Examples on Highest Common Factor

Examples on highest common factor (H.C.F) are solved here step by step.

Let’s follow 10 examples on highest common factor (H.C.F).

1. Find the highest common factor (H.C.F) of 15 (Fifteen) and 35 (Thirty five). 

Solution:

Factors of 15 (Fifteen) = 1, 3, 5 and 15. 

Factors of 35 (Thirty five) = 1, 5, 7 and 35. 

Therefore, common factor of 15 (Fifteen) and 35 (Thirty five) = 1 and 5. 

Highest common factor (H.C.F) of 15 (Fifteen) and 35 (Thirty five) = 5. 



2. Find the highest common factor (H.C.F) of 21 (Twenty one) and 35 (Thirty five). 

Solution:

Factors of 21 (Twenty one) = 1, 3, 7and 21. 

Factors of 35 (Thirty five) = 1, 5, 7 and 35. 

Therefore, common factor of 21 (Twenty one) and 35 (Thirty five) = 1 and 7. 

Highest common factor (H.C.F) of 21 (Twenty one) and 35 (Thirty five) = 7. 



3. Find the highest common factor (H.C.F) of 30 (Thirty) and 24 (Twenty four). 

Solution:

Factors of 30 (Thirty) = 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15 and 30. 

Factors of 24 (Twenty four) = 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 and 24. 

Therefore, common factor of 30 (Thirty) and 24 (Twenty four = 1, 2, 3, and 6. 

Highest common factor (H.C.F) of 30 (Thirty) and 24 (Twenty four = 6. 


4. Find the highest common factor (H.C.F) of 33 (Thirty three) and 55 (Fifty five). 

Solution:

Factors of 33 (Thirty three) = 1, 3, 11 and 33. 

Factors of 55 (Fifty five) = 1, 5, 11 and 55. 

Therefore, common factor of 33 (Thirty three) and 55 (Fifty five) = 1 and 11. 

Highest common factor (H.C.F) of 33 (Thirty three) and 55 (Fifty five) = 11. 



5. Find the highest common factor (H.C.F) of 50 (Fifty) and 70 (Seventy). 

Solution:

Factors of 50 (Fifty) = 1, 2, 5, 10, 25 and 50. 

Factors of 70 (Seventy) = 1, 2, 5, 14, 7, 10, 35 and 70. 

Therefore, common factor of 50 (Fifty) and 70 (Seventy) = 1, 2, 5, 10. 

Highest common factor (H.C.F) of 50 (Fifty) and 70 (Seventy) = 10.




6. Find the highest common factor (H.C.F) of 12 (Twelve), 18 (Eighteen) and 24 (Twenty four). 

Solution:

Factors of 12 (Twelve), = 1, 2, 3, 4, 6 and 12. 

Factors of 18 (Eighteen) = 1, 2, 3, 6, 9 and 18. 

Factors of 24 (Twenty four) = 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 and 24. 

Therefore, common factor of 12 (Twelve), 18 (Eighteen) and 24 (Twenty four) = 1, 2, 3 and 6. 

Highest common factor (H.C.F) of 12 (Twelve), 18 (Eighteen) and 24 (Twenty four) = 6. 



7. Find the highest common factor (H.C.F) of 22 (Twenty two), 33(Thirty three) and 55(Fifty five).

Solution:

Factors of 22 (Twenty two) = 1, 2, 11 and 22.

Factors of 33(Thirty three) = 1, 3, 11 and 33.

Factors of 55(Fifty five) = 1, 5, 11 and 55.

Therefore, common factor of 22 (Twenty two), 33(Thirty three) and 55(Fifty five) = 1 and 11.

Highest common factor (H.C.F) of 22 (Twenty two), 33(Thirty three) and 55(Fifty five) = 11.



8. Find the highest common factor (H.C.F) of 75 (Seventy five) and 125 (One hundred twenty five).

Solution:

Factors of 75 (Seventy five) = 1, 3, 5, 15, 25 and 75.

