Worksheet on Circle

In worksheet on circle we will solve different types of question in circle.

1. The following figure shows a circle with centre O and some line segments drawn in it. Classify the line segments as radius, chord and diameter:

(i) OA = ………………..

(ii) OB = ………………..

(iii) OC = ………………..

(iv) EF = ………………..

(v) MN = ………………..

(vi) PQ = ………………..


2. Observe the circles given below and identify.

Circle


(a) Radius = …………………………

(b) Diameter = …………………………

(c) Chord = …………………………

Answer:

(a) OT, OS, OP, OR

(b) PR

(c) PQ


3. Observe the circles given below and identify.

Circle



Label the centre as O

Draw 2 radius OQ and OR

Draw the chord ZR


Answer:

Circle Answer


4. Draw a radius, diameter, chord in the given circle using the points. Also measure the length of radius and diameter.

Circle


(i) Radius = ……………… = ……………… cm

(ii) Diameter = ……………… = ……………… cm

(iii) Highlight the circumference by using green color.

(iii) Highlight the chord by using blue color.

Answer:

(i) OB, OA, OC = 2 cm

(ii) BC = 4 cm

(iii) 

Circle Answer


5. With the help of a compass, draw a circle of radius:

(i) 4.5 cm.

(ii) 5.2 cm


6. Draw a circle of radius 6 cm.

7. Draw a circle of diameter 5.5 cm.

8. Draw a circle with centre C and radius 4.7 cm. Mark point P,Q,R such that P lies in the interior of the circle, Q lies on the circle and R lies in the exterior of the circle.


9. Draw a circle using ruler and compass.

(i) Radius = 4 cm

(ii) Diameter = 6 cm

(iii) Diameter = 8 cm

(iv) Radius = 3.5 cm


10. Draw a circle whose diameter is 10 cm. Find its radius.

11. Find the radius if the diameter of the circle is:

(i) 12 cm

(ii) 32 cm

(iii) 28 m

(iv) 36 cm


Answer:

(i) 6 cm

(ii) 16 cm

(iii) 14 m

(iv) 18 cm


12. Find the diameter if the radius of the circle is:

(i) 11 cm

(ii) 7 m

(iii) 10 cm

(iv) 17 cm


Answer:

(i) 22 cm

(ii) 14 m

(iii) 20 cm

(iv) 34 cm


13. With a same circle, draw three circles first with radius 2 cm. second with radius 3 cm and third with radius 4 cm.

14. A circle has a radius 7 cm. Find the length of the longest chord of this circle.


15. State whether each of the following statement is true or false.

(i) Each radius of a circle is also a chord of the circle ............ .

(ii) Each diameter of a circle is also a chord of the circle ............ .

(iii) The centre of a circle bisects each chord of the circle ............ .

(iv) A circle is a polygon

(v) A circle is a closed figure without corners.

(vi) The chord of a circle is also its radius.

(vii) The chord of a circle can be equal to the diameter of a circle.

(viii) The diameter represents the length of a circle.


Answer:

(i) False 

(ii) True

(iii) False

(iv) False

(v) True

(vi) False

(vii) True

(viii) False


16. Multiple Choice Questions (MCQ) on Circle:

   Tick (the correct option.

(i) In a circle, the area bounded by an arc and two radii joining the centre to the end- points of the arc is called a

(a) sector;     (b) segment;     (c) arc;     (d) secant


(ii) The radius of a circle of diameter 20.4 cm is

(a) 20.4 cm;     (b) 11.8 cm;     (c) 10.2 cm;     (d) 5.1 cm


(iii) The area bounded by a diameter and the semicircle is called

(a) minor segment;     (b) major segment;     (c) semi-circular region;     (d) perimeter


Answer:

16. (i) (a) sector

(ii) (c) 10.2 cm

(iii) (c) semi-circular region



17. From the adjoining figure, name the following:

(i) Radius

(ii) Diameter

(iii) Chord

(iv) Semi-circle

Circle Math Example

Answer:

17. (i) OA, AO

(ii) BC

(iii) PQ

(iv) BC, BPQAC


Worksheet on Circle

18. A circle with centre I is given below. Fill in the blanks:

Circle Math Prob

(i) IM is the __________ of the circle.

(ii) HQ is the __________ of the circle.

(iii) PQ is the __________ of the circle.

(iv) PM is an __________ of the circle.

(v) The name of the circumference of the circle is __________.


