# Subtraction of Length

The process of subtraction of units of length is exactly similar to that of subtraction of ordinary numbers.

Learn how the values of length are arranged in different columns for the subtraction of length.

1. Subtract 12 m 36 cm from 48 m 57 cm

Solution:

Case 1:

Minuend and subtrahend are both converted into smaller units.

12 m 36 cm = (12 × 100) cm + 36 cm = (1200 + 36) cm = 1236 cm

48 m 57 cm = (48 × 100) cm + 57 cm = (4800 + 57) cm = 4857 cm

Now subtract

48 m 57 cm       =          4857 cm

12 m 36 cm        =       - 1236 cm
3621 cm

= 3600 cm + 21 cm

= 36 m 21 cm

Therefore, 48 m 57 cm - 12 m 36 cm = 36 m 21 cm

Case 2:

As minuend is greater than subtrahend, the minuend is placed above the subtrahend. Then m and cm are arranged in different columns.

Now subtract

m   cm
48   57

- 12   36
36   21

(i) Subtracting cm, 57 cm - 36 cm = 21 cm.
It is placed under cm column.

(ii) Subtracting m, 48 m - 12 m = 36 m.
It is placed under m column.

Hence, difference = 36 m 21 cm

2. Subtract 37 m 50 cm from 53 m 30 cm.

Solution:

Case 1:

Minuend and subtrahend are both converted into smaller units.

53 m 30 cm = (53 × 100) cm + 33 cm = (5300 + 30) cm = 5330 cm

37 m 50 cm = (37 × 100) cm + 50 cm = (3700 + 50) cm = 3750 cm

Now subtract

5330 cm

- 3750 cm
1580 cm

= 1500 cm + 80 cm

= 15 m 80 cm

Therefore, 53 m 30 cm - 37 m 50 cm = 15 m 80 cm.

Case 2:

As minuend is greater than subtrahend, the minuend is placed above the subtrahend. Then m and cm are arranged in different columns. Minuend 53 m 30 cm is placed above subtrahend 37 m 50 cm.

m     cm
1     100
53     30

-  37     50
15     80

(i) 50 cm > 30 cm. So, 50 cm cannot be subtracted from 30 cm.
1 m or 100 cm is borrowed from 53 m leaving 52 m making 30 cm to 130 cm.
Now 130 - 50 = 80. It is placed under cm column.

(ii) Now in the m column, 53 - 1 = 52 m. 52 m - 37 m = 15 m.
It is placed under m column.

Hence, the difference is 15 m 80 cm.

3. Subtract 56 m 65 cm from 62 m 7 cm.

 Solution:Let us subtract.Step I: Arrange the numbers vertically.Step II: Write the lengths to be subtracted in m and cm as shown.Step III: First, subtract centimetres from right and then subtract the metres.

Thus, 62 m 7 cm - 56 m 65 cm = 5 m 42 cm

4. Subtract 37 m 6 cm from 70 m.

Solution:

Case 1:

We have, 70 m - 37 m 6 cm

Minuend and subtrahend are both converted into smaller units.

70 m         = (70 × 100) cm            = 7000 cm

37 m 6 cm = (37 × 100) cm + 6 cm = (3700 + 6) cm = 3706 cm

Now subtract

7000   cm

- 3706   cm

3294   cm

= 3200 cm + 94 cm

= 32 m 94 cm

Therefore, 70 m - 37 m 6 cm = 32 m 94 cm.

Case 2:

As minuend is greater than subtrahend, the minuend is placed above the subtrahend. Then m and cm are arranged in different columns. Minuend 70 m 00 cm is placed above subtrahend 37 m 06 cm.

m     cm
1     100
70     00

-  37     06

32     94

(i) 06  cm > 0 cm. So, 6 cm cannot be subtracted from 0 cm.
1 m or 100 cm is borrowed from 70 m leaving 69 m in m column.

(ii) Now 100 cm - 06 cm = 94 cm. It is placed under cm column.

