Adding 2-Digit Numbers

Here we will learn adding 2-digit numbers without regrouping and start working with easy numbers to get acquainted with the addition of two numbers.

We are going to start working with the basic addition of two-digits with everything arranged because this is what we will always do with bigger numbers in future.

Addition of 2-digit Numbers

Let us learn how to add 2-digit numbers


Addition of 2-digit Numbers Using an Abacus:

For example:

1. Let us add 31 and 27 using an abacus.

Addition of 2-digit Numbers Using an Abacus

Step 1: Put the ones beads together.

1    +    7    =    8

Step 2: Put the tens beads together.

3    +    2    =    5

We get the number 58.

Thus, 31 + 27 = 58


2. Let us add 45 and 50 using an abacus.

Adding 2-Digit Numbers Using an Abacus

Step 1: Put the ones beads together. 5 + 0 = 5

Step 2: Put the tens beads together. 4 + 5 = 9

We get the number 95.

Thus, 45 + 50 = 95


How to add two two-digit numbers without carrying?

Let’s follow the steps and start learning adding 2-digit numbers without regrouping with the help of an example.

1. Let us add 22 and 36.




Step I: Write each digit of numbers in place value columns.


Addition of 2-Digit Numbers

Step II: (i) Add the ones and write in the once place.

2 ones + 6 ones = 8 ones.


(ii) Add the tens and write in the tens place.

2 tens + 3 tens = 5 tens.

Addition of Two-Digit Numbers


Answer: 22 + 36 = 58


Addition without carrying:

2. Let us add 72 and 2.

First add the ones and then the tens.

Adding 2-Digit Numbers without Carrying

Thus, 72 + 2 = 74


3. Let us add 32 and 27.

Step 1: Arrange the numbers in tens and ones.

Step 2: Add the ones.

Step 3: Add the tens.

Addition without Carrying
Addition without Carrying

Thus, 32 + 27 = 59


4. 26 + 41

(i) Arrange the numbers vertically so that the tens' place digits and ones' place digits are lined up which means in simple one number should be written above the other number.

Draw a line under the bottom number.

Adding 2-digit Numbers










(ii) Add first the ones' place digits. (6 + 1 = 7).

Adding 2-digit Number












(iii) Then add the tens' place digits. (2 + 4 = 6).

Adding Two-digit Numbers










(iv) The answer of 26 + 41 = 67.


Method II: 26 + 41

   26          =           2 tens + 6 unit → addend

+ 41          =           4 tens + 1 unit → addend

   67          =           6 tens + 7 unit → sum

So, adding 26 + 41 = 67.


Follow the steps of another example of adding 2-digit numbers.

5. 53 + 32

(i) Arrange the numbers vertically so that the tens' place digits and ones' place digits are lined up which means in simple one number should be written above the other number. Draw a line under the bottom number.

Add Two Two-Digit Numbers












(ii) Add first the ones' place digits. (3 + 2 = 5).

Add Two Two-Digit Number Math












(iii) Then add the tens' place digits. (5 + 3 = 8).

Add Two-Digit Number











(iv) The answer of 53 + 32 = 85.


Method II: 53 + 32

   53          =           5 tens + 3 unit → addend

+ 32          =           3 tens + 2 unit → addend

   85          =           8 tens + 5 unit → sum

So, adding 53 + 32 = 85.


6. Let us now consider addition of 3 numbers 12, 14 and 53



Step I: Write each digit of numbers in place value columns.

Step II: (i) Add the ones and write in the once place.


2 ones + 4 ones + 3 ones = 9 ones.

Addition of Three 2-Digit Numbers


(ii) Add the tens and write in the tens place.


1 ten + 1 ten + 5 tens = 7 tens.

 


Add Three 2-Digit Numbers

Answer: 12 + 14 + 53 = 79


Regrouping

We can write a 2-digit number in different ways by regrouping it into tens and ones.

16 can be written as

Regrouping


Addition with Carrying

7. Add 6 and 4.

Addition with Carrying

Since we cannot have more than 9 beads in the ones rod, we change 10 ones to 1 ten and 0 ones.

Thus, 6 + 4 = 10


8. Add 58 and 34.

Step 1: Arrange the numbers in tens and ones.

Step 2: Now, add the ones.

8 ones + 4 ones = 12 ones

Since 12 is more than 9,

we change it to tens and ones.

12 ones = 1 ten + 2 ones.

Add. Carry over if needed.

Write 2 in the ones place and

carry over 1 ten to the tens column.

Addition with Carrying

Step 3: Then, add the tens.

5 tens + 3 tens = 8 tens

8 tens + 1 ten carried over = 9 tens

Write 9 in the tens place.

Thus, 58 + 34 = 92

Addition with Carrying


Addition of More than Two 2-Digit Numbers 

Without Carrying

9. 16 + 32 + 21 = ?

Step I: Arrange the numbers in tens and ones.

Step II: Add the ones.

Step III: Add the tens.