Answer:

18. (i) radius

(ii) chord

(iii) radius

(iv) arc

(v) PHQMP


19. Find the radius of the circle whose diameter is:

(i) 20 cm

(ii) 32 cm

(iii) 30 cm

(iv) 72 cm

(v) 12 cm

(vi) 14 cm

(vii) 36 cm

(viii) 44 cm

(ix) 18 cm

(x) 28 cm


Answer:

19. (i) 10 cm

(ii) 16 cm

(iii) 15 cm

(iv) 36 cm

(v) 6 cm

(vi) 7 cm

(vii) 18 cm

(viii) 22 cm

(ix) 9 cm

(x) 14 cm



20. Find the diameter of the circle whose radius is:

(i) 4 cm

(ii) 18 cm

(iii) 12 cm

(iv) 7 cm

(v) 3 cm

(vi) 11 cm


Answer:

20. (i) 8 cm

(ii) 36 cm

(iii) 24 cm

(iv) 14 cm

(v) 6 cm

(vi) 22 cm


21. Fill in the blanks:

(i) A circle consists of an infinite number of __________. 

(ii) All radii of a circle are __________. 

(iii) The longest chord of a circle is known as __________. 

(iv) The boundary of a circle is known as its __________. 


Answer:

21. (i) raddi

(ii) equal.

(iii) diameter

(iv)

circumference


22. If the diameter of a pan pizza is 18 cm, then find the length of the straight sides of the pizza slice.

Diameter of a Pan Pizza

(i) Diameter = ………………

(ii) Radius = ………………

(iii) Side of the pizza slice.


Answer:

(i) 18 cm

(ii) 9 cm

(iii) 9 cm


23. Fill in the blanks:

(i) A diameter of a circle is a chord that ………..through the centre.

(ii) A radius of a circle is a line segment with one end point ………….. and the other end…………… .

(iii) If we join any two points on a circle by a line segment. We obtain a …………… of the circle.

(iv) Any part of a circle is called an ……………. of the circle.


24. Choose the right answer. 

(i) The circle with a radius 6 cm will have the diameter of __________.

(a) 11 cm          (b) 12 cm          (c) 13 cm          (d) 14 cm


(ii) A circle has __________ lines of symmetry.

(a) 5          (b) 10          (c) 15          (d) infinite


Answer:

24. (i) (b) 12 cm

(ii) (d) infinite


25. For the given circle:



(i) Name the Diameters

(ii) Name the Radii

(iii) Count the number of chords

Circle


26. Using a compass draw a circle of radius 5 cm. Name its centre as P. Draw and mark:

(i) A radius LN

(ii) A diameter XY.



To download the above Worksheet on Circle Click Here.

You might like these

 Circle

Relation between Diameter Radius and Circumference.

Worksheet on Circle.

Practice Test on Circle.






5th Grade Geometry Page

5th Grade Math Problems

5th Grade Math Worksheets

From Worksheet on Circle to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Addition and Subtraction of Fractions | Solved Examples | Worksheet

    Jul 18, 24 03:08 PM

    Addition and subtraction of fractions are discussed here with examples. To add or subtract two or more fractions, proceed as under: (i) Convert the mixed fractions (if any.) or natural numbers

    Read More

  2. Worksheet on Simplification | Simplify Expressions | BODMAS Questions

    Jul 18, 24 01:19 AM

    In worksheet on simplification, the questions are based in order to simplify expressions involving more than one bracket by using the steps of removal of brackets. This exercise sheet

    Read More

  3. Fractions in Descending Order |Arranging Fractions an Descending Order

    Jul 18, 24 01:15 AM

    We will discuss here how to arrange the fractions in descending order. Solved examples for arranging in descending order: 1. Arrange the following fractions 5/6, 7/10, 11/20 in descending order. First…

    Read More

  4. Fractions in Ascending Order | Arranging Fractions | Worksheet |Answer

    Jul 18, 24 01:02 AM

    Comparison Fractions
    We will discuss here how to arrange the fractions in ascending order. Solved examples for arranging in ascending order: 1. Arrange the following fractions 5/6, 8/9, 2/3 in ascending order. First we fi…

    Read More

  5. Worksheet on Comparison of Like Fractions | Greater & Smaller Fraction

    Jul 18, 24 12:45 AM

    Worksheet on Comparison of Like Fractions
    In worksheet on comparison of like fractions, all grade students can practice the questions on comparison of like fractions. This exercise sheet on comparison of like fractions can be practiced

    Read More