Worksheet on Word Problems on Addition and Subtraction

In 4th grade worksheet on word problems on addition and subtraction, all grade students can practice the questions on word problems based on addition and subtraction. This exercise sheet on addition and subtraction can be practiced by the students to get more ideas to solve the worksheet on word problems on addition and subtraction.

1. What is the sum of 40711 and 73412 and the difference of 82731 and 37128?

2. Find the number which is:

(i) 53172 more than 64278

(ii) 53172 less than 64278

(iii) 1872 more than 23265

(iv) 1872 less than 23265

3. Find the number which exceeds

(i) 17319 by 1279 and

(ii) 23735 by 2035.


4. (i) Which number should be added to 25483 to get the sum of 65785?

(ii) Which number should be subtracted from 52847 to get 22489?

5. How much smaller is 63512 than 94291?

6. Which is greater, 42929 or 91429 and by how much?

7. (i) Find the difference of the two sums, 14581 + 18541 and 23427 + 23243.

(ii) Find the sum of the two differences, 32309 – 23903 and 41724 – 31527.


8. A milk-dairy produces 25,545 litres of milk every day. It supplies 15,625 litres of milk to a milk-depot and the rest to the market. How much milk is supplied to the market?

Answer: 9920


9. The sum of two numbers is 94506. One of the numbers is 49605. Find the other number.

Answer: 44901


10. The sum of two numbers is 45000. One of the numbers is 22500. Find the other number. Which part of the sum is the given number?

Answer: 22500;    22500 + 22500 = 45000

17. Team A scored 478 runs in first innings and 345 runs in second innings. Team B scored 389 runs in first innings and 472 runs in second innings. Which team won the match and by how many runs?

Answer: Team B, 38 runs


18. Jenny reads 324 pages from her book on Saturday and 259 pages on Sunday. There are 876 pages in the book. How many more pages she has to read?

Answer: 293


19. There are 96 flowers of red, yellow and white colors in a basket. If 21 flowers are red and 46 flowers are yellow, how many white flowers are there?

Answer: 29


20. Monthly income of Shyam is $8000 and his monthly expenditure is $4690. Find out his monthly savings?

Answer: 3310


21. Rinku and Minku donated a total sum of $2894. If Rinku is donated $1750, find out the amount donated by Minku?

Answer: 1144


22. There are 7750 eggs in a shop. Out of these 3478 eggs were sold. How many eggs are left now?

Answer: 4272


23. A factory produced 7339 bulbs. Out of these 4599 bulbs were supplied to the distributors. How many bulbs are left now?

Answer: 2740


24. There are 9000 students in a school. If the number of boys are 6325. Find out the number of girls.

Answer: 2675


25. Mr. Bhanu ordered 7332 cups of ice-cream for his party. At the end of the party 3588 cups were left. How many cups of ice-cream did the guests have?

Answer: 3744


26. A farmer had 2250 sheep. He sold 1154 sheep. How many sheep are left with him?

Answer: 2135


27. Vibhu ran 2145 metres while Shyam ran 1766 meters. How many meters more did Vibhu run comparatively?

Answer: 379


28. A sofa costs 3325 and a table costs 1575. What is the difference in their costs?

Answer: 1750


29. There were 4335 apples in a shop. If 2478 apples were sold. How many apples are left in the shop?

Answer: 1857


30. A company sold 5265 cars in January and 3468 cars in February. How many cars did company sell in these months?

Answer: 8733


31. Five labourers had to unload 3274 bags from truck. Till the evening they unloaded 1786 bags. How many bags are left to be unload?

Answer: 1488

Word Problems on Addition and Subtraction


If students have any queries regarding the questions in the worksheet on word problems on addition and subtraction please fill-up the below comment box so that we can help you. However, suggestions for further improvement, from all quarters would be greatly appreciated.

You might like these

 Four Fundamental Operations - worksheets

Worksheet on Addition.

Worksheet on Word Problems on Addition.

Worksheet on Subtraction.

Worksheet on Mixed Addition and Subtraction.

Worksheet on Word Problems on Addition and Subtraction.

Worksheet by Adding or Subtracting.

Worksheet on Addition and Subtraction.

Worksheet on Estimating Sums and Differences.

Worksheet on Multiplication.

Worksheet on Multiplication of a Number by a 2-Digit Number.

Worksheet on Multiplication of a Number by a 3-Digit Number.

Worksheet on Estimating Products.

Worksheet on Word Problems on Multiplication.

Worksheet on Division.

Worksheet on Division Facts.

Worksheet on Estimating the Quotient.

Worksheet on Dividing Numbers.

Worksheet on Division by Two-Digit Numbers.

Worksheet on Word Problems on Division.

Worksheet on Four Fundamental Operations.

Worksheet on Systems of Numeration.





4th Grade Math Activities

4th Grade Math Worksheets

From Worksheet on Word Problems on Addition and Subtraction to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Successor and Predecessor | Successor of a Whole Number | Predecessor

    May 24, 24 06:42 PM

    Successor and Predecessor of a Whole Number
    The number that comes just before a number is called the predecessor. So, the predecessor of a given number is 1 less than the given number. Successor of a given number is 1 more than the given number…

    Read More

  2. Counting Natural Numbers | Definition of Natural Numbers | Counting

    May 24, 24 06:23 PM

    Natural numbers are all the numbers from 1 onwards, i.e., 1, 2, 3, 4, 5, …... and are used for counting. We know since our childhood we are using numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, ………..

    Read More

  3. Whole Numbers | Definition of Whole Numbers | Smallest Whole Number

    May 24, 24 06:22 PM

    The whole numbers are the counting numbers including 0. We have seen that the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6……. etc. are natural numbers. These natural numbers along with the number zero

    Read More

  4. Math Questions Answers | Solved Math Questions and Answers | Free Math

    May 24, 24 05:37 PM

    Math Questions Answers
    In math questions answers each questions are solved with explanation. The questions are based from different topics. Care has been taken to solve the questions in such a way that students

    Read More

  5. Estimating Sum and Difference | Reasonable Estimate | Procedure | Math

    May 24, 24 05:09 PM

    Estimating Sum or Difference
    The procedure of estimating sum and difference are in the following examples. Example 1: Estimate the sum 5290 + 17986 by estimating the numbers to their nearest (i) hundreds (ii) thousands.

    Read More