Practice Test on Parallelogram



In practice test on parallelogram students can practice 8th grade objective questions on parallelogram.

Tick (✔) the correct answer in each of the following:

1. The two diagonals are not necessarily equal in a ………………. .

(a) rectangle

(b) square

(c) rhombus

(d) isosceles trapezium


2. Sixteen cm and twelve cm are the measure of the diagonals of a rhombus. Therefore the length of each side of the rhombus is ……………. .

(a) 8cm

(b) 9cm

(c) 10cm

(d) 12cm


3. Two adjacent angles of a parallelogram are (2m + 25)° and (3m - 5)°. The value of m is ………………. .

(a) 28

(b) 32

(c) 36

(d) 42


4. The diagonals do not necessarily intersect at right angles in a ………………. .

(a) parallelogram

(b) rectangle

(c) rhombus

(d) kite


5. The length and breadth of a rectangle figure are in the ratio 4 : 3. If the diagonal measures 25 cm then the perimeter of the rectangle is ………………. .

(a) 56 cm

(b) 60 cm

(c) 70 cm

(d) 80 cm


6. The bisectors of any two adjacent angles of a parallelogram intersect at ………………. .

(a) 30°

(b) 45°

(c) 60°

(d) 90°


7. Measure of one angle of a parallelogram is 2/3 of its measure of the adjacent angle. Measure of the smaller angle of the parallelogram is ……………. .

(a) 54°

(b) 72°

(c) 81°

(d) 108°


8. The diagonals do not necessarily bisect the interior angles at the vertices in a ………………. .

(a) rectangle

(b) square

(c) rhombus

(d) all of these


9. In a square ABCD, AB = (2m + 3) cm and BC = (3m - 5) cm. Then, the value of m is ………………. .

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 8


10. One of the angle of a parallelogram is twenty four degree less than double the smallest angle. The bigger angle of the parallelogram is ………………. .

(a) 68°

(b) 102°

(c) 112°

(d) 176°

Answers for practice test on parallelogram are given below to check the exact answers.


Answers:

1. (c)

2. (c)

3. (b)

4. (a)

5 (c)

6. (d)

7. (b)

8. (a)

9. (d)

10. (c)


Parallelogram

Parallelogram

Properties of a Rectangle Rhombus and Square

Problems on Parallelogram

Practice Test on Parallelogram


Parallelogram - Worksheet

Worksheet on Parallelogram







8th Grade Math Practice

From Practice Test on Parallelogram to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Successor and Predecessor | Successor of a Whole Number | Predecessor

    May 24, 24 06:42 PM

    Successor and Predecessor of a Whole Number
    The number that comes just before a number is called the predecessor. So, the predecessor of a given number is 1 less than the given number. Successor of a given number is 1 more than the given number…

    Read More

  2. Counting Natural Numbers | Definition of Natural Numbers | Counting

    May 24, 24 06:23 PM

    Natural numbers are all the numbers from 1 onwards, i.e., 1, 2, 3, 4, 5, …... and are used for counting. We know since our childhood we are using numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6, ………..

    Read More

  3. Whole Numbers | Definition of Whole Numbers | Smallest Whole Number

    May 24, 24 06:22 PM

    The whole numbers are the counting numbers including 0. We have seen that the numbers 1, 2, 3, 4, 5, 6……. etc. are natural numbers. These natural numbers along with the number zero

    Read More

  4. Math Questions Answers | Solved Math Questions and Answers | Free Math

    May 24, 24 05:37 PM

    Math Questions Answers
    In math questions answers each questions are solved with explanation. The questions are based from different topics. Care has been taken to solve the questions in such a way that students

    Read More

  5. Estimating Sum and Difference | Reasonable Estimate | Procedure | Math

    May 24, 24 05:09 PM

    Estimating Sum or Difference
    The procedure of estimating sum and difference are in the following examples. Example 1: Estimate the sum 5290 + 17986 by estimating the numbers to their nearest (i) hundreds (ii) thousands.

    Read More