.m.


17. In a school, the first period starts at 7:40 a.m. If each period is for 30 minutes, what will be the time at the end of the third period?

(i) 9:30 a.m.

(ii) 10:00 a.m.

(iii) 9:10 a.m.

(iv) 11:00 p.m.


Answer:

17. (iii) 9:10 a.m.


18. Aaron started for the office at 8 a.m. and returned home at 5 p.m. How much time he was at his office?

Answer:

18. Here, we calculated the duration of time from 8:00 a.m. to 5:00 p.m. Therefore, Aaron was at his office for 9 hours.


19. Richard leaves for his meeting at 10 a.m. and comes back at 6 p.m. How many hours he remained outside?

Answer:

19. Here, we need to calculate the duration of time from 10:00 a.m. in the morning to 6:00 p.m. in the evening.

Therefore, Richard remained outside for 8 hours.


20. Tania went to school at 10 a.m. and reached home at 3 p.m. How much time did she spend at school?

Answer:

20. Tania spend 5 hours at school from 10:00 a.m. to 3:00 p.m.


21. A cricket match starts at 11 a.m. and ends at  6 p.m. How long is the cricket match?

Answer:

21. The duration of the cricket match is 7 hours from 11:00 a.m. to 6:00 p.m.


22. A concert begins at noon and ends at 5 p.m. How long is the concert?

Answer:

22. The duration of the concert is 5 hours from 12:00 p.m. to 5:00 p.m.


23. Calculate and write the number of days between the two days given (do not include either dates):

(i) Independence Day and Teacher's Day.

(ii) Teachers Day and Children's Day.

(iii) 24 March and 1" October.

(iv) 8 January and 12 February.


Answer:

23. (i) 20 Days

(ii) 69 days

(iii) 190 days

(iv) 34 days


24. The annual examination in a school started on April 3 and ended on April 28. How long did the examination continue?

Answer:

24. 26 days.


25. Rachel returned her library book on September 4. If she borrowed it on August 17, how many days had she kept the book? (Do not include the date of return.)

Answer:

25. 18 days.


26. Mike joined his temporary job from 3rd March to 14th April. How many days did he work?

Answer:

26. 43 days.


27. Ron's father left for California on January 7 and returned home on February 20. For how many days did he remain out of home?

Answer:

27. 45 days.



You might like these

Related Concepts

Units for Measuring Length

Measuring Instruments

To Measure the Length of a Line-segment

Perimeter of a Figure

Unit of Mass or Weight

Examples on Unit of Mass or Weight

Units for The Measurement of Capacity

Examples on Measurement of Capacity

Measurement of Time

Read a Watch or a Clock

Antemeridian (a.m.) or Postmeridian (p.m.)

What Time it is?

Time in Hours and Minutes

24 Hour Clock

Units of Time

Examples Units of Time

Time Duration

Calendar

Reading and Interpreting a Calendar

Calendar Guides us to Know





4th Grade Math Activities

From Time Duration to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Formation of Greatest and Smallest Numbers | Arranging the Numbers

    May 19, 24 03:36 PM

    Formation of Greatest and Smallest Numbers
    the greatest number is formed by arranging the given digits in descending order and the smallest number by arranging them in ascending order. The position of the digit at the extreme left of a number…

    Read More

  2. Formation of Numbers with the Given Digits |Making Numbers with Digits

    May 19, 24 03:19 PM

    In formation of numbers with the given digits we may say that a number is an arranged group of digits. Numbers may be formed with or without the repetition of digits.

    Read More

  3. Arranging Numbers | Ascending Order | Descending Order |Compare Digits

    May 19, 24 02:23 PM

    Arranging Numbers
    We know, while arranging numbers from the smallest number to the largest number, then the numbers are arranged in ascending order. Vice-versa while arranging numbers from the largest number to the sma…

    Read More

  4. Comparison of Numbers | Compare Numbers Rules | Examples of Comparison

    May 19, 24 01:26 PM

    Rules for Comparison of Numbers
    Rule I: We know that a number with more digits is always greater than the number with less number of digits. Rule II: When the two numbers have the same number of digits, we start comparing the digits…

    Read More

  5. Worksheets on Comparison of Numbers | Find the Greatest Number

    May 19, 24 10:42 AM

    Comparison of Two Numbers
    In worksheets on comparison of numbers students can practice the questions for fourth grade to compare numbers. This worksheet contains questions on numbers like to find the greatest number, arranging…

    Read More