# Examples on Unit of Mass or Weight

Here are some solved examples on unit of mass or weight which help us to understand measurement of mass.

Consider the following examples on unit of mass or weight:

1. Change (1) 7165 kg into quintal and (ii) 345 quintal into kg.

Solution:

(i) 7165 kg = ? quintal

Since 100 kg = 1 quintal

Therefore, 7165 kg = 7165 kg ÷ 100 kg

= 71 quintal 65 kg

Therefore 7165 kg = 71 quintal 65 kg and

(ii) 345 quintal = ? kg

Since 1 quintal = 100 kg

Therefore, 345 q = 345 x 100

= 34500 kg

Therefore 345 quintal = 34500 kg

11 q 36 kg 345g, 14 q 25 kg 845g, 6 q 34 kg 730g

Solution:

345 + 845 + 730 = 1920 g
= 1 kg 920 g

1 + 36 + 25 + 34 = 96 kg

11 + 14 + 6 = 31 q

= 31 q 96 kg 920 g

3. David is 9kg heavier than Mike who weighs 35kg 675g. What is the weight of David?

Solution:

David’s weight = 35 kg 675g + 9kg = 44 kg 675 g

4. A fruit-seller bought 46kg 500g of mangoes from one garden, 75kg 750g of mangoes from another garden and 64kg 250g of mangoes from the third garden. How much mangoes were bought by the fruit-seller? If he sold 75kg 750g mangoes, how much mangoes has he now?

Solution:

Mangoes bought from one garden           =           46 kg 500 g

Mangoes bought from another garden     =           75 kg 750 g

Mangoes bought from third garden         =      +   64 kg 250 g

Total                                                =         186 kg 500 g

Mangoes sold                                     =      -   75 kg 750 g

Mangoes left with fruit-seller                 =         110 kg 750 g

5. The cost of 1 kg of tomatoes is $20.00. What is the cost of (i) 5 kg, (ii) 500 g, (iii) 100 g of tomatoes? Solution: (i) Since the cost of 1 kg of tomatoes =$20.00

Therefore the cost of 5 kg of tomatoes = 5 x $20 =$100

(ii) The cost of 500 g or 1/2 kg of tomatoes = 1/2 x $20 =$10

(iii) The cost of 100 g of tomatoes = 100/1000 x $20 =$2

Hence,

(i) 5 kg tomatoes cost $100 (ii) 500 g tomatoes cost$10

(iii) 100 g tomatoes cost $2 6. A tin of ghee weighs 15 kg 580 g. What will be the weight of (i) 9, (ii) 40 such tins? Solution: (i) Weight of 1 tin of ghee = 15 kg 580 g Therefore weight of 9 tins of ghee = 9 x 15 kg 580 g = 135 kg + 5 kg + 220 g = 140 kg 220 g (ii) Weight of 40 tins of ghee = 15 kg 580 g x 40 = 600 kg + 23 kg + 200 g = 623 kg 200 g 7. The cost of 1 kg of apples is$40. What is the cost of 250 g of apples?

Solution:

250 g = 1/4 of 1000 g or 1/4 of 1 kg

Hence, cost of 250 g = 1/4 cost of 1 kg

= $40 ÷ 4 =$10

Hence, cost of 250 g of apples = \$10

Related Concepts

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Worksheet on Triangle | Homework on Triangle | Different types|Answers

Jun 21, 24 02:19 AM

In the worksheet on triangle we will solve 12 different types of questions. 1. Take three non - collinear points L, M, N. Join LM, MN and NL. What figure do you get? Name: (a)The side opposite to ∠L…

2. ### Worksheet on Circle |Homework on Circle |Questions on Circle |Problems

Jun 21, 24 01:59 AM

In worksheet on circle we will solve 10 different types of question in circle. 1. The following figure shows a circle with centre O and some line segments drawn in it. Classify the line segments as ra…

3. ### Circle Math | Parts of a Circle | Terms Related to the Circle | Symbol

Jun 21, 24 01:30 AM

In circle math the terms related to the circle are discussed here. A circle is such a closed curve whose every point is equidistant from a fixed point called its centre. The symbol of circle is O. We…

4. ### Circle | Interior and Exterior of a Circle | Radius|Problems on Circle

Jun 21, 24 01:00 AM

A circle is the set of all those point in a plane whose distance from a fixed point remains constant. The fixed point is called the centre of the circle and the constant distance is known