# Addition and Subtraction of Units of Measurement

We will learn Addition and Subtraction of Units of Measurement.

Addition and subtraction of metric measures can be done as we add and subtract ordinary numbers taking into account the place value of each metric measurement.

We can add the units of measurement like decimal numbers.

I. Addition of Units of Measurement:

Observe the following examples:

1. Add 5 m 9 dm and 11 m and 5 dm

Solution:

5 m 9 dm = 5.9 m

11 m 5 dm = 11.5 m

Hence, 5 m 9 dm + 11 m 5 dm

= 17 m 4 dm or 17.4 m

2. Add 15 cm 5 mm and 21 cm 9 mm

Solution:

15 cm 5 mm = 15.5 cm

21 cm 9 mm = 21.9 cm

Hence, 15 cm 5 mm + 21 cm 9 mm

= 37 cm 4 mm or 37.4 cm

3. Add 67 km 250 m and 84 km 720 m

Solution:

67 km 250 m = 67.250 km

84 km 720 m = 84.720 km

Hence, 67 km 250 m + 84 km 720 m

= 151 km 970 m or 151.97 km

We can add lengths like ordinary numbers.

4. Add 24 km 250 m and 140 km 18 m

Solution:

24 km 250 m = 24.250 km

140 km 18 m = 140.018 km

Hence, 24 km 250 m + 140 km 18 m

= 164 km 268 m or 164.268 km

More problems on Addition of Units of Length

5. Add 65 km 146 m and 29 km 950 m.

Solution:

Write in column form and add

 Add the meters146 + 950 = 1096 m1096 m = 1 km + 96 mWrite 96 under the meter column and carry over 1 km to km column.Add kilometres 65 + 29 + 1 (carry over) = 95 km

Hence, 65 km 146 m + 29 km 950 m = 95 km 96 m

6. Add 17 km 540 m; 12 km 800 m; 154 km 325 m

Solution:

 Step I: Add metres540 + 800 + 325 = 1665 m= 1 km + 665 mStep II: Write 665 under metres and carry 1 to kmStep III: Add kilometres1 + 17 + 12 + 15 = 45 kmStep IV: Write 45 under kilometres. Therefore, the sum is 45 km 665 m.

7. Add 13 metre 42 centimetre and 5 metre 26 centimetre.

 Step I: Add centimetres42 + 26 = 68 cmStep II: Write 68 under centimetresStep III: Add metres13 + 5 = 18 mStep IV: Write 18 under metres.

Therefore, the sum is 18 metre 68 centimetre or, 18 m 68 cm.

1. Add 21 kilogram 150 gram and 9 kilogram 325 gram.

 Step I: Add grams150 + 325 = 475 gStep II: Write 475 under gramsStep III: Add kilograms21 + 9 = 30 kgStep IV: Write 30 under kilograms.

Therefore, the sum is 30 kilogram 475 gram or, 30 kg 475 g

1. Add 8 litre 420 millilitre and 34 litre 175 millilitre.

 Step I: Add millilitres420 + 175 = 595 mℓStep II: Write 595 under millilitresStep III: Add litres8 + 34 = 42 ℓStep IV: Write 42 under litres.

Therefore, the sum is 42 litres 595 millilitre or, 42 ℓ 475 mℓ.

II. Subtraction of Units of measurement:

We can subtract the units of measurement like decimal numbers.

Observe the following examples:

(i) Subtraction of  Length:

1. Subtract 25 km 340 m from 61 km 180 m

Solution:

Write in column form and subtract.

 As we cannot subtract 340 m from 180 m, we borrow 1 km from 61 km. So 61 km becomes 60 km and 180 m becomes 1 km = 1000 m + 180 m = 1180 m.Now, subtract 340 km from 1180 m. 1180 – 340 = 840

Subtract km 60 – 25 = 35

Hence, 61 km 180 m - 25 km 340 m

= 35 km 840 m

Subtraction of measurements is just like any other subtraction.

2. Subtract 3 metre 12 centimetre from 16 metre 27 centimetre.

 Step I: Subtract centimetres27 - 12 = 15 cmStep II: Write 15 under centimetreStep III: Subtract metres16 - 3 = 13 mStep IV: Write 13 under metre.

Therefore, the difference is 13 metre 15 centimetre or, 13 m 15 cm.

(ii) Subtraction of  Mass:

Subtraction of Metric Measurements:

1. Subtract 27 kg 100 g – 15 kg 400 g

Solution:

 Step I: 400 g cannot be subtracted from 100 g.Step II: Borrow 1 kg from 27 kg1 kg = 1000 g. 1000 g + 100 g = 1100 gStep III: Subtract grams1100 – 400 = 700 gStep IV: Write 700 under grams.Step V: Now 27 – 1 = 26 remains under kg.Step VI: Subtract kilograms.26 – 15 = 11 kgStep VII: Write 11 under kilograms.

