The process of addition of units of length is exactly similar to addition of ordinary numbers.

Learn how the values of length are arranged in different columns for the addition of length.

1. Add 15 m 18 cm and 16 m 22 cm

Solution:

Case 1:

Lengths to be added are converted into cm.

15 m 18 cm = 1500 cm + 18 cm = 1518 cm

16 m 22 cm = 1600 cm + 22 cm = 1622 cm

Now, sum

1      1
1 5 1 8 cm

+ 1 6 2 2 cm

3 1 4 0 cm

= 31 m 40 cm

Therefore, 15 m 18 cm + 16 m 22 cm = 31 m 40 cm

Case 2:

m      cm
1          1
1 5    1 8

+ 1 6    2 2

3 1    4 0

(i) First cm are added, 18 cm + 22 cm= 40 cm. This sum is placed under cm column

(ii) Now meters are added, 15 m + 16 m = 31 m. This 31 m is placed under m column.

Hence, sum = 31 m 40 cm.

2. Add 16 m 17 cm and 20 m 23 cm

Solution:

Case 1:

Lengths to be added are converted into cm.

16 m 17 cm = 1600 cm + 17 cm = 1617 cm

20 m 23 cm = 2000 cm + 23 cm = 2023 cm

Now, sum

1
1 6 1 7 cm

+ 2 0 2 3 cm

3 6 4 0 cm

= 36 m 40 cm

Therefore, 16 m 17 cm + 20 m 23 cm = 36 m 40 cm

Case 2:

m    cm
1
1 6   1 7

+ 2 0   2 3

3 6   4 0

(i) First cm are added, 17 cm + 23 cm= 40 cm. This sum is placed under cm column

(ii) Now meters are added, 16 m + 20 m = 36 m. This 36 m is placed under m column.

Hence, sum = 36 m 40 cm.

3. Add 62 m 34 cm, 27 m 73 cm and 9 m 5 cm.

Solution:

 Let us addStep I: Arrange the numbers vertically.Step II: Write the lengths to be added in m and cm as shown.Step III: First, add centimetres from right and then add the metres.

Thus, 62 m 34 cm + 27 m 73 cm + 9 m 5 cm = 99 m 12 cm

4. Add 45 m 37 cm and 31 m 92 cm.

Solution:

Case 1:

45 m 37 cm = (45 × 100) cm + 37 cm = (4500 + 37) cm = 4537 cm

31 m 92 cm = (31 × 100) cm + 92 cm = (3100 + 92) cm = 3192 cm

Now, sum

1
4 5 3 7 cm

+ 3 1 9 2 cm

7 7 2 9 cm

= 77 m 29 cm

Therefore, 45 m 37 cm + 31 m 92 cm = 77 m 29 cm

Case 2:

m    cm
1
4 5   3 7

+ 3 1   9 2

7 7   2 9

(i) 37 cm + 92 cm = 129 cm = 1 m 29 cm. 29 is placed under cm column and 1 m is carried over to m column.

(ii) Now 1 m + 45 m + 31 m = 77 m. It is placed under m column.

Hence, sum = 77 m 29 cm.

5. Add 38 m 26 cm, 7 m 5 cm and 45 m 73 cm.

Solution:

The values of length are arranged in columns of m and cm and then added.

m    cm
2  1    1
3 8   2 6

7   0 5

+
4 5    7 3

9 1    0 4

(i) 26 cm + 05 cm + 73 cm = 104 cm = 1 m 04 cm.

04 is placed under cm column and 1 m is carried over.

(ii) 1 m + 38 m + 7 m + 45 m = 91 m and it is placed under m column.

Hence, the sum = 91 m 04 cm

6. Add 4 km 476 m and 5 km 54 m.

Solution:

Case 1:

Kilometers are changed into meters

4 km 476 m = (4 × 1000) m + 476 m = 4000 m + 476 m = 4476 m

5 km 54 m = (5 × 1000) m + 54 m = 5000 m + 54 m = 5054 m

Now sum

1 1

4 4 7 6 m

+
5 0 5 4 m

9 5 3 0 m

= 9 km 530 m

Therefore, 4 km 476 m + 5 km 54 m = 9 km 530 m

Case 2:

km    m
1 1
4   4 7 6

+ 5   0 5 4

9   5 3 0

(i) 476 m + 054 m = 530 m, which goes under m.

(ii) 4 km + 5 km = 9 km, which goes under km.

Hence, the sum = 9 km 530 m

7. Add 37 km 963 m, 28 km 54 m and 8 km 181 m.

Solution:

Kilometer and meter are arranged in different columns and then added.

km    m
2  1        1
3 7     9 6 3

2 8     0 5 4

+
8     1 8 1

7 4     1 9 8

(i) 963 m + 54 m + 181 m = 1198 m = 1 km 198 m.