Addition of More than Two 2-Digit Numbers
Addition of More than Two 2-Digit Numbers
Addition of More than Two 2-Digit Numbers

Thus, 16 + 32 + 21 = 69


Addition of More than Two 2-Digit Numbers 

With Carrying

10. 45 + 17 + 30 = ?

Step I: Arrange the numbers in tens and ones.

Step II: Add the ones.

Addition of More than Two 2-Digit Numbers   With Carrying

Step III: Add the tens.

Addition of More than Two 2-Digit Numbers With Carrying

Thus, 45 + 17 + 30 = 92


Regrouping Tens

140 can be written as


140 can be written as

Regrouping Tens

or 1 hundred + 4 tens = 140

Sometime when we add two 2-digits numbers, we get a 3-digit number.


11. Add 60 and 40.

First put the ones beads together.

0     +     0      =     0

Addition Regrouping Tens

Then, put the tens beads together.

6 tens + 4 tens = 10 tens

Since we cannot have more than 9 beads in the tens rod,

we change 10 tens to 1 hundred.

Thus, 60 + 40 = 100


12. Add 85 and 42.

Step 1: Arrange the number in tens and ones

Step 2: Add the ones. 5 + 2 = 7

Addition of 2-Digit Numbers


Step 3: Add the tens.

Addition of 2-Digit Numbers

8 tens + 4 tens = 12 tens.

Regroup 12 tens into I hundred and 2 tens.

Write I in the hundreds place and 2 in the tens place.

Thus, 85 + 42 = 127


Addition With Carrying Twice

12. Add 69 and 55

Step 1: Arrange the numbers in tens and ones.

Step 2: Add the ones

Step 3: Add the tens.

Step 4: Add the hundreds.

Addition With Carrying Twice
Addition With Carrying Twice
Addition With Carrying Twice

Thus, 69 + 55 = 124


Questions and Answers on Adding 2-Digit Numbers without Regrouping:

Addition of 2-Digit Numbers without Regrouping:

1. Find the sum of the two 2-Digit Numbers.

(i) 25 + 11

(ii) 14 + 32

(iii) 44 + 31

(iv) 53 + 22

(v) 16 + 12

(vi) 31 + 46


Answer:

1. (i) 36

(ii) 46

(iii) 75

(iv) 75

(v) 28

(vi) 77



2. Find the sum of the three 2-Digit Numbers.

(i) 34 + 11 + 23

(ii) 45 + 22 + 31

(iii) 53 + 14 + 32

(iv) 11 + 22 + 33

(v) 71 + 14 + 13

(vi) 33 + 13 + 32

(vii) 23 + 45 + 11

(viii) 61 + 24 + 13

(ix) 54 + 13 + 22

(x) 44 + 11 + 10


Answer:

2. (i) 68

(ii) 98

(iii) 99

(iv) 66

(v) 98

(vi) 78

(vii) 79

(viii) 98

(ix) 89

(x) 65


3. Addition of 2-Digit Numbers without Regrouping:

(i)

              T     O

              1     6

         +   2     2

         ________

(ii)

              T     O

              2     3

         +   3     1

         ________

(iii)

              T     O

              4     6

         +   1     1

         ________

(iv)

              T     O

              6     4

         +   3     1

         ________

(v)

              T     O

              7     1

         +   2     6

         ________

(vi)

              T     O

              3     3

         +   5     5

         ________

(vii)

              T     O

              6     4

         +   2     2

         ________

(viii)

              T     O

              5     7

         +   3     2

         ________

(ix)

              T     O

              2     1

         +   1     6

         ________

(x)

              T     O

              1     6

         +   5     3

         ________


Answer:

3. (i) 38

(ii) 54

(iii) 57

(iv) 95

(v) 97

(vi) 88

(vii) 86

(viii) 89

(ix) 37

(x) 69


4. Add the following 2-Digit Numbers with Carry Over if needed.

(i)

              T     O

              2     7

         +   3     4

         ________

(ii)

              T     O

              1     4

         +   1     8

         ________

(iii)

              T     O

              3     8

         +   3     5

         ________

(iv)

              T     O

              6     7

         +   2     5

         ________

(v)

              T     O

              2     2

         +   2     9

         ________

(vi)

              T     O

              6     9

         +   2     4

         ________

(vii)

              T     O

              5     7

         +   3     3

         ________

(viii)

              T     O

              2     1

         +   1     9

         ________

(ix)

              T     O

              5     6

         +   3     8

         ________

(x)

              T     O

              4     4

         +   2     4

         ________


Answer:

4. (i) 61

(ii) 32

(iii) 73

(iv) 92

(v) 51

(vi) 93

(vii) 90

(viii) 40

(ix) 94

(x) 68


5. Add the following more than two 2-Digit Numbers with Carry Over if needed.

(i)

              T     O

              2     1

              4     0

         +   2     2

         ________

(ii)

              T     O

              1     5

              1     2

         +   1     1

         ________

(iii)

              T     O

              3     4

              2     2

         +   1     2

         ________

(iv)

              T     O

              4     2

              3     3

         +   1     2

         ________

(v)

              T     O

              1     1

              2     2

         +   3     5

         ________

(vi)

