Answer Math Problems

All grade answer math problems are solved here from different topics. A large number of objective answer math problems are solved here to help the students quickly to test their knowledge and skills on different topics.

1. Simplify: (4x2 - 2x) - (-5x2 - 8x).

Solution:


(4x2 - 2x) - (-5x2 - 8x)

= 4x2 - 2x + 5x2 + 8x.

= 4x2 + 5x2 - 2x + 8x.

= 9x2 + 6x.

= 3x(3x + 2).

Answer: 3x(3x + 2)



2. Simplify: (-7x2 - 3x) - (4x2 - x)

Solution:


(-7x2 - 3x) - (4x2 - x)

= -7x2 - 3x - 4x2 + x

= -7x2 - 4x2 - 3x + x

= -11x2 – 2x

= -x(11x + 2)

Answer: -x(11x + 2)



3. Simplify: (-5x2 - 8x + 7) - (5x2 - 4)

Solution:


(-5x2 - 8x + 7) - (5x2 - 4)

= -5x2 - 8x + 7 - 5x2 + 4

= -5x2 - 5x2 - 8x + 7 + 4

= -10x2 – 8x + 11

Answer: -10x2 – 8x + 11



4. Simplify: (4x2 + 5x) + (x2 - 5x + 1)

Solution:


(4x2 + 5x) + (x2 - 5x + 1)

= 4x2 + 5x + x2 - 5x + 1

= 4x2 + x2+ 5x - 5x + 1

= 5x2 + 0 + 1

= 5x2 + 1

Answer: 5x2 + 1



5. Simplify: (-6x + 3) - (-x2 + 5x)

Solution:


(-6x + 3) - (-x2 + 5x)

= -6x + 3 + x2 - 5x

= -6x - 5x + x2 + 3

= x2 – 11x + 3

Answer: x2 – 11x + 3



6. Simplify: (-9x - 5) - (-9x2 + x - 5)

Solution:


(-9x - 5) - (-9x2 + x - 5)

= -9x - 5 + 9x2 - x + 5

= 9x2 - 9x – x – 5 + 5

= 9x2 – 10x

= x(9x – 10)

Answer: x(9x – 10)

7. Simplify: (2x - 4) - (6x + 6)

Solution:


(2x - 4) - (6x + 6)

= 2x - 4 - 6x – 6

= 2x – 6x – 4 – 6

= -4x – 10

= -2(2x + 5)

Answer: -2(2x + 5)


8. Simplify:(8+4x)/4x

Solution:


(8+4x)/4x

= 4(2 + x)/4x

[Cancel 4 from the numerator and denominator]

= (2 + x)/x

Answer: (2 + x)/x


9. Decide whether the lines are parallel, perpendicular or neither.

x + 4y = 7 and 4x – y = 3

Solution:


x + 4y = 7

4y = -x + 7

y = (-1/4) x + 7

Slope of the equation x + 4y = 7 is -1/4.

Again, 4x – y = 3

y = 4x – 3

Slope of the equation 4x – y = 3 is 4.

Since multiplying both the slope of the equation = -1/4 × 4 = -1

Therefore, the given two equations are perpendicular to each other.

Answer: Perpendicular


10. Simplify: 3x – 5 + 23x – 9

Solution:


3x – 5 + 23x – 9

= 3x + 23x – 5 – 9

= 26x – 14

= 2(13x – 7)

Answer: 2(13x – 7)

11. Use the discriminant to determine the number of real roots the equation has. 3x2 – 5x + 1 =0

(a) One real root (a double root),

(b) Two distinct real roots,

(c) Three real roots,

(d) None (two imaginary roots)

Solution:


Discriminant = bx2 – 4ac

Compare the above equation 3x2 – 5x + 1 =0 with ax2 + bx + c = 0

We get, a = 3, b = -5, c = 1

Put the value of a, b and c;

Discriminant = bx2 – 4ac

Discriminant = (-5)2 - 4 × 3 × 1

= 25 – 12

= 13 [13 > 0]

Therefore, discriminant is positive.

So the given equation has two distinct real roots.

Answer: (b)



12. Use the discriminant to determine the number of real roots the equation has. 7x2 + 3x + 1 =0.

(a) One real root (a double root),

(b) Two distinct real roots,

(c) Three real roots,

(d) None (two imaginary roots)

Solution:


Discriminant = b2 – 4ac

Compare the above equation 7x2 + 3x + 1 =0 with ax2 + bx + c = 0

We get, a = 7, b = 3, c = 1

Put the value of a, b and c;

Discriminant = b2 – 4ac

Discriminant = (3)2 - 4 × 7 × 1

= 9 – 28

= -19 [13 < 0]

Therefore, discriminant is negative.

So the given equation has none (two imaginary roots).

Answer: (d)


13. Fill in the blank:

(a) The point with coordinates (0,0) is called ........of a rectangular coordinate system.

(b) To find the x-intercept of a line, we let....equal 0 and solve for ......; to find y-intercept, we let ......equal 0 and solve for.......

Solution:


(a) The point with coordinates (0,0) is called origin of a rectangular coordinate system.

(b) To find the x-intercept of a line, we let y equal 0 and solve for x ; to find y-intercept, we let x equal 0 and solve for y .


14. Name the quadrant, if any, in which each point is located.

(a) (1, 6)

(b) (-4, -2)

Solution:


(a) (1, 6) --------- I Quadrant.

(b) (-4, -2) --------- III Quadrant.


If students have any queries understanding the questions and answers given in the answer math problems,  please fill-up the below comment box to convey your message, so that we can help you.

Math Questions Answers
Help with Math Problems
Answer Math Problems
Math Problem Solver
Math Unsolved Questions
Math Questions
Math Word Problems
Word Problems on Speed Distance Time
Algebra Word Problems – Money






Math Problem Answers Index

From Answer Math Problems to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Estimating Sum and Difference | Reasonable Estimate | Procedure | Math

    May 22, 24 06:21 PM

    The procedure of estimating sum and difference are in the following examples. Example 1: Estimate the sum 5290 + 17986 by estimating the numbers to their nearest (i) hundreds (ii) thousands.

    Read More

  2. Round off to Nearest 1000 |Rounding Numbers to Nearest Thousand| Rules

    May 22, 24 06:14 PM

    Round off to Nearest 1000
    While rounding off to the nearest thousand, if the digit in the hundreds place is between 0 – 4 i.e., < 5, then the hundreds place is replaced by ‘0’. If the digit in the hundreds place is = to or > 5…

    Read More

  3. Round off to Nearest 100 | Rounding Numbers To Nearest Hundred | Rules

    May 22, 24 05:17 PM

    Round off to Nearest 100
    While rounding off to the nearest hundred, if the digit in the tens place is between 0 – 4 i.e. < 5, then the tens place is replaced by ‘0’. If the digit in the units place is equal to or >5, then the…

    Read More

  4. Round off to Nearest 10 |How To Round off to Nearest 10?|Rounding Rule

    May 22, 24 03:49 PM

    Rounding to the Nearest 10
    Round off to nearest 10 is discussed here. Rounding can be done for every place-value of number. To round off a number to the nearest tens, we round off to the nearest multiple of ten. A large number…

    Read More

  5. Rounding Numbers | How do you Round Numbers?|Nearest Hundred, Thousand

    May 22, 24 02:33 PM

    rounding off numbers
    Rounding numbers is required when we deal with large numbers, for example, suppose the population of a district is 5834237, it is difficult to remember the seven digits and their order

    Read More