Objective Questions on Rational Numbers

Practice the objective questions on rational numbers. The questions are based on rational numbers (i.e. adding, subtracting, multiplying, dividing, arranging, equivalent and standard form of rational numbers).


Tick (✔) the correct answer:

1. 
The sum of the rational numbers – 8/19 and -4/57 is _____

(a) -5/57 

(b) 7/22

(c) -28/57

(d) 4/27


2. What number should be added to 3/8 to get -1/24? 

(a) -5/12

(b) -7/23

(c) 31/72

(d) 2/33


3. Which of the rational numbers 4/9, -5/6, -7/-12 and 11/-24 is the smallest?

(a) 4/9

(b) -5/6

(c) -7/-12

(d) 11/-24

4. Which of the rational numbers -4/9, 5/-12, 7/-18, 2/-3 is the greatest?

(a) 7/-18

(b) -4/9

(c) 2/-3

(d) 5/-12


5. Simplify: 2/3 + -4/5 + 7/15 + -11/20

(a) -1/5

(b) -13/60

(c) -4/15

(d) – 7/30


6. What number should be subtracted from -3/4 so as to get 5/6?

(a) -3/10

(b) -5/24

(c) -19/12

(d) 9/25


7. Which of the following rational numbers is in the standard form?

(a) -9/28

(b) -26/78

(c) –14/16

(d) 48/-96


8. The sum of two rational numbers is -7. If one of the numbers is –15/19, the other number is _____

(a) -21/10

(b) -57/16

(c) 7/9

(d) -118/19


9. Which of the following forms a pair of equivalent rational numbers?

(a) 24/40 and 35/50

(b) -25/35 and 55/-77

(c) -8/15 and -24/48

(d) 9/72 and -3/21


10. The value of {-8/13 × 26/-3} is _____

(a) -8/13

(b) -7/26

(c) -4/13

(d) 16/3


11. The reciprocal of a negative rational number _____

(a) is a positive rational number 

(b) is a negative rational number 

(c) can be either a positive or a negative rational number 

(d) does not exist 


12. The value of (- 16/21 ÷ -4/3) is _____

(a) -3/10

(b) -7/21

(c) 4/7

(d) -7/6


13. Fill in the blanks: 5/12 ÷ (_____) = -35/18

(a) -21/36

(b) -12/19 

(c) -5/18

(d) -3/14


14. The product of two numbers is -20/9. If one of the numbers is 4, find the other. 

(a) –5/9

(b) 3/11 

(c) 12/39

(d) –9/11


Answers for the objective questions on rational numbers are given below to check the exact answers of the above multiple choice questions on rational numbers.


Answers:


1. (c)

2. (a)

3. (b)

4. (a)

5. (b)

6. (c)

7. (a)

8. (d)

9. (b)

10. (d)

11. (b)

12. (c)

13. (d)

14. (a)

Rational Numbers - Worksheets

Worksheet on Rational Numbers

Worksheet on Equivalent Rational Numbers

Worksheet on Lowest form of a Rational Number

Worksheet on Standard form of a Rational Number

Worksheet on Equality of Rational Numbers

Worksheet on Comparison of Rational Numbers

Worksheet on Representation of Rational Number on a Number Line

Worksheet on Adding Rational Numbers

Worksheet on Properties of Addition of Rational Numbers

Worksheet on Subtracting Rational Numbers

Worksheet on Addition and Subtraction of Rational Number

Worksheet on Rational Expressions Involving Sum and Difference

Worksheet on Multiplication of Rational Number

Worksheet on Properties of Multiplication of Rational Numbers

Worksheet on Division of Rational Numbers

Worksheet on Properties of Division of Rational Numbers

Worksheet on Finding Rational Numbers between Two Rational Numbers

Worksheet on Word Problems on Rational Numbers

Worksheet on Operations on Rational Expressions

Objective Questions on Rational Numbers





8th Grade Math Practice

Math Homework Sheets

From Objective Questions on Rational Numbers to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Shifting of Digits in a Number |Exchanging the Digits to Another Place

    May 19, 24 05:43 PM

    What is the Effect of shifting of digits in a number? Let us observe two numbers 1528 and 5182. We see that the digits are the same, but places are different in these two numbers. Thus, if the digits…

    Read More

  2. Formation of Greatest and Smallest Numbers | Arranging the Numbers

    May 19, 24 03:36 PM

    Formation of Greatest and Smallest Numbers
    the greatest number is formed by arranging the given digits in descending order and the smallest number by arranging them in ascending order. The position of the digit at the extreme left of a number…

    Read More

  3. Formation of Numbers with the Given Digits |Making Numbers with Digits

    May 19, 24 03:19 PM

    In formation of numbers with the given digits we may say that a number is an arranged group of digits. Numbers may be formed with or without the repetition of digits.

    Read More

  4. Arranging Numbers | Ascending Order | Descending Order |Compare Digits

    May 19, 24 02:23 PM

    Arranging Numbers
    We know, while arranging numbers from the smallest number to the largest number, then the numbers are arranged in ascending order. Vice-versa while arranging numbers from the largest number to the sma…

    Read More

  5. Comparison of Numbers | Compare Numbers Rules | Examples of Comparison

    May 19, 24 01:26 PM

    Rules for Comparison of Numbers
    Rule I: We know that a number with more digits is always greater than the number with less number of digits. Rule II: When the two numbers have the same number of digits, we start comparing the digits…

    Read More

Rational Numbers

Introduction of Rational Numbers

What is Rational Numbers?

Is Every Rational Number a Natural Number?

Is Zero a Rational Number?

Is Every Rational Number an Integer?

Is Every Rational Number a Fraction?

Positive Rational Number

Negative Rational Number

Equivalent Rational Numbers

Equivalent form of Rational Numbers

Rational Number in Different Forms

Properties of Rational Numbers

Lowest form of a Rational Number

Standard form of a Rational Number

Equality of Rational Numbers using Standard Form

Equality of Rational Numbers with Common Denominator

Equality of Rational Numbers using Cross Multiplication

Comparison of Rational Numbers

Rational Numbers in Ascending Order

Rational Numbers in Descending Order

Representation of Rational Numbers on the Number Line

Rational Numbers on the Number Line

Addition of Rational Number with Same Denominator

Addition of Rational Number with Different Denominator

Addition of Rational Numbers

Properties of Addition of Rational Numbers

Subtraction of Rational Number with Same Denominator

Subtraction of Rational Number with Different Denominator

Subtraction of Rational Numbers

Properties of Subtraction of Rational Numbers

Rational Expressions Involving Addition and Subtraction

Simplify Rational Expressions Involving the Sum or Difference

Multiplication of Rational Numbers

Product of Rational Numbers

Properties of Multiplication of Rational Numbers

Rational Expressions Involving Addition, Subtraction and Multiplication

Reciprocal of a Rational  Number

Division of Rational Numbers

Rational Expressions Involving Division

Properties of Division of Rational Numbers

Rational Numbers between Two Rational Numbers

To Find Rational Numbers