Worksheet on Measurement of Length

In worksheet on measurement of length, all grade students can practice the questions on units for measuring length. This exercise sheet on measurements can be practiced by the students to get more ideas to learn to measure the length of the given line segments according to the questions.

1. If we have to measure the length of a field, which type of measuring instrument will you use? 


2. (i) How many metres are there in a kilometre? 

(ii) How many centimetres are there in a metre? 

3. Fill in the gaps:

(i) 1 km = …………………. Hectometre = ……………………… Decametre

(ii) 1 metre = ……………… Centimetre = ………………………. mm


4. Convert the following into the required measures:

(i) 10 km = ……………………… metres.

(ii) 10 metres = ………………mm

(iii) 1450 metres = ………………. km ……………………. metres.

(iv) 5680 metres = ………………. km …………………… metres

(v) 650 cms = …………………… mm.

(vi) 230 metres = ………………. cm


5. What are the uses of?

(i) measuring tape

(ii) measuring scale


6. Write the length of the given line-segments:

(i) _______________________   

   A                                        B


(ii) _________________________________________

    C                                                                          D

(iii) ___________________________________________________

     E                                                                                          F


(iv) _____________________

     G                                     H

(v) ______________________________________________________    

    P                                                                                               Q


7. Draw line-segments of the following lengths:

(i) 2 cm

(ii) 4 cm

(iii) 6 cm

(iv) 8 cm

(v) 10 cm

(vi) 5 cm 5 mm

(vii) 10 cm 8 mm

(viii) 7 cm 8 mm

(ix) 3 cm 9 mm


8. Place the following objects on the paper. Mark the end points of each. Draw the line-segment for the length of each object and find the measure of length.

(i) A pencil

(ii) A book

(iii) A match stick



9. There are some line-segments given below. Measure the length of each line-segment. 

(i) A ________________________________ B

(ii) C ________________________________________ D

(iii) 












(iv)












(v)













10. Choose the appropriate unit of measurement for the given.

(i) The distance between two states.

(a) kilometer

(b) meter

(c) centimeter


(ii) The height of a building with 4 floors.

(a) kilometer

(b) meter

(c) centimeter


(iii) The length of a water bottle.

(a) kilometer

(b) meter

(c) centimeter


(iv) The width of the screen of a laptop

(a) kilometer

(b) meter

(c) centimeter


(v) The length of the railway track between two stations

(a) kilometer

(b) meter

(c) centimeter


(vi) The length of the cricket pitch

(a) kilometer

(b) meter

(c) centimeter


11. Compare the given lengths by putting the right sign:

(i) 13 cm ………….. 13 m

(ii) 4318 cm ………….. 34 m

(iii) 21 m ………….. 213 cm

(iv) 16 m ………….. 1540 cm

(v) 1000 cm ………….. 10 m

(vi) 3618 cm ………….. 306 m


Answers:

11. (i) <

(ii) >

(iii) >

(iv) >

(v) =

(vi) <


12. Fill in the blanks:

(i) 3 m = ………….. cm

(ii) 98 cm = ………….. dm ………….. cm

(iii) 415 cm = ………….. dm ………….. cm

(iv) 8 cm 35 mm = ………….. mm

(v) 43 mm = ………….. cm ………….. mm

(vi) 72 dm = ………….. m ………….. dm

(vii) 18 dm = ………….. m ………….. dm

(viii) 105 mm = ………….. cm ………….. mm

(vii) 4300 m = ………….. km ………….. m

(viii) 4 km = ………….. m ………….. dm


Answers:

12. (i) 300 cm

(ii) 9 dm 8 cm

(iii) 41 dm 5 cm

(iv) 115 mm

(v) 4 cm 3 mm

(vi) 7 m 2 dm

(vii) 1 m 8 dm

(viii) 10 cm 5 mm

(vii) 4 km 300 m

(viii) 4000 m 40000 dm



13. Compare the given lengths by putting the right sign:

(i) 8 m ………….. 8 mm

(ii) 12 m ………….. 12 km

(iii) 120 cm ………….. 12 m

(iv) 36 dm ………….. 306 cm

(v) 4300 cm ………….. 43 m

(vi) 5612 m ………….. 56 km 12 m

(vii) 57 cm ………….. 5 dm 7 cm

(viii) 4850 m ………….. 4 km 500 m

(ix) 3394 cm ………….. 3 km 394 m

(x) 108 cm ………….. 1 m 8 dm

 

Answers:

13. (i) >

(ii) <

(iii) <

(iv) >

(v) =

(vi) <

(vii) =

(viii) >

(ix) <

(x) <


14. Concert into km and m

(i) 6652 m

(ii) 4220 m

(iii) 5621 m

(iv) 9373 m 

(v) 8645 m

(vi) 3000 m

(vii) 7390 m

(viii) 7534 m

(ix) 8132 m

(x) 9701 m


Answer:

