Calendar

Calendar helps us to see the dates and along with that the week day of that same dates.

Given below is the calendar for the year 2015.

Calendar for the Year 2015

There are 12 months in a year.

We know that there are 12 months in a year. The months of January, March, May, July, August, October and December have 31 days. The months of April, June, September and November have 30 days. The month of February has 28 or 29 days.

i.e., 

All the months do not have the same number of days.

To remember the number of days in different months you may recite the rhyme.

“Thirty days have September,

April, June and November.

February alone has twenty-eight.

All the rest have thirty one.

But leap year comes once in four;

February then has one day more.”

How do we find a Leap Year?

A year which is divisible by 4 is a leap year.

In a week there are 7 days. 1 day is equal to 24 hours.

Example:

Is 2002 a leap year?

2002 is not divisible by 4.

Therefore, 2002 is not a leap year.


2004, 2008, 2012, 2016, 2020, ........ are leap years.

How do we find a Leap Year?


Calculating the Number of Days between Two given Dates.

We can count the number of days between the given two dates. We include the starting day and the last day in our calculation.

Riana stayed at her grandmother's house from 15th  July to 12th August. Now long did Riana stay with her grandmother? 

Days in July = 31 - 15 = 16 + 1 = 17 

Days in August = 12 

Total number of days = 17 + 12 = 29 

Riana stayed with her grandmother for 29 days.

While calculating days, there are times when we include the first and the last day in calculations. For calculating the number of days of Riana’s stay, we subtract 15 from 31 (since there are 31 days in July) and then add 1 because; we want to include 15th July in our calculation. 

What will be the date 26 days after Mach 19.

Days in March = 31 - 19 = 12

Days in April = 26 - 12 = 14

The date 26 days after March 19 will be April 14.


In this example we do not need to include March 19 in the calculation since the date after March 19 is asked for.

What was the date a fortnight before 10th October? 

Days in October = 10 

Days in September (previous month) = 14 - 10 = 4

30 - 4 = 26 

The date a fortnight before 10th October was 26th September. 

A fortnight = 14 days.

This calculation is done in three steps.

Step I: Days in October.

Step II: Days in the previous month (September in this case).

Step III: Total days in September — Required number of days of September.

In this example too, the days before October 10 have to be counted. So we do not include October 10 in our calculation.
When counting the number of days before or after a given date, we do not include the given date in' our calculation, but begin counting with the day before or after the given date, as the case may be.


Questions and Answers on Calendar:

1. If yesterday was Friday, the day after tomorrow will be:

(i) Thursday

(ii) Friday

(iii) Saturday

(iv) Monday


Answer:

1. (iv) Monday


2. Nancy with her family went for a trip. They came back after 5 weeks 4 days. How many days did they spend in the trip?

(i) 39 days

(ii) 37 days

(iii) 40 days

(iv) 24 days


Answer:

2. (i) 39 days


3. Given below is the calendar page for the month of August 2015.

August 2015

Study the calendar and write.

(i) The dates falling on Saturdays

(ii) The date falling on the second Saturday

(iii) The date falling on the last Wednesday

(iv) The dates falling on Tuesdays

(v) Total number of

     (a) Sundays

     (b) Saturdays

     (c) Mondays


Answer:

3. (i) 1, 8, 15, 22, 29

(ii) 8

(iii) 26

(iv) 4, 11, 18, 25

(v) (a) 5

(b) 5

(c) 5


Note:

If the first Monday falls on 3, the other Mondays fall on 10, 17, 24 and 31.

3 + 7 = 10;         10 + 7 = 17;       17 + 7 = 24;       24 + 7 = 31

That is, the day is repeated every 7 days.

Related Concepts

Units for Measuring Length

Measuring Instruments

To Measure the Length of a Line-segment

Perimeter of a Figure

Unit of Mass or Weight

Examples on Unit of Mass or Weight

Units for The Measurement of Capacity

Examples on Measurement of Capacity

Measurement of Time

Read a Watch or a Clock

Antemeridian (a.m.) or Postmeridian (p.m.)

What Time it is?

Time in Hours and Minutes

24 Hour Clock

Units of Time

Examples Units of Time

Time Duration

Calendar

Reading and Interpreting a Calendar

Calendar Guides us to Know





4th Grade Math Activities

From Calendar to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Estimating Sum and Difference | Reasonable Estimate | Procedure | Math

    May 22, 24 06:21 PM

    The procedure of estimating sum and difference are in the following examples. Example 1: Estimate the sum 5290 + 17986 by estimating the numbers to their nearest (i) hundreds (ii) thousands.

    Read More

  2. Round off to Nearest 1000 |Rounding Numbers to Nearest Thousand| Rules

    May 22, 24 06:14 PM

    Round off to Nearest 1000
    While rounding off to the nearest thousand, if the digit in the hundreds place is between 0 – 4 i.e., < 5, then the hundreds place is replaced by ‘0’. If the digit in the hundreds place is = to or > 5…

    Read More

  3. Round off to Nearest 100 | Rounding Numbers To Nearest Hundred | Rules

    May 22, 24 05:17 PM

    Round off to Nearest 100
    While rounding off to the nearest hundred, if the digit in the tens place is between 0 – 4 i.e. < 5, then the tens place is replaced by ‘0’. If the digit in the units place is equal to or >5, then the…

    Read More

  4. Round off to Nearest 10 |How To Round off to Nearest 10?|Rounding Rule

    May 22, 24 03:49 PM

    Rounding to the Nearest 10
    Round off to nearest 10 is discussed here. Rounding can be done for every place-value of number. To round off a number to the nearest tens, we round off to the nearest multiple of ten. A large number…

    Read More

  5. Rounding Numbers | How do you Round Numbers?|Nearest Hundred, Thousand

    May 22, 24 02:33 PM

    rounding off numbers
    Rounding numbers is required when we deal with large numbers, for example, suppose the population of a district is 5834237, it is difficult to remember the seven digits and their order

    Read More