Addition Word Problems - 1-Digit Numbers

Math basic concept on addition word problems - 1-digit numbers for the first grade. To understand the word problems with different digits combinations read the question carefully and follow the steps provided.

Worked-out examples on addition word problems – 1-digit numbers:

1. There are 5 red rubber bands and 4 green rubber bands. How many rubber bands are there in all?

You can count up to add the numbers together. It is easier to start with the larger number. Start from 5 and count up 4:

5, 6, 7, 8, 9

Add 5 and 4





The sum is 9.


Follow the steps:

Number of red rubber bands = 5

Number of green rubber bands = 4

Therefore, total number of rubber bands = 5 + 4 = 9


2. On Saturday evening Kristen completed 3 pages in English homework and 3 pages in Math homework. How many total number of pages did she completed her homework altogether?

You can count up to add the numbers together. It is easier to start with the larger number. Start from 3 and count up 3:

3, 4, 5, 6


Add 3 and 3






The sum is 6.

Follow the steps:

Number of pages Kristen completed in English homework = 3

Number of pages she completed in English homework = 3

Therefore, total number of pages she completed altogether = 3 + 3 = 6


3. A pet-lover has 2 dogs and 4 cats in his house. How many animals are there in his house in all?

You can count up to add the numbers together. It is easier to start with the larger number. Start from 4 and count up 2:

4, 5, 6

Add 2 and 4






The sum is 6.

Follow the steps:

Number of dogs in his house = 2

Number of cats in his house = 4

Therefore, total number of animals in his house = 2 + 4 = 6


4. Your mother gave you 3 Sweets. Your sister gave you 2 Sweets.

How many Sweets do you have altogether?

Solution:

Number of sweets mother gave = 3

Number of sweets sister gave = 2

3 + 2 = 5

Therefore, you have 5 Sweets altogether.


5. Tom has 3 books in his bag. He kept 1 more book in the same bag. Total how many books are there in his bag?

Solution:

3 + 1 = 4

There are 3 books in his bag.


6. Peter has 4 red pencils and 3 green pencils in a box. Total how many pencils are there in the box?

Solution:

Number of Red pencil Peter has = 4

Number of Green pencil Peter has = 3

4 + 3 = 7

There are 7 pencils in the box.


7. 6 birds are sitting on a tree. 3 more birds came and sat with them. Total how many birds are there on the tree?

Solution:

Number of birds sitting on the tree = 6

Number of birds came and sat with them = 3

6 + 3 = 9

Therefore, there are 9 Birds on the tree now.


8. You have 5 pens in one pocket and 4 pens in the other pocket. How many pens have you got?

Solution:

Number of pens in one pocket = 5

Number of pens in other pocket = 4

5 + 4 = 9

Therefore, I got 5 pens altogether.


9. 5 Dogs are running on the road. Another 2 dogs came and join them. How many dogs are there on the road?

Solution:

Number of dogs running on the road = 5

Number of dogs came and join them = 2

5 + 2 = 7

There are 7 dogs on the road.

Addition Word Problems - 1-Digit Numbers

10. Michael got 4 dollars from his father and 2 dollars from his brother. How much money does he have?

Solution:


4 + 2 = 6

Michael have 6 dollars. 


11. Jennifer has 6 books. Her friend gave her 4 more books. Total how many books Jennifer has now?

Solution:

Number of books Jennifer has = 6

Number of books gave her friend = 4

6 + 4 = 10

Jennifer has 10 books now.

You might like these





First Grade Math Activities

From Addition Word Problems - 1-Digit Numbers to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Fundamental Geometrical Concepts | Point | Line | Properties of Lines

    Apr 18, 24 02:58 AM

    Point P
    The fundamental geometrical concepts depend on three basic concepts — point, line and plane. The terms cannot be precisely defined. However, the meanings of these terms are explained through examples.

    Read More

  2. What is a Polygon? | Simple Closed Curve | Triangle | Quadrilateral

    Apr 18, 24 02:15 AM

    What is a polygon? A simple closed curve made of three or more line-segments is called a polygon. A polygon has at least three line-segments.

    Read More

  3. Simple Closed Curves | Types of Closed Curves | Collection of Curves

    Apr 18, 24 01:36 AM

    Closed Curves Examples
    In simple closed curves the shapes are closed by line-segments or by a curved line. Triangle, quadrilateral, circle, etc., are examples of closed curves.

    Read More

  4. Tangrams Math | Traditional Chinese Geometrical Puzzle | Triangles

    Apr 18, 24 12:31 AM

    Tangrams
    Tangram is a traditional Chinese geometrical puzzle with 7 pieces (1 parallelogram, 1 square and 5 triangles) that can be arranged to match any particular design. In the given figure, it consists of o…

    Read More

  5. Time Duration |How to Calculate the Time Duration (in Hours & Minutes)

    Apr 17, 24 01:32 PM

    Duration of Time
    We will learn how to calculate the time duration in minutes and in hours. Time Duration (in minutes) Ron and Clara play badminton every evening. Yesterday, their game started at 5 : 15 p.m.

    Read More