Mean and Third Proportional

We will learn how to find the mean and third proportional of the set of three numbers.

If x, y and z are in continued proportion then y is called the mean proportional (or geometric mean) of x and z.

If y is the mean proportional of x and z, y^2 = xz, i.e., y = +\(\sqrt{xz}\).

For example, the mean proportion of 4 and 16 = +\(\sqrt{4 × 16}\)  = +\(\sqrt{64}\) = 8

If x, y and z are in continued proportion then z is called the third proportional.

For example, the third proportional of 4, 8 is 16.

 

Solved examples on understanding mean and third proportional

1. Find the third proportional to 2.5 g and 3.5 g.

Solution:

Therefore, 2.5, 3.5 and x are in continuous proportion.

 \(\frac{2.5}{3.5}\) = \(\frac{3.5}{x}\)

⟹ 2.5x = 3.5 × 3.5

⟹ x = \(\frac{3.5 × 3.5}{2.5}\)

⟹ x = 4.9 g


2. Find the mean proportional of 3 and 27.

Solution:

The mean proportional of 3 and 27 = +\(\sqrt{3 × 27}\) = +\(\sqrt{81}\) = 9.

 

3. Find the mean between 6 and 0.54.

Solution:

The mean proportional of 6 and 0.54 = +\(\sqrt{6 × 0.54}\) = +\(\sqrt{3.24}\) = 1.8

 

4. If two extreme terms of three continued proportional numbers be pqr, \(\frac{pr}{q}\); what is the mean proportional?

Solution:

Let the middle term be x

Therefore, \(\frac{pqr}{x}\) = \(\frac{x}{\frac{pr}{q}}\)

⟹ x\(^{2}\) = pqr × \(\frac{pr}{q}\) = p\(^{2}\)r\(^{2}\)

⟹ x = \(\sqrt{p^{2}r^{2}}\) = pr

Therefore, the mean proportional is pr.

 

5. Find the third proportional of 36 and 12.

Solution:

If x is the third proportional then 36, 12 and x are continued proportion.

Therefore, \(\frac{36}{12}\) = \(\frac{12}{x}\)

⟹ 36x = 12 × 12

⟹ 36x = 144

⟹ x = \(\frac{144}{36}\)

⟹ x = 4.



6. Find the mean between 7\(\frac{1}{5}\)and 125.

Solution:

The mean proportional of 7\(\frac{1}{5}\)and 125 = +\(\sqrt{\frac{36}{5}\times 125} = +\sqrt{36\times 25}\) = 30

 


7. If a ≠ b and the duplicate proportion of a + c and b + c is a : b then prove that the mean proportional of a and b is c.

Solution:

The duplicate proportional of (a + c) and (b + c) is (a + c)^2 : (b + c)^2.

Therefore, \(\frac{(a + c)^{2}}{(b + c)^{2}} = \frac{a}{b}\)

⟹ b(a + c)\(^{2}\) = a(b + c)\(^{2}\)

⟹ b (a\(^{2}\) + c\(^{2}\) + 2ac) = a(b\(^{2}\) + c\(^{2}\) + 2bc)

⟹ b (a\(^{2}\) + c\(^{2}\)) = a(b\(^{2}\) + c\(^{2}\))

⟹ ba\(^{2}\) + bc\(^{2}\) = ab\(^{2}\) + ac\(^{2}\)

⟹ ba\(^{2}\) - ab\(^{2}\) = ac\(^{2}\) - bc\(^{2}\)

⟹ ab(a - b) = c\(^{2}\)(a - b)

⟹ ab = c\(^{2}\), [Since, a ≠ b, cancelling a - b]

Therefore, c is mean proportional of a and b.

 


8. Find the third proportional of 2x^2, 3xy

Solution:

Let the third proportional be k

Therefore, 2x^2, 3xy and k are in continued proportion

Therefore,

\frac{2x^{2}}{3xy} = \frac{3xy}{k}

⟹ 2x\(^{2}\)k = 9x\(^{2}\)y\(^{2}\)

⟹ 2k = 9y\(^{2}\)

⟹ k = \(\frac{9y^{2}}{2}\)

Therefore, the third proportional is \(\frac{9y^{2}}{2}\).


● Ratio and proportion









10th Grade Math

From Mean and Third Proportional to HOME


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Types of Fractions |Proper Fraction |Improper Fraction |Mixed Fraction

    Mar 02, 24 05:31 PM

    Fractions
    The three types of fractions are : Proper fraction, Improper fraction, Mixed fraction, Proper fraction: Fractions whose numerators are less than the denominators are called proper fractions. (Numerato…

    Read More

  2. Subtraction of Fractions having the Same Denominator | Like Fractions

    Mar 02, 24 04:36 PM

    Subtraction of Fractions having the Same Denominator
    To find the difference between like fractions we subtract the smaller numerator from the greater numerator. In subtraction of fractions having the same denominator, we just need to subtract the numera…

    Read More

  3. Addition of Like Fractions | Examples | Worksheet | Answer | Fractions

    Mar 02, 24 03:32 PM

    Adding Like Fractions
    To add two or more like fractions we simplify add their numerators. The denominator remains same. Thus, to add the fractions with the same denominator, we simply add their numerators and write the com…

    Read More

  4. Comparison of Unlike Fractions | Compare Unlike Fractions | Examples

    Mar 01, 24 01:42 PM

    Comparison of Unlike Fractions
    In comparison of unlike fractions, we change the unlike fractions to like fractions and then compare. To compare two fractions with different numerators and different denominators, we multiply by a nu…

    Read More

  5. Equivalent Fractions | Fractions |Reduced to the Lowest Term |Examples

    Feb 29, 24 05:12 PM

    Equivalent Fractions
    The fractions having the same value are called equivalent fractions. Their numerator and denominator can be different but, they represent the same part of a whole. We can see the shade portion with re…

    Read More