Estimating Product and Quotient

The procedure of estimating product and quotient are in the following examples.


Estimating Product:

Working Rules for Estimating Product:

Step I: Round off each factor to its nearest greatest value.

Step II: Multiply the rounded off factors.


Solved Examples on Estimating Product:

1. Estimate the product 73 × 524

Solution:

Round off each factor to its nearest greatest value.

                       524         →         500

                        73          →     ×  100

Estimated value of 73 × 524 =  50000


2. Estimate the product 8 × 765

Solution:

Round off each factor to its nearest greatest value.

                       765         →         800

                         8          →     ×    10

Estimated value of 8 × 765   =   8000

Estimating Product


Estimating Quotient:

Working Rules for Estimating Product:

Step I: First round off the dividend to the nearest multiple of the divisor so that divisor becomes easy.

Step II: Then divide the dividend by the divisor to get the quotient.


Solved Examples on Estimating Product:

1. Estimate 546 ÷ 7.

Solution:

For 546 ÷ 7,

Let's round off the dividend 546 to the multiple of 7.

Let us say 525 or 560.

Its clear that dividend 546 is closer to 560, so the dividend 546 should be rounded off to 560.

Now, the estimated value of 546 ÷ 7

                                      = 560 ÷ 7

                                      = 80.


2. The estimated value of 1758 ÷ 88 is

(i) 25

(ii) 20

(iii) 30

(iv) 40


Solution:

1758 should be rounded off to 1800 and 88 be rounded off to 90.

Now, the estimated value of 1758 ÷ 88 = 1800 ÷ 90 = 20.

So, the option (ii) is correct, which is the required answer. i.e. answer (ii).

Estimating Quotient


Solved Examples to Estimate Product and Quotient:

1. Estimate the product 958 × 387 by rounding off each factor to its greatest place.

Solution:

Clearly, each factor is a three digit number. So, we round off each factor to nearest hundreds.

958 rounds off as 1000

387 rounds off as 400

Therefore estimated product = 1000 × 400 = 400000


2. Estimate the product to the nearest hundreds.

(i) 42 × 37

(ii) 67 × 62

(iii) 99 × 91

(iv) 147 × 51

(v) 193 × 47


Solution:

(i) 42 × 37 = 40 × 40 = 1600

(ii) 67 × 62 = 70 × 60 = 4200

(iii) 99 × 91 = 100 × 90 = 9000

(iv) 147 × 51 = 150 × 50 = 7500

(v) 193 × 47 = 190 × 50 = 9500


3. Find the estimated quotient 2838 ÷ 125 by rounding off the numerator and denominator to the nearest hundreds.

Solution:

We find that

2838 rounds off to nearest hundreds 2800

125 rounds off to nearest hundreds as 100

Therefore, estimated quotient = 2800 ÷ 100 = 28.


4. Estimate the quotient to the nearest tens.

(i) 87 ÷ 9

(ii) 163 ÷ 11

(iii) 461 ÷ 7

(iv) 1223 ÷ 17


Solution:

(i) 87 ÷ 9 = 90 ÷ 10 = 9 = 10

(ii) 163 ÷ 11 = 160 ÷ 10 = 16 = 20

(iii) 451 ÷ 7 = 460 ÷ 10 = 46 = 50

(iv) 1223 ÷ 17 = 1220 ÷ 20 = 61 = 60


Worksheet on Estimating Product and Quotient:

1. Estimate the following Products:

(i) 53 × 127

(ii) 128 × 780

(iii) 22 × 425

(iv) 8 × 472


Answer:

1. (i) 5,000

(ii) 80,000

(iii) 8,000

(iv) 4,000


2. Estimate the following Quotient:

(i) 295 ÷ 15

(ii) 1254 ÷ 10

(iii) 4295 ÷ 7

(iv) 1215 ÷ 11


Answer:

2. (i) 15

(ii) 130

(iii) 430

(iv) 120


3. What is the estimated product of 7 × 988?

Solution:

The number 7 rounded off to the nearest tens is 10.

The number 988 rounded off to the nearest thousands is 1000.

Therefore estimated product = 10 × 1000 = 10000.

Estimate

Estimate to Nearest Tens

Estimate to Nearest Hundreds

Estimate to Nearest Thousands

Estimating Sum and Difference

You might like these



Numbers Page

6th Grade Page

From Estimating Product and Quotient to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Worksheet on Triangle | Homework on Triangle | Different types|Answers

    Jun 21, 24 02:19 AM

    Find the Number of Triangles
    In the worksheet on triangle we will solve 12 different types of questions. 1. Take three non - collinear points L, M, N. Join LM, MN and NL. What figure do you get? Name: (a)The side opposite to ∠L…

    Read More

  2. Worksheet on Circle |Homework on Circle |Questions on Circle |Problems

    Jun 21, 24 01:59 AM

    Circle
    In worksheet on circle we will solve 10 different types of question in circle. 1. The following figure shows a circle with centre O and some line segments drawn in it. Classify the line segments as ra…

    Read More

  3. Circle Math | Parts of a Circle | Terms Related to the Circle | Symbol

    Jun 21, 24 01:30 AM

    Circle using a Compass
    In circle math the terms related to the circle are discussed here. A circle is such a closed curve whose every point is equidistant from a fixed point called its centre. The symbol of circle is O. We…

    Read More

  4. Circle | Interior and Exterior of a Circle | Radius|Problems on Circle

    Jun 21, 24 01:00 AM

    Semi-circular Region
    A circle is the set of all those point in a plane whose distance from a fixed point remains constant. The fixed point is called the centre of the circle and the constant distance is known

    Read More

  5. Quadrilateral Worksheet |Different Types of Questions in Quadrilateral

    Jun 19, 24 09:49 AM

    In math practice test on quadrilateral worksheet we will practice different types of questions in quadrilateral. Students can practice the questions of quadrilateral worksheet before the examinations

    Read More