(iii) Now in the m column, 69 m - 37 m = 32 m.
It is placed under m column.

Hence, the difference is 32 m 94 cm.

5. Subtract 45 km 282 m from 63 km 70 m.

Solution:

Case 1:

Minuend and subtrahend are both converted into smaller units (conversion method).

63 km 70 m = (63 × 1000) m + 70 m = (63000 + 70) m = 63070 m

45 km 282 m = (45 × 1000) m + 282 m = (45000 + 282) m = 45282 m

Now subtract

63070 m

- 45282 m

17788 m

= 17000 m + 788 m

= 17 km 788 m

Therefore, 63 km 70 m - 45 km 282 m = 17 km 788 m.

Case 2:

As minuend is greater than subtrahend, the minuend is placed above the subtrahend. Then km and m are arranged in different columns. Minuend 63 km 70 m is placed above subtrahend 45 km 282 m (without conversion).

km      m
1       1000
63     070

-  45     282

17     788

(i) 282 m > 70 m. So, 282 m cannot be subtracted from 70 m.
1 km or 1000 m is borrowed from 63 km leaving 62 km making 70 m to 1070 m (Since, 1 km = 1000 m and 70 m = 1070 m).
Now 1070 m - 282 m = 788 m. It is placed under m column.

(ii) Now in the km column, 63 - 1 = 62 km. 62 km - 45 km = 17 km.
It is placed under km column.

Hence, the difference is 17 km 788 m.

6. Subtract 75 km 345 m from 200 km 20 m.

Solution:

As minuend is greater than subtrahend, the minuend is placed above the subtrahend. Then km and m are arranged in different columns. Minuend 200 km 20 m is placed above subtrahend 75 km 345 m.

km      m
1    1000
200    020

-  275    345

124    675

(i) 345 m > 20 m. So, 345 m cannot be subtracted from 20 m.
1 km or 1000 m is borrowed from 200 km leaving 199 km making 020 m to 1020 m.
Now 1020 m - 345 m = 675 m. It is placed under m column.

(ii) Now in the km column, 200 - 1 = 199 km. 199 km - 75 km = 124 km.
It is placed under km column.

Hence, the difference is 124 km 675 m.

7. Subtract 8 m 7 dm 5 cm from 26 m 4 dm 8 cm.

Solution:

As minuend is greater than subtrahend, the minuend is placed above the subtrahend. Then m, dm and cm are arranged in different columns. Minuend 26 m 4 dm 8 cm is placed above subtrahend 8 m 7 dm 5 cm.

m    dm    cm
1      10
26     4      8

-    8     7      5

17     7      3

(i) 8 cm - 5 cm = 3 cm. It is placed under cm column.

(ii) 7 dm > 4 dm. So, 7 dm cannot be subtracted from 4 dm.
1 m or 10 dm is borrowed from 26 m leaving 25 m making 4 dm to 14 dm.
Now 14 dm - 7 dm = 7 dm. It is placed under dm column.

(iii) Now in the m column, 26 - 1 = 25 m. 25 m - 8 m = 17 m.
It is placed under m column.

Hence, the difference is 17 m 7 dm 3 cm.

To subtract lengths, write the numbers of km, m and cm in separate columns then subtract like ordinary numbers, starting from right.

8. Subtract 11 m 35 cm from 24 m 45 cm.

Solution:

m           cm

24          45

-   11          35

__  13           10

9. Subtract 29 m 84 cm from 69 m 66 m.

Solution:

m            cm

18

5  8            16

6 9          6 6

-   2 9          8 4

__  3 7           8 2

10. Subtract following lengths:

(i) 25 km 396 m from 88 km 921 m

(ii) 7 m 24 cm from 77 m 94 cm

Solution:

 (i) 25 km 396 m from 88 km 921 m88 km 921 m -  25 km 396 mFirst subtract m = (921 - 396) m                        = 525 mNow subtract km = (88 - 25) km                          = 63 km