              T     O

              2     1

              2     5

         +   1     0

         ________

(vii)

              T     O

              3     0

              2     8

         +   1     0

         ________

(viii)

              T     O

              3     2

              2     0

         +   1     4

         ________

(ix)

              T     O

              1     5

              6     1

         +   1     2

         ________

(x)

              T     O

              4     3

              2     0

         +   2     2

         ________

(xi)

              T     O

              3     8

              2     0

         +   3     8

         ________

(xii)

              T     O

              3     2

              1     8

         +   2     9

         ________

(xiii)

              T     O

              1     7

              2     8

         +   4     0

         ________

(xiv)

              T     O

              3     6

              2     0

         +   1     8

         ________


Answer:

5. (i) 83

(ii) 38

(iii) 68

(iv) 87

(v) 68

(vi) 56

(vii) 68

(viii) 66

(ix) 88

(x) 85

(xi) 96

(xii) 79

(xiii) 85

(xiv) 74


6. Add the following 2-Digit Numbers with Carrying Twice.

(i)

         H       T       O

                  4       0

    +            6       1

   ______________

(ii)

         H       T       O

                  9       2

    +            2       5

   ______________

(iii)

         H       T       O

                  8       4

    +            4       2

   ______________

(iv)

         H       T       O

                  6       3

    +            7       6

   ______________

(v)

         H       T       O

                  9       1

    +            5       2

   ______________

(vi)

         H       T       O

                  2       5

    +            8       2

   ______________

(vii)

         H       T       O

                  7       6

    +            5       1

   ______________

(viii)

         H       T       O

                  5       1

    +            5       1

   ______________

(ix)

         H       T       O

                  9       5

    +            9       6

   ______________

(x)

         H       T       O

                  6       7

    +            5       3

   ______________

(xi)

         H       T       O

                  3       4

    +            7       9

   ______________

(xii)

         H       T       O

                  4       8

    +            8       5

   ______________

(xiii)

         H       T       O

                  9       1

    +            5       9

   ______________

(xiv)

         H       T       O

                  8       3

    +            2       8

   ______________

(xv)

         H       T       O

                  5       6

    +            7       6

   ______________

(xvi)

         H       T       O

                  4       7

    +            6       8

   ______________


Word Problems on Adding 2-Digit Numbers:

7. (i) Rekha had 67 rupees. Her mother gave her 32 rupees more. How many rupees does Rekha have now?

(ii) In a zoo there were 46 monkeys and 33 deer. How many animals are there in the zoo?

(iii) Ramesh had 81 balloons. His brother Suresh gave him 17 balloons more. How many balloons does Ramesh have now?

(iv) Nairitee read 48 pages of her favourite book last week. She has 31 more pages to read until the end. How many pages does the book have?


Answer:

7. (i) ₹ 99

(ii) 79

(iii) 98

(iv) 79


2-Digit Addition Games:

8. Paste number grid of 1 to 100 in your workbook and do the given activity.

1 to 100 Number Grid

Take 2 by 2 grid, like:

2 by 2 Number Grid

Add diagonally (as indicated by arrows.)

2 by 2 Number Grid Addition Diagonally

You will get:

          4  4

     +   5  5 

          9   9

          5  4

     +   4  5 

          9   9

What do you observe?

Oh! Yes, we get same answer 99.


Repeat this activity for some other 2 by 2 grid, say

2 by 2 Grid Addition Diagonally

What answer do you get? Is it same this time also?

You might like these





2nd Grade Math Practice

From Adding 2-Digit Numbers to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Relation between Diameter Radius and Circumference |Problems |Examples

    Apr 22, 24 05:19 PM

    Relation between Radius and Diameter of a Circle
    Relation between diameter radius and circumference are discussed here. Relation between Diameter and Radius: What is the relation between diameter and radius? Solution: Diameter of a circle is twice

    Read More

  2. Circle Math | Terms Related to the Circle | Symbol of Circle O | Math

    Apr 22, 24 01:35 PM

    Circle using a Compass
    In circle math the terms related to the circle are discussed here. A circle is such a closed curve whose every point is equidistant from a fixed point called its centre. The symbol of circle is O. We…

    Read More

  3. Preschool Math Activities | Colorful Preschool Worksheets | Lesson

    Apr 21, 24 10:57 AM

    Preschool Math Activities
    Preschool math activities are designed to help the preschoolers to recognize the numbers and the beginning of counting. We believe that young children learn through play and from engaging

    Read More

  4. Months of the Year | List of 12 Months of the Year |Jan, Feb, Mar, Apr

    Apr 20, 24 05:39 PM

    Months of the Year
    There are 12 months in a year. The months are January, February, march, April, May, June, July, August, September, October, November and December. The year begins with the January month. December is t…

    Read More

  5. What are Parallel Lines in Geometry? | Two Parallel Lines | Examples

    Apr 20, 24 05:29 PM

    Examples of Parallel Lines
    In parallel lines when two lines do not intersect each other at any point even if they are extended to infinity. What are parallel lines in geometry? Two lines which do not intersect each other

    Read More