198 m is placed under column of meters and 1 km is carried over.

(ii) 1 km + 37 km + 28 km + 8 km = 74 km

It is placed under km column.

Hence, the sum = 74 km 198 m

m   dm  cm

26   7     8

+  52   5     6

Solution:

m   dm  cm
1      1
2 6    7    8

+
5 2    5    6

7 9    3    4

(i) 8 cm + 6 cm = 14 cm = 1 dm 4 cm

4 cm is placed under cm column and 1 dm is carried over.

(ii) 7 dm + 5 dm + 1 dm = 13 dm = 1 m 3 dm

3 dm is placed under dm column and 1 m is carried over.

(iii) 1 m + 26 m + 52 m = 79 m

Hence, the sum = 79 m 3 dm 4cm

To add lengths, write the numbers of km, m and cm in separate columns then add like ordinary numbers starting from the right.

9. Add 46 km 143 m and 53 km 200 m.

km        m

46       143

+ 53       200

_  99       343

Therefore, 46 km 143 m and 53 km 200 m = 99 km 343 m

10. Add 28 km 76 m, 12 km 44 m & 21 km 38 m

km        m

28        76

12        44

+ 21        38

_ 62         58

11. Find the sum of the following.

(i) 20 m 75 cm + 12 m 42 cm

(ii) 20 km 4 m + 78 km 9 m

 Solution:(i) 20 m 75 cm + 12 m 42 cmFist add the cm together = 75 cm + 42 cm                                     = 117 cm                                    = 1 m 17 cmNow, add meters = 20 m + 12 m + 1 m (carry)                         = 33 mRequired sum = 33 m 17 cm
 (ii) 20 km 4 m + 78 km 9 mFirst add meters = 4 m + 9 m                         = 13 mNow add kilometers = 20 km + 78 km                              = 98 kmRequired result = 98 km 13 m

(i) 32 m 78 cm + 15 m + 9 cm

(ii) 22 m 98 cm + 63 m + 89 cm + 7 m 7 cm

(iii) 143 m 50 cm + 112 m + 76 cm + 84 m 45 cm

(iv) 78 m 36 cm + 15 m 8 cm

(v) 153 m 28 cm + 49 m 25 cm + 70 m 20 cm

(vi) 69 m 59 cm + 15 m 15 cm + 56 m 9 cm

1. (i) 47 m 87 cm

(ii) 93 m 94 cm

(iii) 340 m 71 cm

(iv) 93 m 44 cm

(v) 272 m 73 cm

(vi) 140 m 83 cm

(i) 139 m 68 cm, 66 m 46 cm and 42 m 7 cm

(ii) 140 m 23 cm, 33 m 48 cm and 32 m 17 cm

(iii) 179 m 16 cm, 69 m 59 cm and 7 m 6 cm

(iv) 35 m 50 cm, 317 m 46 cm and 93 m 47 cm

(v) 64 m 18 cm, 48 m 36 cm and 14 m 82 cm

2. (i) 248 m 21 cm

(ii) 205 m 88 cm

(iii) 255 m 81 cm

(iv) 446 m 43 cm

(v) 127 m 36 cm

 (i) m         cm          18         00     +   23         00     ____________ (ii) m         cm          31         50     +   46         00     ____________
 (iii) m         cm          34         02     +   43         06     ____________ (iv) m         cm          68         25     +   36         70     ____________
 (v) m         cm          43         62     +   27         34     ____________ (vi) m         cm          93         75     +   29         25     ____________
 (vii) m         cm          74         50     +   58         70     ____________ (viii) m         cm          47         84     +    6         58     ____________
 (ix) m         cm          88         90          57         60    +  164         80    ____________ (x) m         cm        136         45          49         65    + _ 17         90    _____________
 (xi) m         cm         189         75         238         85    +  426          68    _____________ (xii) m         cm          16         53           2          87    +  118         45    _____________
 (xiii) m         cm           9          64         17          56     +  45          24     ____________ (xiv) m         cm          87         60          64         80     +   29         40    _____________
 (xv) m         cm          36         70          39         08     +   27         34    _____________ (xvi) m         cm          29         25          17         90     +   24         25    _____________

3. (i) 41 m 00 cm

(ii) 77 m 50 cm

(iii) 77 m 08 cm

(iv) 104 m 95 cm

(v) 70 m 96 cm

(vi) 123 m 00 cm

(vii) 133 m 20 cm

(viii) 54 m 42 cm

(ix) 311 m 30 cm

(x) 204 m 00 cm

(xi) 855 m 28 cm

(xii) 137 m 85 cm

(xiii) 72 m 44 cm

(xiv) 181 m 80 cm

(xv) 103 m 12 cm

(xvi) 71 m 40 cm

## You might like these

• ### Mental Math on Time | 4th Grade Time Worksheet | Tricks | Techniques

In mental math on time, we will solve different types of problems on reading time to the nearest minutes, reading time to the exact minutes, use of a.m. and p.m., 24-hours clock, days in a year and calculating days.