Therefore, the required difference is 63 km 525 m

 (ii) 7 m 24 cm from 77 m 94 cm77 m 94 cm -  7 m 24 cmFirst subtract cm = 94 cm - 24 cm                          = 70 cmNow subtract m = 77 m - 7 m                        = 70 m

Therefore, the required difference is 70 cm 70 m

Worksheet on Subtraction of Length:

1. Subtract the following:

(i) 81 m 9 cm - 52 m 52 cm

(ii) 28 m 98 cm - 16 m 20 cm

(iii) 352 m 917 cm - 148 m 79 cm

(iv) 938 m 33 cm - 619 m 57 cm

(v) 394 m 68 cm - 45 m 79 cm

(vi) 180 m 90 cm - 42 m 33 cm

1. (i) 28 m 57 cm

(ii) 12 m 78 cm

(iii) 203 m 38 cm

(iv) 318 m 76 cm

(v) 348 m 89 cm

(vi) 138 m 57 cm

2. Subtract the following:

(i) 81 m 09 cm from 145 m 56 cm

(ii) 14 m 82 cm from 67 m 40 cm

(iii) 174 m 259 cm from 512 m 36 cm

(iv) 79 m 56 cm from 140 m 23 cm

(v) 180 m 90 cm from 287 m 46 cm

2. (i) 64 m 47 cm

(ii) 52 m 58 cm

(iii) 338 m 11 cm

(iv) 60 m 67 cm

(v) 106 m 56 cm

3. Subtract the following lengths:

 (i) m         cm          63         87     -    32         50      _____________ (ii) m         cm          39         75     -    16         05      _____________
 (iii) m         cm          28         54     -    12         30      _____________ (iv) m         cm          43         65     -    21         40      _____________
 (v) m         cm          90         85     -    40         30      _____________ (vi) m         cm          18         72     -    14         20      _____________
 (vii) m         cm          11         55     -    03         24      _____________ (viii) m         cm          12         75     -    11         35      _____________
 (ix) m         cm          50         34     -    37         58      _____________ (x) m         cm          64         20     -    35         65      _____________
 (xi) m         cm          73         38     -    57         19      _____________ (xii) m         cm          81         56     -    43         15      _____________
 (xiii) m         cm          40         72     -    19         45      _____________ (xiv) m         cm          80         72     -    69         85      _____________
 (xv) m         cm          40         38     -    16         59      _____________ (xvi) m         cm          33         80     -    09         69      _____________

3. (i) 31 m 37 cm

(ii) 23 m 70 cm

(iii) 16 m 24 cm

(iv) 22 m 25 cm

(v) 50 m 55 cm

(vi) 4 m 52 cm

(vii) 8 m 31 cm

(viii) 1 m 40 cm

(ix) 12 m 76 cm

(x) 28 m 55 cm

(xi) 16 m 19 cm

(xii) 38 m 41 cm

(xiii) 21 m 27 cm

(xiv) 10 m 87 cm

(xv) 23 m 79 cm

(xvi) 24 m 11 cm

## You might like these

• ### Mental Math on Time | 4th Grade Time Worksheet | Tricks | Techniques

In mental math on time, we will solve different types of problems on reading time to the nearest minutes, reading time to the exact minutes, use of a.m. and p.m., 24-hours clock, days in a year and calculating days.

• ### Telling Time in a.m. and p.m. | Antemeridian and Postmeridian|Examples

The clock shows time in 12 hour cycle. The first cycle of the hour hand completes at 12 o’clock midday or noon. The second cycle of the hour hand completes at 12 o’clock midnight. ‘a.m.’ and ‘p.m.’ are used to represent the time of the day. ‘a.m.’ stands for ante meridiem,

• ### Different Ways of Reading Time | Many Ways to Read Time | Telling Time

What are the different ways of reading time? There are many ways to read time: (a) When hour-hand is exactly at any number and minute-hand is at 12, we read the time in full hours. If hour hand is at

• ### Quarter Past and Quarter To | Quarter Past Hour | Quarter to Next Hour

The hands of clock move from left to right. This is called the clock wise motion. When the minute hand is on the right side of the clock, it shows the number of minutes past the hour. When the minute hand is on the left side of the clock, it shows the number of minutes to

• ### Mental Math on Measurement | Mental Maths Questions with Answers

In mental math on measurement we will solve different type of problems on conversion of length, conversion of mass and conversion of capacity.

