Word Problems on Addition of Money

Let us consider some of the word problems on addition of money. We have solved the problems in both the methods i.e., with conversion into paise and without conversion into paise.


Worked-out examples on addition of money:

1. Add Rs. 27.75 and Rs. 40.08

Solution: 

Method 1 (with conversion into paise):

Amounts to be added are converted into paise.

Rs. 27.75 = 2700 paise + 75 paise = 2775 paise

Rs. 40.08 = 4000 paise + 08 paise = 4008 paise

Now, sum

 

                                  Rs. 27.75               =              2775       Paise

                           +     Rs. 40.08               =    +        4008       Paise
                                                                                6783       Paise

Therefore, sum of Rs. 27.75 and Rs. 40.08  =    Rs. 67.83


Method 2 (without conversion into paise):

Here rupees and paise are arranged in different columns and then added like ordinary numbers.

                                                                              Rs           Paise

                                Rs. 27.75              =               27            75          

                        +      Rs. 40.08              =      +       40            08
                                                                              67            83

Therefore, sum of Rs. 27.75 + Rs. 40.08  =  Rs. 67.83

 

2. Add Rs. 125.65, Rs. 38.48 and Rs. 110.05

Solution:

Method 1 (with conversion into paise):

Amounts to be added are converted into paise.

Rs. 125.65 = 12500 paise + 65 paise = 12565 paise

Rs. 38.48 = 3800 paise + 48 paise = 3848 paise

Rs. 110.05 = 11000 paise + 05 paise = 11005 paise

Now, sum

 

               Rs. 125.65            =            12565    Paise

               Rs. 38.48              =             3848    Paise

      +       Rs. 110.05             =    +     11005   Paise
                                                         27418    Paise

Therefore, sum of 125.65, Rs. 38.48 and Rs. 110.05 = Rs. 274.18


Method 2 (without conversion into paise):

Here rupees and paise are arranged in different columns and then added like ordinary numbers.

 

                                Rs.         Paise

                                125         65

                                 38         48

                        +      110         05
                                274         18

Therefore, sum of 125.65 + Rs. 38.48 + Rs. 110.05 = Rs. 274.18


3. If the cost of a cricket bat is Rs. 251.35 and that of badminton racket is Rs. 197.50. Find the total cost of both.

Solution:

Cost of a cricket bat                            Rs 251.35

Cost of badminton racket                  + Rs 197.50

Total cost of both                                 Rs 448.85


4. If a story book costs Rs. 42.00 and a pen costs Rs. 10 less than the story book. Find the cost of both the items?

Solution:

Cost of a story book                                     Rs 42.00

Cost of a pen (42.00 - 10.00)                    + Rs 32.00

Total cost of both the items                          Rs 74.00

Related Concept

Money

Writing Money in Words and Figure

Conversion of Money

Subtraction of Money

Multiplication of Money

Division of Money




3rd Grade Math Worksheets

3rd Grade Math Lessons

From Word Problems on Addition of Money to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Estimating Sum and Difference | Reasonable Estimate | Procedure | Math

    May 22, 24 06:21 PM

    The procedure of estimating sum and difference are in the following examples. Example 1: Estimate the sum 5290 + 17986 by estimating the numbers to their nearest (i) hundreds (ii) thousands.

    Read More

  2. Round off to Nearest 1000 |Rounding Numbers to Nearest Thousand| Rules

    May 22, 24 06:14 PM

    Round off to Nearest 1000
    While rounding off to the nearest thousand, if the digit in the hundreds place is between 0 – 4 i.e., < 5, then the hundreds place is replaced by ‘0’. If the digit in the hundreds place is = to or > 5…

    Read More

  3. Round off to Nearest 100 | Rounding Numbers To Nearest Hundred | Rules

    May 22, 24 05:17 PM

    Round off to Nearest 100
    While rounding off to the nearest hundred, if the digit in the tens place is between 0 – 4 i.e. < 5, then the tens place is replaced by ‘0’. If the digit in the units place is equal to or >5, then the…

    Read More

  4. Round off to Nearest 10 |How To Round off to Nearest 10?|Rounding Rule

    May 22, 24 03:49 PM

    Rounding to the Nearest 10
    Round off to nearest 10 is discussed here. Rounding can be done for every place-value of number. To round off a number to the nearest tens, we round off to the nearest multiple of ten. A large number…

    Read More

  5. Rounding Numbers | How do you Round Numbers?|Nearest Hundred, Thousand

    May 22, 24 02:33 PM

    rounding off numbers
    Rounding numbers is required when we deal with large numbers, for example, suppose the population of a district is 5834237, it is difficult to remember the seven digits and their order

    Read More