# Word Problems on Average

We will learn how to solve the word problems on average as we know we need to find average in many situations in our daily life.

Let us solve some of the examples for the same.

1. The goal scored by a team is 6 matches are 1, 2, 5, 3, 4, 0. Find the average score of the team.

Solution:

Total goal scored by the team = 1 + 2 + 5 + 3 + 4 + 0 = 15

Total number of matches = 6

Therefore, average score of the team = 15/6 = 2.5

2. The weights of 4 children in a medical text are given below:

Aaron                                    -                              34.2 kg

Natalie                                  -                              36.8 kg

Parker                                   -                              41.3 kg

Sophie                                  -                              40.5 kg

(i) Find the average weight?

(ii) How many children have weight less than average?

(iii) Name the children whose weights are above average.

Solution:

(i) Total weight of 4 children =         34.2 kg

36.8 kg

41.3 kg

40.5 kg

152.8 kg

Average weight of one child = 152.8 kg ÷ 4 = 38.2 kg

(ii) 2 children are having their weights less than the average weight.

(iii) The weight of Parker and Sophie is above average.

3. Duration of sunshine in Aligarh city for one week of August 2002 are given as 12.20 hours, 12.18 hours, 12.17 hours, 12.15 hours, 12.13 hours, 12.12 hours, 12.10 hours. Find the average duration of sun shine.

Solution:

Total duration of sun shine = 12.20 + 12.18 + 12.17 + 12.15 + 12.13 + 12.12 + 12.10 = 85.05 hours.

Number of days = 7

Therefore, average duration of sunshine = 85.05/7 = 12.15 hours.

● Average

Worksheet on Average

Worksheet on word Problems on Average

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Constructing a Line Segment |Construction of Line Segment|Constructing

Aug 14, 24 09:52 AM

We will discuss here about constructing a line segment. We know how to draw a line segment of a certain length. Suppose we want to draw a line segment of 4.5 cm length.

2. ### Construction of Perpendicular Lines by Using a Protractor, Set-square

Aug 14, 24 02:39 AM

Construction of perpendicular lines by using a protractor is discussed here. To construct a perpendicular to a given line l at a given point A on it, we need to follow the given procedure

3. ### Construction of a Circle | Working Rules | Step-by-step Explanation |

Aug 13, 24 01:27 AM

Construction of a Circle when the length of its Radius is given. Working Rules | Step I: Open the compass such that its pointer be put on initial point (i.e. O) of ruler / scale and the pencil-end be…

4. ### Practical Geometry | Ruler | Set-Squares | Protractor |Compass|Divider

Aug 12, 24 03:20 PM

In practical geometry, we study geometrical constructions. The word 'construction' in geometry is used for drawing a correct and accurate figure from the given measurements. In this chapter, we shall…