Subtraction Word Problems – 1-Digit Numbers

Math basic concept on subtraction word problems - 1-digit numbers for the first grade. To understand the word problems with different digits combinations read the question carefully and follow the steps provided.

Suppose, a man had 7 apples, he ate 3 of them. How many apples are still left?

Subtraction Word Problems

Here we know that when 3 things are taken from 7 things there are then 4 things left. Therefore, the answer to the question is 4 apples.

This subtraction sum may be written down in either of the following ways:

7 – 3 = 4

or

Word Problems on Subtraction




We notice that to subtract 3 from 7 is the same as finding what must beaded to 3 to make 7. 

This is a good way of doing subtraction sums. Thus, in subtracting 3 from 7 you say in your mind ’3 and how many more make 7?’ The answer is 4.


Worked-out examples on subtraction word problems – 1-digit numbers:

1. There are 4 kites in all. 2 of the kites are crossed out to show that they are being taken away. What number do you get when you start with 4 and take away 2?

To find 4 minus 2, count the kites that are not crossed out.

Problems on Subtraction




There are 2 kites left. When you start with 4 and take away 2, you are left with 2.

So, 4 – 2 = 2


2. There are 5 footballs in all. 3 of the footballs are crossed out to show that they are being taken away or lost. What number do you get when you start with 5 and take away 3?

To find 5 minus 3, count the footballs that are not crossed out.

Question on Subtraction




There are 2 footballs left. When you start with 5 and take away 3, you are left with 2.

So, 5 – 3 = 2


3. There are 9 ice-creams in all. 3 of the ice-creams are crossed out to show that they are being taken away or eaten. What number do you get when you start with 9 and take away 3?

To find 9 minus 3, count the ice-creams that are not crossed out.

Subtraction W ord Problem

There are 6 ice-creams left. When you start with 9 and take away 3, you are left with 6.

So, 9 – 3 = 6


4. 6 birds were sitting on a branch, 4 flew away. How many are left on the branch?

Solution:

Number of birds sitting on a brach of a tree = 6

Number of birds flew away = 4

6 - 4 = 2

Therefore, 2 birds are left on the branch.


5. You had 5 balls. You gave 2 balls to your friend. How many balls have you now?

Solution:

Number of balls you had = 5

Number of balls gave to your friend = 2

5 - 2 = 3

Therefore, you have 3 balls now.


6. You had 9 pens. You lost 5 pens. How many pens have you now?

Solution:

Number of pens you had = 9

Number of pens you lost = 5

9 - 5 = 4

Therefore, you have 4 pens now.


7. There were 8 players in the play-ground. 3 of them came back home. How many players are in the ground?

Solution:

Number of players in the play-ground = 8

Number of players came back home = 3

8 - 3 = 5

There are 5 players in the ground now.


8. James got 7 dollars from his mother. He bought a pen for 4 dollars. How much dollars has James now?

Solution:

7 - 4 = 3

Therefore, James has 3 dollars n ow.

Subtraction Word Problems – 1-Digit Numbers

9. I had 5 pencils. I gave 1 pencil to my sister. How many pencils are left with me now?

Solution:

Number of pencils I had = 5

Number of pencil I gave to my sister = 1

5 - 1 = 4

Therefore, 4 pencils left with me now.


10. There are 9 students in your class room. 3 students are absent today. How many students are there in the class?

Solution:

Number of students in your class = 9

Number of students absent today = 3

9 - 3 = 6

Therefore, there are 6 students in the class.


11. Jack had 8 dollars. He bought a book for 8 dollars. How much Dollars has he now?

Solution:

8 - 8 = 0

Therefore, Jack has 0 dollar now.

You might like these




First Grade Math Activities

From Subtraction Word Problems 1-Digit Numbers to HOE PAGE


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Roman Numerals | System of Numbers | Symbol of Roman Numerals |Numbers

    Feb 22, 24 04:21 PM

    List of Roman Numerals Chart
    How to read and write roman numerals? Hundreds of year ago, the Romans had a system of numbers which had only seven symbols. Each symbol had a different value and there was no symbol for 0. The symbol…

    Read More

  2. Worksheet on Roman Numerals |Roman Numerals|Symbols for Roman Numerals

    Feb 22, 24 04:15 PM

    Roman Numbers Table
    Practice the worksheet on roman numerals or numbers. This sheet will encourage the students to practice about the symbols for roman numerals and their values. Write the number for the following: (a) V…

    Read More

  3. Roman Symbols | What are Roman Numbers? | Roman Numeration System

    Feb 22, 24 02:30 PM

    Roman Numbers
    Do we know from where Roman symbols came? In Rome, people wanted to use their own symbols to express various numbers. These symbols, used by Romans, are known as Roman symbols, Romans used only seven…

    Read More

  4. Place Value | Place, Place Value and Face Value | Grouping the Digits

    Feb 19, 24 11:57 PM

    Place-value of a Digit
    The place value of a digit in a number is the value it holds to be at the place in the number. We know about the place value and face value of a digit and we will learn about it in details. We know th…

    Read More

  5. Math Questions Answers | Solved Math Questions and Answers | Free Math

    Feb 19, 24 11:14 PM

    Math Questions Answers
    In math questions answers each questions are solved with explanation. The questions are based from different topics. Care has been taken to solve the questions in such a way that students

    Read More