Therefore, the difference is 11 kg 700 g.

2. Subtract 14 kilogram 325 gram from 32 kilogram 758 gram.

 Step I: Subtract grams758 - 325 = 433 gramStep II: Write 433 under grams.Step III: Subtract kilograms32 - 14 = 18 kilogramsStep IV: Write 18 under kilograms.

Therefore, the difference is 18 kilogram 433 gram or 18 kg 433 g.

3. Subtract 28 dg 7 mg from 90 dg

Solution:

28 dg 7 mg = 28.07 dg

90 dg = 90.00 dg

Hence, 90.00 dg - 28.07 dg

= 61 dg 93 mg or 61.93 dg

(i) Subtraction of  Capacity:

1. Subtract 185 ℓ 560 mℓ and 200 ℓ 120 mℓ

Solution:

185 ℓ 560 mℓ = 185.560 ℓ

200 ℓ 120 mℓ = 200.120 ℓ

Hence, 200 ℓ 120 mℓ - 185 ℓ 560 mℓ

= 14 ℓ 660 mℓ or 14.660 ℓ

2. Subtract 9 litre 320 millilitre from 17 litre 540 millilitre.

 Step I: Subtract millilitres540 - 320 = 220 gramStep II: Write 220 under millilitres.Step III: Subtract litre17 - 9 = 8 litreStep IV: Write 8 under litres.

Hence, 17 litre 540 millilitre - 9 litre 320 millilitre

= 8 litres 220 millilitres or 8 ℓ 220 mℓ

Word Problems on Addition and Subtraction of Units of Measurement:

1. The height of building X is 6314 cm and that of building Y is 229 cm less. What is the height of building Y?

Solution:

The height of building X = 6314 cm = 63.14 m

The height of building Y is 229 cm less than building X.

Therefore, the height of building Y = 63.14 m - 2.29 m

Hence, the height of building Y = 60.85 m

(i) 46 m 23 cm + 8 m 95 cm

(ii) 13 km 547 m + 16 km 485 m

(iii) 24 dm 03 cm + 15 dm 01 cm

(iv) 6 km 920 m + 34 km 285 m

(v) 13 km 765 m + 24 km 880 m

(vi) 56 m 09 cm + 16 m 25 cm

(vii) 43 m 04 cm + 27 m 03 cm

(viii) 23 cm 02 mm + 16 cm 03 mm

(ix) 36 cm 00 mm + 8 cm 09 mm

I. (i) 55 m 18 cm

(ii) 30 km 32 m

(iii) 39 dm 04 cm

(iv) 41 km 205 m

(v) 38 km 645 m

(vi) 72 m 34 cm

(vii) 70 m 07 cm

(viii) 39 cm 05 mm

(ix) 44 cm 09 mm

(i) 16 km 528 m + 1 km 325 m + 13 km 502 m

(ii) 25 km 252 m + 10 km 384 m + 31 km 420 m

(iii) 1 km 012 m + 3 km 264 m + 5 km 346 m

(vi) 2 kg 340 g + 3 kg 054 g + 8 kg 714 g

(v) 2 kl 190 l + 3 kl 705 l + 1 kl 784 l

(vi) 1 l 123 ml + 2 l 234 ml +  3 l 545 ml

II. (i) 31 km 355 m

(ii) 67 km 56 m

(iii) 9 km 622 m

(vi) 14 kg 108 g

(v) 7 kl 679 l

(vi) 6 l 902 ml

Questions and Answers on Subtraction of Units of Length:

III. Subtract the given measurements:

(i) 34 m 15 cm – 12 m 10 cm

(ii) 26 km 803 m – 19 km 450 m

(iii) 57 dm 08 cm – 15 dm 09 cm

(iv) 61 km 250 m – 45 km 300 m

(v) 9 m 46 cm – 7 m 96 cm

(vi) 8560 m 00 cm – 7789 m 00 cm

(vii) 63 cm 03 mm – 12 cm 02 mm

(viii) 72 m 06 cm – 35 m 21 cm

(ix) 50 km 000 m – 44 km 390 m

III. (i) 22 m 05 cm

(ii) 7 km 353 m

(iii) 41 dm 99 cm

(iv) 15 km 950 m

(v) 1 m 50 cm

(vi) 771 m 00 cm

(vii) 51 cm 01 mm

(viii) 36 m 85 cm

(ix) 5 km 610 m

IV. Subtract the following:

(i) 305 km 296 m – 198 km 485 m

(ii) 74 m 19 cm – 69 m 28 cm

(iii) 25 l 640 ml – 13 l 099 ml

(iv) 15 kg 240 gm – 8 kg 956 gm

(v) 130 km 500 m 75 cm – 65 km 436 m 89 cm

(vi) 12 l 5 dl 6 cl – 9 l 8 dl 9 cl

IV. (i) 106 km 811 m

(ii) 4 m 91 cm

(iii) 12 l 541 ml

(iv) 6 kg 284 gm

(v) 65 km 63 m 86 cm

(vi) 2 l 6 dl 7 cl

## You might like these

• ### Mental Math on Time | 4th Grade Time Worksheet | Tricks | Techniques

In mental math on time, we will solve different types of problems on reading time to the nearest minutes, reading time to the exact minutes, use of a.m. and p.m., 24-hours clock, days in a year and calculating days.

