Prime Factorisation

Prime factorisation or complete factorisation of the given number is to express a given number as a product of prime factor.

When a number is expressed as the product of its prime factors, it is called prime factorization.

For example, 15 = 3 × 5. So, 3 and 5 are prime factors of 15.

Prime factors of a number are always the prime numbers, when a number is expressed as product of prime numbers, it is called prime factorization. Prime factorization can be done, using two methods: division method and factor tree method.

HCF of two or more numbers can be obtained by prime factorization. To find the HCF by prime factorization, we first find all the prime factors of the given numbers and then find the product of all the common prime factors. The product is the HCF of the given numbers.


Factor Tree Method:

We write pairs of factors for the given number in circles which make branches of a factor tree. 


Division Method:

Divide the given numbers by the smallest prime number. Continue the division until it is not further divisible. Factorisation stops when we reach a prime number.


Observe the following examples of Prime factorisation in two methods i.e., Factor Tree Method and Division Method.


1. Find prime factorisation of 36.

Prime Factorisation

Prime factorisation of 36 = 2 × 2 × 3 × 3.

                                     = 2² × 3².

[Here two ways to solve factorisation one is tree factorisation method and the other one is by dividing.]


2. Find prime factorisation of 32.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 32 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2.

                                    = 2⁵.


3. Find prime factorisation of 51.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 51 = 3 × 17.

                                    = 3¹ × 17¹

                                    = 3 × 17.


4. Draw a factor tree to show the prime factorization of 54.

Solution:

Prime Factorization of 54


5. Find prime factorisation of 57.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 57 = 3 × 19

                                    = 3¹ × 19¹

                                    = 3 × 19.


6. Find prime factorisation of 60.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 60 = 2 × 2 × 3 × 5.

                                    = 2² × 3 × 5.



7. Find prime factorisation of 63.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 63 = 3 × 3 × 7.

                                    = 3² × 7.



8. Find prime factorisation of 72.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 72 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3.

                                    = 2³ × 3².



9. Find prime factorisation of 75.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 75 = 3 × 5 × 5.

                                    = 3 × 5².



10. Find prime factorisation of 78.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 78 = 2 × 3 × 13.



11. Find prime factorisation of 93.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 93 = 3 × 31.


12. Find prime factorisation of 102.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 102 = 2 × 3 × 17.



13. Find prime factorisation of 120.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 120 = 2 × 2 × 2 × 3 × 5.

                                      = 2³ × 3 × 5.



14. Find prime factorisation of 225.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 225 = 3 × 3 × 5 × 5.

                                      = 3² × 5².



15. Find prime factorisation of 243.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 243 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3.

                                      = 3⁵.



16. Find prime factorisation of 360.

Solution:

Tree Factorisation Method

Prime factorisation of 360 = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 5.

                                      = 2³ × 3² × 5.


Questions and Answers on Prime Factorisation:

I. Find the prime factors of the given number through prime factorization. First one is shown as an example for you.

(i) 144

Prime Factorization of 144

(ii) 81

(iii) 72

(iv) 48

(v) 100

(vi) 64

(vii) 108

(viii) 248

(ix) 256

● Factors.

 Common Factors.

 Prime Factor.

● Repeated Prime Factors.

● Highest Common Factor (H.C.F).

● Examples on Highest Common Factor (H.C.F).

 Greatest Common Factor (G.C.F).

 Examples of Greatest Common Factor (G.C.F).

 Prime Factorisation.

 To find Highest Common Factor by using Prime Factorization Method.

 Examples to find Highest Common Factor by using Prime Factorization Method.

 To find Highest Common Factor by using Division Method.

 Examples to find Highest Common Factor of two numbers by using Division Method.

 To find the Highest Common Factor of three numbers by using Division Method.












5th Grade Numbers Page

5th Grade Math Problems

From Prime Factorisation to HOME PAGE


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Types of Fractions |Proper Fraction |Improper Fraction |Mixed Fraction

    Mar 02, 24 05:31 PM

    Fractions
    The three types of fractions are : Proper fraction, Improper fraction, Mixed fraction, Proper fraction: Fractions whose numerators are less than the denominators are called proper fractions. (Numerato…

    Read More

  2. Subtraction of Fractions having the Same Denominator | Like Fractions

    Mar 02, 24 04:36 PM

    Subtraction of Fractions having the Same Denominator
    To find the difference between like fractions we subtract the smaller numerator from the greater numerator. In subtraction of fractions having the same denominator, we just need to subtract the numera…

    Read More

  3. Addition of Like Fractions | Examples | Worksheet | Answer | Fractions

    Mar 02, 24 03:32 PM

    Adding Like Fractions
    To add two or more like fractions we simplify add their numerators. The denominator remains same. Thus, to add the fractions with the same denominator, we simply add their numerators and write the com…

    Read More

  4. Comparison of Unlike Fractions | Compare Unlike Fractions | Examples

    Mar 01, 24 01:42 PM

    Comparison of Unlike Fractions
    In comparison of unlike fractions, we change the unlike fractions to like fractions and then compare. To compare two fractions with different numerators and different denominators, we multiply by a nu…

    Read More

  5. Equivalent Fractions | Fractions |Reduced to the Lowest Term |Examples

    Feb 29, 24 05:12 PM

    Equivalent Fractions
    The fractions having the same value are called equivalent fractions. Their numerator and denominator can be different but, they represent the same part of a whole. We can see the shade portion with re…

    Read More