Factors of 125 (One hundred twenty five) = 1, 5, 25, and 125.

Therefore, common factor of 75 (Seventy five) and 125 (One hundred twenty five) = 1, 5 and 25.

Highest common factor (H.C.F) of 75 (Seventy five) and 125 (One hundred twenty five) = 25.



9. Find the highest common factor (H.C.F) of 100 and 150.

Solution:

Factors of 100 = 1, 2, 5, 10, 20, 50 and 100.

Factors of 150 (one hundred fifty) =1, 2, 3, 5, 6, 10, 15, 25, 30, 50, 75 and 150.

Therefore, common factor of 100 and 150 = 1, 2, 3, 5, 10 and 50.

Highest common factor (H.C.F) of 900 and 270 = 50.



10. Find the highest common factor (H.C.F) of 900 (Nine hundred) and 270 (Two hundred seventy).

Solution:

Factors of 900 (Nine hundred) = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 12, 15, 18, 20, 25, 30, 36, 45, 50, 60, 75, 90, 100, 150, 180, 225, 300, 450 and 900.

Factors of 270 (Two hundred seventy) =1, 2, 3, 5, 6, 9, 10, 15, 18, 27, 30, 45, 54, 90, 135 and 270.

Therefore, common factor of 900 (Nine hundred) and 270 (Two hundred seventy) = 1, 2, 3, 5, 6, 9, 10, 15, 18, 30, 45 and 90.

Highest common factor (H.C.F) of 900 (Nine hundred) and 270 (Two hundred seventy) = 90.


● Factors.

 Common Factors.

 Prime Factor.

● Repeated Prime Factors.

● Highest Common Factor (H.C.F).

● Examples on Highest Common Factor (H.C.F).

 Greatest Common Factor (G.C.F).

 Examples of Greatest Common Factor (G.C.F).

 Prime Factorisation.

 To find Highest Common Factor by using Prime Factorization Method.

 Examples to find Highest Common Factor by using Prime Factorization Method.

 To find Highest Common Factor by using Division Method.

 Examples to find Highest Common Factor of two numbers by using Division Method.

 To find the Highest Common Factor of three numbers by using Division Method.








5th Grade Numbers Page 

5th Grade Math Problems 

From Examples on Highest Common Factor to HOME PAGE


Recent Articles

  1. Estimating Sum and Difference | Reasonable Estimate | Procedure | Math

    May 22, 24 06:21 PM

    The procedure of estimating sum and difference are in the following examples. Example 1: Estimate the sum 5290 + 17986 by estimating the numbers to their nearest (i) hundreds (ii) thousands.

    Read More

  2. Round off to Nearest 1000 |Rounding Numbers to Nearest Thousand| Rules

    May 22, 24 06:14 PM

    Round off to Nearest 1000
    While rounding off to the nearest thousand, if the digit in the hundreds place is between 0 – 4 i.e., < 5, then the hundreds place is replaced by ‘0’. If the digit in the hundreds place is = to or > 5…

    Read More

  3. Round off to Nearest 100 | Rounding Numbers To Nearest Hundred | Rules

    May 22, 24 05:17 PM

    Round off to Nearest 100
    While rounding off to the nearest hundred, if the digit in the tens place is between 0 – 4 i.e. < 5, then the tens place is replaced by ‘0’. If the digit in the units place is equal to or >5, then the…

    Read More

  4. Round off to Nearest 10 |How To Round off to Nearest 10?|Rounding Rule

    May 22, 24 03:49 PM

    Rounding to the Nearest 10
    Round off to nearest 10 is discussed here. Rounding can be done for every place-value of number. To round off a number to the nearest tens, we round off to the nearest multiple of ten. A large number…

    Read More

  5. Rounding Numbers | How do you Round Numbers?|Nearest Hundred, Thousand

    May 22, 24 02:33 PM

    rounding off numbers
    Rounding numbers is required when we deal with large numbers, for example, suppose the population of a district is 5834237, it is difficult to remember the seven digits and their order

    Read More