Math Problem Answers

Math problem answers are solved here step-by-step to keep the explanation clear to the students. In Math-Only-Math you'll find abundant selection of all types of math questions for all the grades with the complete step-by-step solutions.

Parents and teachers can follow math-only-math to help their students to improve and polish their knowledge. Children can practice the worksheets of all the grades and on all the topics to increase their knowledge.


Various types of Math Problem Answers are solved here.

1. Mrs. Rodger got a weekly raise of $145. If she gets paid every other week, write an integer describing how the raise will affect her paycheck.

Solution:

Let the 1st paycheck be x (integer).

Mrs. Rodger got a weekly raise of $ 145.

So after completing the 1st week she will get $ (x+145).

Similarly after completing the 2nd week she will get $ (x + 145) + $ 145.

= $ (x + 145 + 145)

= $ (x + 290)

So in this way end of every week her salary will increase by $ 145.


2. The value of x + x(xx) when x = 2 is:

(a) 10, (b) 16, (c) 18, (d) 36, (e) 64

Solution:


x + x(xx)

Put the value of x = 2 in the above expression we get,

2 + 2(22)

= 2 + 2(2 × 2)

= 2 + 2(4)

= 2 + 8

= 10

Answer: (a)


3. Mr. Jones sold two pipes at $1.20 each. Based on the cost, his profit one was 20% and his loss on the other was 20%. On the sale of the pipes, he:

(a) broke even, (b) lost 4 cents, (c) gained 4 cents, (d) lost 10 cents, (e) gained 10 cents

Solution:

20 % profit on $ 1.20

= $ 20/100 × 1.20

= $ 0.20 × 1.20

= $ 0.24

Similarly, 20 % loss on $ 1.20

= $ 20/100 × 1.20

= $ 0.20 × 1.20

= $ 0.24

Therefore, in one pipe his profit is $ 0.24 and in the other pipe his loss is $ 0.24.

Since both profit and loss amount is same so, it’s broke even.

Answer: (a)


4. The distance light travels in one year is approximately 5,870,000,000,000 miles. The distance light travels in 100 years is:

(a) 587 × 108 miles, (b) 587 × 1010 miles, (c) 587 × 10-10 miles, (d) 587 × 1012 miles, (e) 587 × 10-12 miles

Solution:


The distance of the light travels in 100 years is:

5,870,000,000,000 × 100 miles.

= 587,000,000,000,000 miles.

= 587 × 1012 miles.

Answer: (d)


5. A man has $ 10,000 to invest. He invests $ 4000 at 5 % and $ 3500 at 4 %. In order to have a yearly income of $ 500, he must invest the remainder at:

(a) 6 % , (b) 6.1 %, (c) 6.2 %, (d) 6.3 %, (e) 6.4 %

Solution:


Income from $ 4000 at 5 % in one year = $ 4000 of 5 %.

= $ 4000 × 5/100.

= $ 4000 × 0.05.

= $ 200.

Income from $ 3500 at 4 % in one year = $ 3500 of 4 %.

= $ 3500 × 4/100.

= $ 3500 × 0.04.

= $ 140.

Total income from 4000 at 5 % and 3500 at 4 % = $ 200 + $ 140 = $ 340.

Remaining income amount in order to have a yearly income of $ 500 = $ 500 - $ 340.

= $ 160.

Total invested amount = $ 4000 + $ 3500 = $7500.

Remaining invest amount = $ 10000 - $ 7500 = $ 2500.

We know that, Interest = Principal × Rate × Time

Interest = $ 160,

Principal = $ 2500,

Rate = r [we need to find the value of r],

Time = 1 year.

160 = 2500 × r × 1.

160 = 2500r

160/2500 = 2500r/2500 [divide both sides by 2500]

0.064 = r

r = 0.064

Change it to a percent by moving the decimal to the right two places r = 6.4 %

Therefore, he invested the remaining amount $ 2500 at 6.4 % in order to get $ 500 income every year.