• ### Telling Time in a.m. and p.m. | Antemeridian and Postmeridian|Examples

The clock shows time in 12 hour cycle. The first cycle of the hour hand completes at 12 o’clock midday or noon. The second cycle of the hour hand completes at 12 o’clock midnight. ‘a.m.’ and ‘p.m.’ are used to represent the time of the day. ‘a.m.’ stands for ante meridiem,

• ### Different Ways of Reading Time | Many Ways to Read Time | Telling Time

What are the different ways of reading time? There are many ways to read time: (a) When hour-hand is exactly at any number and minute-hand is at 12, we read the time in full hours. If hour hand is at

• ### Quarter Past and Quarter To | Quarter Past Hour | Quarter to Next Hour

The hands of clock move from left to right. This is called the clock wise motion. When the minute hand is on the right side of the clock, it shows the number of minutes past the hour. When the minute hand is on the left side of the clock, it shows the number of minutes to

• ### Mental Math on Measurement | Mental Maths Questions with Answers

In mental math on measurement we will solve different type of problems on conversion of length, conversion of mass and conversion of capacity.

• ### 4th Grade Measurement Worksheet | Free Math Worksheet with Answers

In 4th grade measurement worksheet we will solve different types of problems on measurement of length, measurement of capacity, measurement of mass, expressing one unit in terms of another, addition of length, subtraction of length, addition of mass, subtraction of mass

• ### Worksheet on Measurement | Problems on Measurement | Homework |Answers

In worksheet on measurement we will solve 27 different types of questions.1. John bought 27.5 m of cloth. How many cm of cloth did he buy? 2. Convert a distance of 20 km to metres. 3. Convert 98 km

• ### Subtraction of Capacity | Units of Capacity and Volume | Examples

In subtraction of capacity we will learn how to find the difference between the units of capacity and volume. While subtracting we need to follow that the units of capacity

• ### Addition of Capacity | Add the Different Units of Capacity | Examples

In addition of capacity we will learn how to add the different units of capacity and volume together. While adding we need to follow that the units of capacity i.e., liter and milliliter

• ### Subtraction of Mass | Difference Between the Units of Mass | Examples

In subtraction of mass we will learn how to find the difference between the units of mass or weight. While subtracting we need to follow that the units of mass i.e., kilogram and gram

• ### Addition of Mass |Add the Different Units of Mass |Worked-out Examples

In addition of mass we will learn how to add the different units of mass or weight together. While adding we need to follow that the units of mass i.e., kilogram and gram are converted into grams

• ### Subtraction of Length | Learn How the Values of Length are Arranged

The process of subtraction of units of length is exactly similar to that of subtraction of ordinary numbers. Learn how the values of length are arranged in different columns for the subtraction of length. 1. Subtract 12 m 36 cm from 48 m 57 cm Solution:

• ### Worksheet on Measurement of Length | Exercise Sheet on Measurements

In worksheet on measurement of length, all grade students can practice the questions on units for measuring length.

• ### Worksheet on Measurement of Capacity | Measuring Capacity Worksheets

In worksheet on measurement of capacity, all grade students can practice the questions on units for measuring capacity. This exercise sheet on measurements can be practiced by the students to get more

• ### Conversion of Standard Unit of Capacity | Unit of Capacity | Problems

For the conversion of standard unit of capacity it’s very important to know the relationship between the different units of capacity. We know, one litre = 1000 millilitre 1000 millilitre = 1 litre

● Related Concepts

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Lines of Symmetry | Symmetry of Geometrical Figures | List of Examples

Aug 10, 24 03:27 PM

Learn about lines of symmetry in different geometrical shapes. It is not necessary that all the figures possess a line or lines of symmetry in different figures.

2. ### Symmetrical Shapes | One, Two, Three, Four & Many-line Symmetry

Aug 10, 24 02:25 AM

Symmetrical shapes are discussed here in this topic. Any object or shape which can be cut in two equal halves in such a way that both the parts are exactly the same is called symmetrical. The line whi…

Aug 10, 24 01:59 AM

In 6th grade math practice you will get all types of examples on different topics along with the step-by-step explanation of the solutions.

4. ### 6th Grade Algebra Worksheet | Pre-Algebra worksheets with Free Answers

Aug 10, 24 01:57 AM

In 6th Grade Algebra Worksheet you will get different types of questions on basic concept of algebra, questions on number pattern, dot pattern, number sequence pattern, pattern from matchsticks, conce…