14. (i) 6 km 652 cm

(ii) 4 km 220 cm

(iii) 5 km 621 cm

(iv) 9 km 373 cm 

(v) 8 km 645 cm

(vi) 3 km

(vii) 7 km 390 cm

(viii) 7 km 534 cm

(ix) 8 km 132 cm

(x) 9 km 701 cm


15. Convert into meter and cm

(i) 810 cm

(ii) 305 cm

(iii) 600 cm

(iv) 730 cm

(v) 275 cm

(vi) 400 cm


Answer:

15. (i) 8 m 10 cm

(ii) 3 m 5 cm

(iii) 6 m 

(iv) 7 m 30 cm

(v) 2 m 75 cm

(vi) 4 m


16. Convert into centimeters

(i) 9 m 80 cm

(ii) 9 m

(iii) 7 m 6 cm

(iv) 4 m 25 cm

(v) 4 m 60 cm

(vi) 5 m


Answer:

16. (i) 980 cm

(ii) 900 cm

(iii) 706 cm

(iv) 425 cm

(v) 460 cm

(vi) 500 cm


17. Fill in the blanks:

(i) A pile of 10 books is 10 cm high. The thickness of each book is ………. mm.

(ii) 200 chappatis in a packet are 50 cm high. The thickness of 10 chappatis will be ………. mm.

(iii) A stack of 40 erasers is 20 dm high. The height of 20 erasers will be ……….. dm in height.

(iv) Length of a log of wood is 2 m 15 cm = ………… cm = …………. mm.

(v) Height of study table is 1137 mm = ………… m ………… cm …………. mm.

(vi) Distance between 2 cities is 35894 m = ………… km …………. m.

(vii) A can of cold-drink with length 62 mm = ………… cm …………. mm.

(viii) Distance between two parallel tracks = 65 dm = ………… m …………. dm.


Answers:

17. (i) 10 mm

(ii) 25 mm

(iii) 10 dm

(iv) 215 cm, 2150 mm

(v) 1 m 13 cm 7 mm

(vi) 35 km 894 m

(vii) 6 cm 2 mm

(viii) 6 m 5 dm


18. Find the sum of the given lengths:

(i) 24 km 15 m and 26 km 34 m

(ii) 13 m 12 cm, 22 m 65 cm and 35 m 4 cm

(iii) 38 dm 7 cm and 15 dm 4 cm

(iv) 80 km 135 m and 47 km 337 m

(v) 77 m 62 cm and 90 m


Answers:

18. (i) 50 km 49 m

(ii) 70 m 81 cm

(iii) 54 dm 1 cm

(iv) 127 km 472 m

(v) 167 m 62 cm

 

19. Subtract the given lengths:

(i) 45 km from 70 km 367 m

(ii) 77 m 34 cm from  100 m

(iii) 78 dm 3 cm from 90 dm 2 cm

(iv) 63 m 85 cm from 105 m 30 cm

(v) 48 km 449 m from 90 km 330 m


Answers:

19. (i) 25 km 367 m

(ii) 22 m 66 cm

(iii) 11 dm 9 m

(iv) 41 m 45 cm

(v) 41 km 881 m

Worksheet on Measurement of Length

If students have any queries regarding the questions given in the worksheet on measurement of length, please fill-up the comment box below so that we can help you.

However, suggestions for further improvement, from all quarters would be greatly appreciated.

You might like these

 Measurement - Worksheets

Worksheet on Measurement of Length.

Worksheet on Perimeter of a Figure.

Worksheet on Measurement of Mass or Weight.

Worksheet on Measurement of Capacity.

Worksheet on Measurement of Time.

Worksheet on Antemeridian and Postmeridian.

Worksheet on Interpreting a Calendar.

Worksheet on Units of Time.

Worksheet on Telling Time.




4th Grade Math Activities

4th Grade Math Worksheets

From Worksheet on Measurement of Length to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Subtracting Integers | Subtraction of Integers |Fundamental Operations

    Jun 13, 24 02:51 AM

    Subtracting integers is the second operations on integers, among the four fundamental operations on integers. Change the sign of the integer to be subtracted and then add.

    Read More

  2. Properties of Subtracting Integers | Subtraction of Integers |Examples

    Jun 13, 24 02:28 AM

    The properties of subtracting integers are explained here along with the examples. 1. The difference (subtraction) of any two integers is always an integer. Examples: (a) (+7) – (+4) = 7 - 4 = 3

    Read More

  3. Math Only Math | Learn Math Step-by-Step | Worksheet | Videos | Games

    Jun 13, 24 12:11 AM

    Presenting math-only-math to kids, students and children. Mathematical ideas have been explained in the simplest possible way. Here you will have plenty of math help and lots of fun while learning.

    Read More

  4. Addition of Integers | Adding Integers on a Number Line | Examples

    Jun 12, 24 01:11 PM

    Addition of Integers
    We will learn addition of integers using number line. We know that counting forward means addition. When we add positive integers, we move to the right on the number line. For example to add +2 and +4…

    Read More

  5. Worksheet on Adding Integers | Integers Worksheets | Answers |Addition

    Jun 11, 24 07:15 PM

    Worksheet on Adding Integers
    Practice the questions given in the worksheet on adding integers. We know that the sum of any two integers is always an integer. I. Add the following integers:

    Read More