# Average

Average means a number which is between the largest and the smallest number.

For example:

Teacher: Children, come one by one and pick up some toffees from the box.

Ron: I have got 8 toffees.

Shelly: I have got 2 toffees.

Mary: I have got 1 toffee.

Teacher: Don’t worry! let me distribute these 24 toffees equally among you.

We divide 24 by 4;

24 ÷ 4 = 6

Thus we observe that on an average each child gets 6 toffees

Or

We can say that the average number of toffees each child gets is 6.

To find the average of a group of numbers, divide the sum of numbers by the total number of events.

Average = Sum of events by total number of events.

Average can be calculated only for similar quantities and not for dissimilar quantities.

Average of height and weight cannot be calculated. It should either be average height of all students or average weight of all students.

The formulas of solving average,

Solved examples on finding the average of different set of of numbers:

1. The maximum temperature of Miami during 8th September to 14th September is as follows:

Solution:

We know, Average = (Sum of all items)/(Number of items)

The average temperature of this week in Miami

= (20.6 + 21.8 + 23.8 + 27.7 + 29 + 22.5 + 24)/7

= 169.4/7

= 24.2°

2. Find the average of 5, 7, 6, 8, 4, 9

Solution:

Sum of the given number = 5 + 7 + 6 + 8 + 4 + 9 = 39

Number of events = 6

Therefore, average of numbers = 39/6 = 13/2 = 6.5

3. Find the average of 3.6, 2.7, 4.1, 1.5, and 5.3.

Solution:

Sum of the numbers = 3.6 + 2.7 + 4.1 + 1.5 + 5.3 = 17.2

Number of events = 5.

Average of numbers = 17.2/5 = 3.44

4. The marks obtained by Sara in the first three Unit Tests in Maths are 85, 89 and 98.

Solution:

Sara’s average marks in Maths Unit Tests are = (85 + 89 + 98)/3

= 272/3

= 90.6

Thus, Sara’s average marks in Maths Unit Tests = 90.6 %.

5. The average consumption of wheat by a family is 33 kgs in three months. If there are 15 members in the family, find the total consumption for three months.

Solution:

Average = 33 kgs.

No. of members = 15

Total = Average × No. of members.

= 33 × 15

= 495 kg.

Therefore, the total consumption of wheat for 3 months is 495 kg.

6. Total height of a class is 1300 cm. If the average height of a class is 65 cm, find the number of students in the class.

Solution:

Total height of a class = 1300 cm.

Average = 65 cm.

No. of students = Total ÷ Average

= 1300 ÷ 65

= 20

Therefore, number of students in the class = 20

Average.

Word Problems on Average

Worksheet on Average.

Worksheet on word Problems on Average

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Method of H.C.F. |Highest Common Factor|Factorization &Division Method

Apr 13, 24 05:12 PM

We will discuss here about the method of h.c.f. (highest common factor). The highest common factor or HCF of two or more numbers is the greatest number which divides exactly the given numbers. Let us…

2. ### Factors | Understand the Factors of the Product | Concept of Factors

Apr 13, 24 03:29 PM

Factors of a number are discussed here so that students can understand the factors of the product. What are factors? (i) If a dividend, when divided by a divisor, is divided completely

3. ### Methods of Prime Factorization | Division Method | Factor Tree Method

Apr 13, 24 01:27 PM

In prime factorization, we factorise the numbers into prime numbers, called prime factors. There are two methods of prime factorization: 1. Division Method 2. Factor Tree Method

4. ### Divisibility Rules | Divisibility Test|Divisibility Rules From 2 to 18

Apr 13, 24 12:41 PM

To find out factors of larger numbers quickly, we perform divisibility test. There are certain rules to check divisibility of numbers. Divisibility tests of a given number by any of the number 2, 3, 4…