Help with Math Problems

Math Only Math is there to help with math problems from basic to intricate problems. Care has been taken to help with math problems in such a way that students can understand each and every step.



1. Simplify: 5n(2n3+n2+8)+n(4-n).

Solution:


5n(2n3+n2+8)+n(4-n).

= 5n × 2n3 + 5n × n2 + 5n × 8 + n × 4 - n × n.

= 10n4 + 5n3 + 40n + 4n – n2.

= 10n4 + 5n3 + 44n – n2.

= 10n4 + 5n3 – n2 + 44n.

Answer: 10n4 + 5n3 – n2 + 44n



2. Simplify: 4y(y2-8y+6)-3(2y3-5y2+2)

Solution:


4y(y2-8y+6)-3(2y3-5y2+2).

= 4y3 - 32y2 + 24y – 6y3 + 15y2 – 6.

= 4y3 – 6y3 - 32y2 + 15y2 + 24y – 6.

= -2y3 – 17y2 + 24y – 6.

Answer: -2y3 – 17y2 + 24y – 6



3. Find the area, diameter = 12m.

Find the Area Diameter 12m








Solution:


Diameter = 12 meter.

Radius = diameter/2.

= 12/2.

= 6 meter.

Area of a circle = πr2.

Here, pi (π) = 3.14 meter, radius (r) = 6.

Area of a circle = 3.14 × 6 × 6..

= 3.14 × 36.

= 113.04 square meter or 113.04 m2.

Answer: 113.04 square meter or 113.04 m2



4. Find the area, radius = 8cm.

Find the Area Diameter 8m








Solution:


Given, Radius = 8 cm.

Area of a circle = πr2.

Area of a circle = 3.14 × 8 × 8 [We know, pi (π) = 3.14].

= 3.14 × 64.

= 200.96 square cm or 200.96 cm2.

Answer: 200.96 square cm or 200.96 cm2.



5. Simplify: 4x2(x+2)+3x(5x2+2x-6)-5(3x2-4x).

Solution:


4x2(x+2) +3x(5x2+2x-6) -5(3x2-4x).

= 4x3 + 8x2 + 15x3 + 6x2 – 18x – 15x2 + 20x.

= 4x3 + 15x3 + 8x2 + 6x2 – 18x + 20x.

= 19x3 + 14x2 + 2x.

Answer: 19x3 + 14x2 + 2x



6. Factoring with repeated of the difference of square formula. Factor the answer completely.

3y4 – 3u4y4.

Solution:


3y4 – 3u4y4.

= 3y4(1 – u4).

= 3y4(1 – (u2)2).

= 3y4(1 + u2)( 1 - u2) [since we know a2 – b2 = (a + b)(a – b)].

= 3y4(1 + u2)( 1 + u) ( 1 - u).

Answer: 3y4(1 + u2)( 1 + u) ( 1 - u).



7. Factoring with repeated of the difference of square formula. Factor the answer completely.

u4x3 – 81x3.

Solution:


u4x3 – 81x3.

= x3(u4 – 81).

= x3((u2)2 – 92).

= x3(u2 + 9)(u2 – 9).

= x3(u2 + 9)(u2 – 32).

= x3(u2 + 9)(u + 3)(u – 3).

Answer: x3(u2 + 9)(u + 3)(u – 3).



8. Factoring with repeated of the difference of square formula. Factor the answer completely.

2w2 – 2v4w2.

Solution:


2w2 – 2v4w2.

= 2w2 (1 – v4).

= 2w2 (1 – (v2)2).

= 2w2 (1 + v2)(1 - v2).

= 2w2 (1 + v2)(1 + v)(1 – v).

Answer: 2w2 (1 + v2)(1 + v)(1 – v).


9. Factoring with repeated of the difference of square formula. Factor the answer completely.

3u2x4 – 48u2.

Solution:


3u2x4 – 48u2.

= 3u2(x4 – 16).

= 3u2((x2)2 – 42).

= 3u2(x2 +4)(x2 – 4).

= 3u2(x2 +4)(x2 – 22).

=3u2(x2 +4)(x + 2)(x – 2).

Answer: 3u2(x2 +4)(x + 2)(x – 2).



10. Factoring a sum or difference of two cubes.

Factor: 64 + u3.

Solution:


64 + u3.

= 43 + u3.

= (4 + u)(42 – 4.u + u2).

= (4 + u)(16 – 4u + u2).

Answer: (4 + u)(16 – 4u + u2)



11. Factoring a sum or difference of two cubes.

Factor: 125 - 8u3

Solution:


125 - 8u3.

= 53 – (2u)3.

= (5 – 2u)(52 + 5.2.u + (2u)2 ).

= (5 – 2u)(25 + 10u + 4u2).

Answer: (5 – 2u)(25 + 10u + 4u2)



12. Solving a linear equation with several occurrences of the variable, solve for w. Simplify your answer as much as possible.

(7w + 6)/6 + (9w +8)/2 = 22

Solution:


(7w + 6)/6 + (9w +8)/2 = 22

or, [7w + 6 + 3(9w + 8)]/6 = 22

or, 7w + 6 + 27w + 24 = 132

or, 34w + 30 = 132

or, 34w = 132 - 30

or, 34w = 102

or, w = 102/34

Therefore, w = 3

Answer: w = 3



13. Find the value of p: 2p+8p-6=7p+2p

Solution:


2p + 8p - 6 = 7p + 2p

or, 10p – 6 = 9p

or, 10p – 6 – 9p = 9p – 9p

[Subtract 9p from both the sides]

or, p – 6 = 0

or, p - 6 + 6 = 6

[Add 6 to both the sides]

Therefore, p = 6.

Answer: p = 6



14. Simplify: (24sp)/(3s)

Solution:


(24sp)/(3s).

= 8p.

Answer: 8p



15. Rewrite 3/8 as a decimal


Solution:


3/8 is a fraction; we need to change 3/8 to decimal number by dividing.

Rewrite 3 by 8 as a Decimal








Answer: 0.375


If students have any queries in future regarding the math homework questions, please fill-up the below comment box to convey your message, so that we can help you.

Math Questions Answers
Help with Math Problems
Answer Math Problems
Math Problem Solver
Math Unsolved Questions
Math Questions
Math Word Problems
Word Problems on Speed Distance Time
Algebra Word Problems – Money


Math Problem Answers

From Help with Math Problems to HOME PAGE


Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.