Answer: (e)



6. Jones covered a distance of 50 miles on his first trip. On a later trip he traveled 300 miles while going three times as fast. His new time compared with the old time was:

(a) three times as much, (b) twice as much, (c) the same, (d) half as much, (e) a third as much

Solution:


Let speed of the 1st trip x miles / hr. and speed of the 2nd trip 3x / hr.

We know that

Speed = Distance/Time.

Or, Time = Distance/Speed.

So, times taken to covered a distance of 50 miles on his first trip = 50/x hr.

And times taken to covered a distance of 300 miles on his later trip = 300/3x hr.

= 100/x hr.

So we can clearly see that his new time compared with the old time was: twice as much.

Answer: (b)


7. If (0.2)x = 2 and log 2 = 0.3010, then the value of x to the nearest tenth is:

(a) -10.0, (b) -0.5, (c) -0.4, (d) -0.2, (e) 10.0

Solution:


(0.2)x = 2.

Taking log on both sides

log (0.2)x = log 2.

x log (0.2) = 0.3010, [since log 2 = 0.3010].

x log (2/10) = 0.3010.

x [log 2 - log 10] = 0.3010.

x [log 2 - 1] = 0.3010,[since log 10=1].

x [0.3010 -1] = 0.3010, [since log 2 = 0.3010].

x[-0.699] = 0.3010.

x = 0.3010/-0.699.

x = -0.4306….

x = -0.4 (nearest tenth)

Answer: (c)



8. If 102y = 25, then 10-y equals:

(a) -1/5, (b) 1/625, (c) 1/50, (d) 1/25, (e) 1/5

Solution:


102y = 25

(10y)2 = 52

10y = 5

1/10y = 1/5

10-y = 1/5

Answer: (e)



9. The fraction (5x-11)/(2x2 + x - 6) was obtained by adding the two fractions A/(x + 2) and B/(2x - 3). The values of A and B must be, respectively:

(a) 5x, -11, (b) -11, 5x, (c) -1, 3, (d) 3, -1, (e) 5, -11

Solution:


Partial Fraction
Answer: (d)



10. The sum of three numbers is 98. The ratio of the first to the second is 2/3, and the ratio of the second to the third is 5/8. The second number is:

(a) 15, (b) 20, (c) 30, (d) 32, (e) 33

Solution:


Let the three numbers be x, y and z.

Sum of the numbers is 98.

x + y + z = 98………………(i)

The ratio of the first to the second is 2/3.

x/y = 2/3.

x = 2/3 × y.

x = 2y/3.

The ratio of the second to the third is 5/8.

y/z = 5/8.

z/y = 8/5.

z = 8/5 × y.

z = 8y/5.

Put the value of x = 2y/3 and z = 8y/5 in (i).

2y/3 + y + 8y/5 = 98

49y/15 = 98.

49y = 98 × 15.

49y = 1470.

y = 1470/49.

y = 30 .

Therefore, the second number is 30.

Answer: (c)

Unsolved Questions:

1. Fahrenheit temperature F is a linear function of Celsius temperature C. The ordered pair (0, 32) is an ordered pair of this function because 0°C is equivalent to 32°F, the freezing point of water. The ordered pair (100, 212) is also an ordered pair of this function because 100°C is equivalent to 212° F, the boiling point of water.

2. A sports field is 300 feet long. Write a formula that gives the length of x sports fields in feet. Then use this formula to determine the number of sports fields in 720 feet.

3. A recipe calls for 2 1/2 cups and I want to make 1 1/2 recipes. How many cups do I need?

4. Mario answered 30% of the questions correctly. The test contained a total of 80 questions. How many questions did Mario answer correctly?

Math Questions Answers
Help with Math Problems
Answer Math Problems
Math Problem Solver
Math Unsolved Questions
Math Questions
Math Word Problems
Word Problems on Speed Distance Time
Algebra Word Problems – Money



From Math Problem Answers to HOME PAGE


Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.