• ### Telling Time in a.m. and p.m. | Antemeridian and Postmeridian|Examples

The clock shows time in 12 hour cycle. The first cycle of the hour hand completes at 12 o’clock midday or noon. The second cycle of the hour hand completes at 12 o’clock midnight. ‘a.m.’ and ‘p.m.’ are used to represent the time of the day. ‘a.m.’ stands for ante meridiem,

• ### Different Ways of Reading Time | Many Ways to Read Time | Telling Time

What are the different ways of reading time? There are many ways to read time: (a) When hour-hand is exactly at any number and minute-hand is at 12, we read the time in full hours. If hour hand is at

• ### Quarter Past and Quarter To | Quarter Past Hour | Quarter to Next Hour

The hands of clock move from left to right. This is called the clock wise motion. When the minute hand is on the right side of the clock, it shows the number of minutes past the hour. When the minute hand is on the left side of the clock, it shows the number of minutes to

• ### Mental Math on Measurement | Mental Maths Questions with Answers

In mental math on measurement we will solve different type of problems on conversion of length, conversion of mass and conversion of capacity.

• ### 4th Grade Measurement Worksheet | Free Math Worksheet with Answers

In 4th grade measurement worksheet we will solve different types of problems on measurement of length, measurement of capacity, measurement of mass, expressing one unit in terms of another, addition of length, subtraction of length, addition of mass, subtraction of mass

• ### Worksheet on Measurement | Problems on Measurement | Homework |Answers

In worksheet on measurement we will solve 27 different types of questions.1. John bought 27.5 m of cloth. How many cm of cloth did he buy? 2. Convert a distance of 20 km to metres. 3. Convert 98 km

• ### Subtraction of Capacity | Units of Capacity and Volume | Examples

In subtraction of capacity we will learn how to find the difference between the units of capacity and volume. While subtracting we need to follow that the units of capacity

• ### Addition of Capacity | Add the Different Units of Capacity | Examples

In addition of capacity we will learn how to add the different units of capacity and volume together. While adding we need to follow that the units of capacity i.e., liter and milliliter

• ### Subtraction of Mass | Difference Between the Units of Mass | Examples

In subtraction of mass we will learn how to find the difference between the units of mass or weight. While subtracting we need to follow that the units of mass i.e., kilogram and gram

• ### Addition of Mass |Add the Different Units of Mass |Worked-out Examples

In addition of mass we will learn how to add the different units of mass or weight together. While adding we need to follow that the units of mass i.e., kilogram and gram are converted into grams

• ### Subtraction of Length | Learn How the Values of Length are Arranged

The process of subtraction of units of length is exactly similar to that of subtraction of ordinary numbers. Learn how the values of length are arranged in different columns for the subtraction of length. 1. Subtract 12 m 36 cm from 48 m 57 cm Solution:

• ### Addition of Length | Learn How the Values of Length are Arranged

The process of addition of units of length is exactly similar to addition of ordinary numbers. Learn how the values of length are arranged in different columns for the addition of length. 1. Add 15 m 18 cm and 16 m 22 cm

• ### Worksheet on Measurement of Length | Exercise Sheet on Measurements

In worksheet on measurement of length, all grade students can practice the questions on units for measuring length.

• ### Worksheet on Measurement of Capacity | Measuring Capacity Worksheets

In worksheet on measurement of capacity, all grade students can practice the questions on units for measuring capacity. This exercise sheet on measurements can be practiced by the students to get more

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Lines of Symmetry | Symmetry of Geometrical Figures | List of Examples

Aug 10, 24 04:59 PM

Learn about lines of symmetry in different geometrical shapes. It is not necessary that all the figures possess a line or lines of symmetry in different figures.

2. ### Symmetrical Shapes | One, Two, Three, Four & Many-line Symmetry

Aug 10, 24 02:25 AM

Symmetrical shapes are discussed here in this topic. Any object or shape which can be cut in two equal halves in such a way that both the parts are exactly the same is called symmetrical. The line whi…

Aug 10, 24 01:59 AM

In 6th grade math practice you will get all types of examples on different topics along with the step-by-step explanation of the solutions.

4. ### 6th Grade Algebra Worksheet | Pre-Algebra worksheets with Free Answers

Aug 10, 24 01:57 AM

In 6th Grade Algebra Worksheet you will get different types of questions on basic concept of algebra, questions on number pattern, dot pattern, number sequence pattern, pattern from matchsticks, conce…