Classification of Triangle Worksheet

In classification of triangle worksheet contains various types of questions on scalene triangle, isosceles triangle, equilateral triangle, acute angled triangle or acute triangle, obtuse angled triangle or obtuse triangle, right angled triangle or right angle.

1. State whether the triangle is scalene or not whose measures of sides are given below:

(i) 6 cm, 8 cm, 10 cm

(ii) а cm, b cm, c cm


Answer:

1. (i) This is a scalene triangle.

(ii) This is not a scalene triangle.


2. State whether the following is isosceles triangle or not whose measures of sides are given below:

(i) 3 cm, 3 cm, 2 сm

(ii) а cm, b cm, c cm


Answer:

2. (i) This is a Isosceles triangle

(ii) This is not a Isosceles triangle



3. State whether the triangle is right angled or not whose measures are given below:

(i) 58°, 83°, 39°

(ii) 30°, 60°, 90°


Answer:

3. (i) This is not a right triangle

(ii) This is a right triangle .


4. State whether the triangles are equilateral or not whose measures of sides are given below:

(i) 5.8 cm, 7 cm, 5.8 cm

(ii) а cm, b cm, c cm


Answer:

4. (i) This is not a equilateral triangle

(ii) This is a equilateral triangle


5. State whether the triangle is acute-angled or not whose measures are given below:

(i) 58°, 83°, 39°

(ii) 56°, 48°, 76°


Answer:

5. (i) This is a cute angled triangle

(ii) This is a cute angled triangle



6. In the adjoining figure, how many medians and altitudes can be drawn?



Answer:

6. 9 medians and 9 altitude

Medians and Altitudes


7. State whether the triangle is obtuse-angled or not whose measures are given below:

(i) 65°, 95°, 20°

(ii) 109°, 40°, 31°


Answer:

7. (i) This is a obtuse angled triangle

(ii) This is also a obtuse angled triangle


8. Which of the following can be the possible lengths (in cm) of a triangle?

(i) 3.9, 3.9, 3.9

(ii) 21, 22, 43


Answer:

8. (i) possible length of a triangle.

(ii) not possible lengths of a triangle.


9. The exterior ∠ACD of a ∆ABC is 105°

If ∠B = 70°, find ∠A.

Is ∠ACD > ∠A ? Find ∠ACB also.


Answer:

9. ∠A = 35°

∠ACB = 75°


Exterior Angles Question

10. In the adjoining figure, name the altitude and median of ∆PQR.



Answer:

10. altitude - PT, MN and median QS


Name the Altitude and Median
Classification of Triangle Problem

11. Study the 9 triangles in the following figure:

(i) Name the right triangles.

(ii) Name the obtuse triangles.

(iii) Name the acute triangles.


Answer:

11. (i) Right triangles are ∆ABC, ∆ACD, ∆ADB, ∆BCD

(ii) Obtuse triangles are ∆AOB, ∆DOC

(iii) Acute triangles are ∆BOC, ∆DOA, ∆PAD


Triangle Inequality Question

12. O is a point in the interior of ∆ABC State which of the following statements are true or false. Give reasons in support of your answer.

(i) OA + OB > AB

(ii) OB + OC > BC

(iii) OA + OC = AC


Answer:

12. (i) True; since, in ∆AOB The sum of any two sides in a triangle is greater than the third side.

(ii) True; since, in ∆BOC The sum of any two sides in a triangle is greater than the third side.

(iii) False, in ∆AOC; OA + OC > AC




5th Grade Geometry

5th Grade Math Problems

From Classification of Triangle Worksheet to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Decimal Place Value Chart |Tenths Place |Hundredths Place |Thousandths

    Jul 19, 24 03:26 PM

    Decimal place value chart
    Decimal place value chart are discussed here: The first place after the decimal is got by dividing the number by 10; it is called the tenths place.

    Read More

  2. Definition of Decimal Numbers | Decimal Part | Decimal Point |Examples

    Jul 19, 24 11:13 AM

    Decimal Numbers
    Definition of decimal numbers: We have learnt that the decimals are an extension of our number system. We also know that decimals can be considered as fractions whose denominators are 10, 100, 1000

    Read More

  3. Addition and Subtraction of Fractions | Solved Examples | Worksheet

    Jul 19, 24 02:00 AM

    Addition and subtraction of fractions are discussed here with examples. To add or subtract two or more fractions, proceed as under: (i) Convert the mixed fractions (if any.) or natural numbers

    Read More

  4. Fractions in Descending Order |Arranging Fractions an Descending Order

    Jul 19, 24 02:00 AM

    We will discuss here how to arrange the fractions in descending order. Solved examples for arranging in descending order: 1. Arrange the following fractions 5/6, 7/10, 11/20 in descending order. First…

    Read More

  5. Fractions in Ascending Order | Arranging Fractions | Worksheet |Answer

    Jul 19, 24 01:59 AM

    Comparison Fractions
    We will discuss here how to arrange the fractions in ascending order. Solved examples for arranging in ascending order: 1. Arrange the following fractions 5/6, 8/9, 2/3 in ascending order. First we fi…

    Read More