Number of Days in a Year

Here we will learn the rule of knuckle to understand the number of days in a month.

All the knuckles show the months with 31 days. The others (except February) have 30 days.

Days of Each Month

As we know, the months April, June, September and November have 30 days each. The months January, March, May, July, August, October and December have 31 days each and February has 28 days.

Now add these days.

Number of days each in April, June, September, November is 30.

So, total number of days in 4 months = 30 × 4 = 120

Number of days each in January, March, May, July, August, October and December is 31.

So, total number of days in 7 months = 31 × 7 = 217

Number of days in February 120 + 217 + 28 = 365 = 28


REMEMBER

Your closed fist will say easily the number of days each month has.


There are 365 days in one year, which seems to be correct. But if you see the calendar for the year 2012, you will find that February has 29 days!

Why is this so?

A year is actually the time taken by the earth to go around the sun once. But the earth

takes 3654\(\frac{1}{4}\) days to do so. \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) 


Now, \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{4}{4}\) = 1 is the same as 1 day.

This extra day is added to the year every fourth year. Then that year has 366 days. This year is called a leap year.

REMEMBER

In a leap year, February has 29 days.


Solved Examples on Calculating Days in a Year:

1. How many days are there from 8th January to 20th March, if it is not a leap year? (include both dates).

Solution:

Days in January = 31 - 7 = 24

Days in February = 28 days

Days in March = 20 days

Total number of days = 24 + 28 + 20 = 72 days


REMEMBER

A leap year has 366 days because February has 29 days in a leap year.


2. Jessica's grandmother came for a visit. She arrived on April 23 and left on May 17 the same year. How long did she stay?

Solution: We find the number of days between April 23 and May 18.

No. of days she stayed in April 30 - 22 = 8 days 

No. of days she stayed in May = 17 day

No. of days she stayed in two months  8 + 17 = 25 days

Thus, Jessica's grandmother stayed for 25 days.

We have subtracted 22 days instead of 23 days because we include the 23rd day in our calculations.


Worksheet on Number of Days in a Year:

1. Answer the following questions:

(i) How many days does February have in a leap year?

(ii) How many months are there in a year?

(iii) How many months have 31 days?

(iv) How many months have 30 days?

(v) How many days are there in a leap year?


Answer:

1. (i) 29 days

(ii) 12 months

(iii) 7 months

(iv) 4 months

(v) 366 days


2. Calculate and write the number of days between the two days given (do not include either dates):

(i) Independence Day and Teacher's Day.

(ii) Teachers Day and Children's Day.

(iii) 24th March and 1" October.

(iv) 8th January and 12th February.


Answer:

2. (i) 20 days

(ii) 69 days

(iii) 190 days

(iv) 34 days


3. The annual examination in a school started on April 3 and ended on April 28. How long did the examination continue?

Answer:

3. 26 days


4. Jennifer returned her library book on September 4. If she borrowed it on August 17, how many days had she kept the book? (Do not include the date of return.)

Answer:

4. 18 days


5. Michael joined his temporary job from 3rd March to 14th April. How many days did he work?

Answer:

5. 43 days


6. David's father left for Manali on January 7 and returned home on February 20. For how many days did he remain out of home?

Answer:

6. 45 days

You might like these




4th Grade Math Activities

From Number of Days in a Year to HOME PAGE


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Types of Fractions |Proper Fraction |Improper Fraction |Mixed Fraction

    Mar 02, 24 04:55 PM

    Fractions
    The three types of fractions are : Proper fraction, Improper fraction, Mixed fraction, Proper fraction: Fractions whose numerators are less than the denominators are called proper fractions. (Numerato…

    Read More

  2. Subtraction of Fractions having the Same Denominator | Like Fractions

    Mar 02, 24 04:36 PM

    Subtraction of Fractions having the Same Denominator
    To find the difference between like fractions we subtract the smaller numerator from the greater numerator. In subtraction of fractions having the same denominator, we just need to subtract the numera…

    Read More

  3. Addition of Like Fractions | Examples | Worksheet | Answer | Fractions

    Mar 02, 24 03:32 PM

    Adding Like Fractions
    To add two or more like fractions we simplify add their numerators. The denominator remains same. Thus, to add the fractions with the same denominator, we simply add their numerators and write the com…

    Read More

  4. Comparison of Unlike Fractions | Compare Unlike Fractions | Examples

    Mar 01, 24 01:42 PM

    Comparison of Unlike Fractions
    In comparison of unlike fractions, we change the unlike fractions to like fractions and then compare. To compare two fractions with different numerators and different denominators, we multiply by a nu…

    Read More

  5. Equivalent Fractions | Fractions |Reduced to the Lowest Term |Examples

    Feb 29, 24 05:12 PM

    Equivalent Fractions
    The fractions having the same value are called equivalent fractions. Their numerator and denominator can be different but, they represent the same part of a whole. We can see the shade portion with re…

    Read More