Absolute Value of an Integer

Absolute value of an integer is its numerical value without taking the sign into consideration.

The absolute values of -9 = 9; the absolute value of 5 = 5 and so on.


The symbol used to denote the absolute value is, two vertical lines (| |), one on either side of an integer.

Therefore, if 'a' represents an integer, its absolute value is represented by |a| and is always non-negative.

Note:

(i) |a| = a; when 'a' is positive or zero.

(ii) |a| = -a; when 'a' is negative.

Definition of Absolute Value of an Integer:

The numerical value of an integer regardless of its sign is known as its absolute value.

The two vertical bars | | represent the absolute value.

If x represents an integer, then

| x | = x if x is +ve or zero

| -x | = x if x is -ve.

The absolute value of 5, written as |5|, is 5 and the absolute value of -5, written as| -5|, is 5.

The absolute value of 15, written as | 15 |, is 15 and the absolute value of -15, written as | -15 |, is 15.

The absolute value of 0, written as | 0 |, is 0.


Find the absolute value of the following:

(i) -76

(ii) +50

(iii) -100


Solution:

(i) -76 = |76|

(ii) +50 = |50|

(iii) -100 = |100|


Examples on absolute value of an integer:

(i) Absolute value of - 7 is written as |- 7| = 7 [here mod of - 7 = 7]

(ii) Absolute value of + 2 is written as |+ 2| = 2 [here mod of + 2 = 2]

(iii) Absolute value of - 15 is written as |- 15| = 15 [here mod of - 15 = 15]

(iv) Absolute value of + 17 is written as |+ 17| = 17 [here mod of + 17 = 17]

Absolute Value of an Integer

On a number line the number indicates the distance from 0 and the sign before the number tells us whether the distance is to the right or left of 0. For example +5 is 5 units away to the right of 0 where as -5 is 5 units away to the left of 0 on the number line. The numerical value of the unit regardless of the sign is called absolute value of an integer. The absolute value of an integer is always positive. Thus, the absolute value of 5 and -5 is 5. It is written as |5|

So, |5| = 5 and |-5| = 5


Find the mod of:

(i) |14 - 6| = |8| = 8

(ii) - |- 10| = - 10

(iii) 15 - |- 6| = 15 - 6 = 9

(iv) 7 + |- 7| = 7 + 7 = 14


Note: (i) A positive number with a sign in front of its numerical value means increase or gain.

(ii) A negative number with a sign in front of its numerical value means decrease or loss.


Different Types of Solved Examples on Absolute Value of an Integer:

1. Write the opposites of the following statements:

(i) 28 m to the right

(ii) running 75 km towards East

(iii) loss of $ 250

(iv) 780 m above sea level

(v) increase in population


Solution:

(i) 28 m to the left

(ii) running 75 km towards West

(iii) gain of $ 250

(iv) 780 m below sea level

(v) decrease in population


2. Represent the following numbers as integers with appropriate signs.

(i) 7°C above normal temperature

(ii) A deposit of $5690

(iii) 23°C below 0°C


Solution:

(i) +7°C

(ii) +$5690

(iii) -23°C


3. Compare -2 and -6 using number line

Solution:

 Compare -2 and -6 using number line

Since -2 is to the right of -6, therefore -2 > -6 or -6 < -2.


4. Find the absolute value of each of the following:

(i) -12 

(ii) 30

(iii) 0


Solution:

(i) The absolute value of -12 = | -12 | = 12

(ii) The absolute value of 30 = | 30 | = 30

(ii) The absolute value of 0 = | 0 | = 0

     [Since integer 0 is neither positive nor negative, the absolute value of zero is zero i.e., | 0 | = 0.


5. Find the value of 24 + | -14 |.

Solution: 

24 + | -14 |.

= 24 + 14, since | -14 | = 14.


6. Write all the integers between

(i) -1 and 3

(ii) -3 and 4

Solution:

(i) The integers between -1 and 3 are 0, 1, 2.

(ii) The integers between -3 and 4 are -2, -1, 0, 1, 2, 3.


7. Which of the following pairs of integers is greater?

(i) 6, -6

(ii) 0, -9

(iii) 0, 8

(iv) -8, -3

(v) 4, -9


Solution:

(i) 6 > -6; since, every positive integer is greater than every negative integer.

(ii) 0 > -9; since, 0 is greater than every negative integer.

(iii) 0 < 8; Since, 0 is less than every positive integer.

(iv) -8 < -3; Since, If x = 8 and b = 3 then x > y, therefore, -x < -y.

(v) 4 > -9; Since, every positive integer is greater than every negative integer.



You might like these

 Numbers - Integers

Integers

Multiplication of Integers

Properties of Multiplication of Integers

Examples on Multiplication of Integers

Division of Integers

Absolute Value of an Integer

Comparison of Integers

Properties of Division of Integers

Examples on Division of Integers

Fundamental Operation

Examples on Fundamental Operations

Uses of Brackets

Removal of Brackets

Examples on Simplification


 Numbers - Worksheets

Worksheet on Multiplication of Integers

Worksheet on Division of Integers

Worksheet on Fundamental Operation

Worksheet on Simplification






7th Grade Math Problems

From Absolute Value of an Integer to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Subtracting Integers | Subtraction of Integers |Fundamental Operations

    Jun 13, 24 02:51 AM

    Subtracting integers is the second operations on integers, among the four fundamental operations on integers. Change the sign of the integer to be subtracted and then add.

    Read More

  2. Properties of Subtracting Integers | Subtraction of Integers |Examples

    Jun 13, 24 02:28 AM

    The properties of subtracting integers are explained here along with the examples. 1. The difference (subtraction) of any two integers is always an integer. Examples: (a) (+7) – (+4) = 7 - 4 = 3

    Read More

  3. Math Only Math | Learn Math Step-by-Step | Worksheet | Videos | Games

    Jun 13, 24 12:11 AM

    Presenting math-only-math to kids, students and children. Mathematical ideas have been explained in the simplest possible way. Here you will have plenty of math help and lots of fun while learning.

    Read More

  4. Addition of Integers | Adding Integers on a Number Line | Examples

    Jun 12, 24 01:11 PM

    Addition of Integers
    We will learn addition of integers using number line. We know that counting forward means addition. When we add positive integers, we move to the right on the number line. For example to add +2 and +4…

    Read More

  5. Worksheet on Adding Integers | Integers Worksheets | Answers |Addition

    Jun 11, 24 07:15 PM

    Worksheet on Adding Integers
    Practice the questions given in the worksheet on adding integers. We know that the sum of any two integers is always an integer. I. Add the following integers:

    Read More