• ### 4th Grade Measurement Worksheet | Free Math Worksheet with Answers

In 4th grade measurement worksheet we will solve different types of problems on measurement of length, measurement of capacity, measurement of mass, expressing one unit in terms of another, addition of length, subtraction of length, addition of mass, subtraction of mass

• ### Worksheet on Measurement | Problems on Measurement | Homework |Answers

In worksheet on measurement we will solve 27 different types of questions.1. John bought 27.5 m of cloth. How many cm of cloth did he buy? 2. Convert a distance of 20 km to metres. 3. Convert 98 km

• ### Subtraction of Capacity | Units of Capacity and Volume | Examples

In subtraction of capacity we will learn how to find the difference between the units of capacity and volume. While subtracting we need to follow that the units of capacity

• ### Addition of Capacity | Add the Different Units of Capacity | Examples

In addition of capacity we will learn how to add the different units of capacity and volume together. While adding we need to follow that the units of capacity i.e., liter and milliliter

• ### Subtraction of Mass | Difference Between the Units of Mass | Examples

In subtraction of mass we will learn how to find the difference between the units of mass or weight. While subtracting we need to follow that the units of mass i.e., kilogram and gram

• ### Addition of Mass |Add the Different Units of Mass |Worked-out Examples

In addition of mass we will learn how to add the different units of mass or weight together. While adding we need to follow that the units of mass i.e., kilogram and gram are converted into grams

• ### Addition of Length | Learn How the Values of Length are Arranged

The process of addition of units of length is exactly similar to addition of ordinary numbers. Learn how the values of length are arranged in different columns for the addition of length. 1. Add 15 m 18 cm and 16 m 22 cm

• ### Worksheet on Measurement of Length | Exercise Sheet on Measurements

In worksheet on measurement of length, all grade students can practice the questions on units for measuring length.

• ### Worksheet on Measurement of Capacity | Measuring Capacity Worksheets

In worksheet on measurement of capacity, all grade students can practice the questions on units for measuring capacity. This exercise sheet on measurements can be practiced by the students to get more

• ### Conversion of Standard Unit of Capacity | Unit of Capacity | Problems

For the conversion of standard unit of capacity it’s very important to know the relationship between the different units of capacity. We know, one litre = 1000 millilitre 1000 millilitre = 1 litre

● Related Concepts

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Worksheet on Word Problems on Fractions | Fraction Word Problems | Ans

Jul 16, 24 02:20 AM

In worksheet on word problems on fractions we will solve different types of word problems on multiplication of fractions, word problems on division of fractions etc... 1. How many one-fifths

2. ### Word Problems on Fraction | Math Fraction Word Problems |Fraction Math

Jul 16, 24 01:36 AM

In word problems on fraction we will solve different types of problems on multiplication of fractional numbers and division of fractional numbers.

3. ### Worksheet on Add and Subtract Fractions | Word Problems | Fractions

Jul 16, 24 12:17 AM

Recall the topic carefully and practice the questions given in the math worksheet on add and subtract fractions. The question mainly covers addition with the help of a fraction number line, subtractio…

4. ### Comparison of Like Fractions | Comparing Fractions | Like Fractions

Jul 15, 24 03:22 PM

Any two like fractions can be compared by comparing their numerators. The fraction with larger numerator is greater than the fraction with smaller numerator, for example $$\frac{7}{13}$$ > \(\frac{2…