Units of Time Conversion Chart

Units of time conversion chart are discussed here in hour, minute, second, day, week, month, and year. 

We know that hour hand takes 12 hours to go round the clock. It goes round the clock twice in a day so, 1 day = 24 hours. The minute hand takes 60 minutes to complete one round on the clock. So, 1 hours = 60 minutes.

Again, we know that there are 12 months in a year. The months of January, March, May, July, August, October and December have 31 days. The months of April, June, September and November have 30 days. The month of February has 28 or 29 days. In a week there are 7 days. 1 day is equal to 24 hours.

The standard units of time are

1 hour = 60 minutes

1 minute = 60 seconds

1 hour = 60 minutes = 3600 seconds (60 × 60)

1 day = 24 hours

1 week = 7 days

1 year = 365 days

1 year = 12 months

1 year = 52 weeks

These are the units of time conversion table.


Converting Days into Hours and Hours into Minutes:

We know the following relationships among the units of measure of time.

Conversion

           Rule

Example

Days into Hour

1 day = 24 hours

7 days = 7 × 24 = 168 hours

Days and hours into hours

First, convert days into hours by multiplying number of days with 24 and then add hours into it.

      7 days 9 hours

   = 7 days + 9 hours

   = (7 × 24) + 9 hours

   = 168 hours + 9 hours

   = 177 hours

Hours into Minutes

1 hour = 60 minutes

5 hours = 5 × 60 = 300 minutes

Hours and minutes into minutes

    First, convert hours into minutes by multiplying number of hours with 60 and then add minutes into it.

      7 hours 45 minutes

   = 7 hours + 45 minutes

   = (7 × 60) + 45 minutes

   = 420 + 45

   = 465 minutes

Minutes into seconds

1 minute = 60 seconds

25 minutes = 60 × 25 = 1500 seconds

Solved Examples on Converting Days into Hours and Hours into Minutes:

1. Convert 5 days into hours:

5 days = 5 × 24 [Since, 1 day = 24 hours]

           = 120 hours


2. Convert 3 days 5 hours into hours:

To convert days into hours by multiplying number of days with 24 and then add hours into it.

3 days 5 hours = 3 days + 5 hours

                      = (3 × 24) + 5 hours

                      = 72 hours + 5 hours

                      = 77 hours


3. Convert 8 hours into minutes:

8 hours = 8 × 60, [Since, 1 hour = 60 minutes]

            = 480 minutes


4. Convert 7 hours 45 minutes into minutes:

To convert hours into minutes by multiplying number of minutes with 60 and then add minutes into it.

7 hours 45 minutes

= 7 hours + 45 minutes

= (7 × 60) + 45 minutes

= 420 + 45

= 465 minutes


Leap year

The earth takes one year to make one revolution around the sun. The actual time taken is 365 \(\frac{1}{4}\) days or 365 days and 6 hours. These six hours or \(\frac{1}{4}\) day are not counted every year, but it is added every fourth year. So, we have 366 days every fourth year. The year which has 366 days is called a leap year. Therefore, in a leap year February has 29 days.


Converting Months into Years:

We know the following relationships among the Months and Years.

Conversion

           Rule

Example

Year into Months

1 Year = 12 Months

5 Years = 5 × 12 = 60 Months

Year and months into months

    First, convert year into months by multiplying number of years with 12 and then add months into it.

    2 years 7 months

= 2 years 7 months

= (2 × 12) + 7 months

= 24 + 7

= 31 months

Date is written in the format – DD/MM/YYYY

For example, 28th day of May in the year 2021 is written as 28/05/2021


Solved Examples on Conversion of Months into Years, Days into Hours, Months into Days, Weeks days, Days into Hours, Hours into minutes and Minutes into Seconds:

1. How many minutes are there in a year?

Solution:

We know,

1 year = 365 days.

1 day = 24 hours.

1 hour = 60 minutes.

So one year = (365 × 24 × 60) minutes.

= (8760 × 60) minutes.

= 525600 minutes.



2. How many hours are there in a year?

Solution:

We know,

1 year = 365 days.

1 day = 24 hours.

So in one year = (365 × 24)

= 7860 hours.



3. How many minutes in 6 hours?

Solution:

We know,

1 hour = 60 minutes.

So 6 hours = (6 × 60) minutes.

= 360 minutes.


4. Convert 15 minutes 20 seconds into seconds.

Solution:

We know that, 1 minute = 60 seconds

So, 15 minutes = 60 × 15 seconds

                       = 900 seconds

Hence, 15 minutes 20 seconds = 900 seconds + 20 minutes

                                             = 920 seconds.


5. Convert 5 hours 15 minutes into minutes.

Solution:

We know that, 1 hour = 60 minutes

So, 5 hours = 60 × 5 minutes

                  = 300 minutes

Hence, 5 hours 15 minutes = 300 minutes + 15 minutes

                                        = 315 minutes.


6. Convert 20 days 7 hours into hours.

Solution:

We know that, 1 day = 24 hours

So, 20 days = 20 × 24 hours

                  = 480 hours

Hence, 20 days 7 hours = 480 hours + 7 hours

                                   = 487 hours.


7. Convert 6 weeks 3 days into days.

Solution:

We know that, 1 week = 7 days

So, 6 weeks = 6 × 7 days

                   = 42 days

Hence, 6 weeks 3 days = 42 days + 3 days

                                  = 45 days.


8. Convert 7 years 5 months 3 days into days.

Note: To convert number of days to months, we can take 30 days equivalent to one one.

Solution:

We know that, 1 year = 365 days, 1 month = 30 days

So, 7 years = 365 days × 7 = 2555 days;

and 5 months × 30 = 150 days

Therefore, 7 years 5 months 3 days = 2555 days + 150 days + 3 days

                                                     = 2708 days


Units of Time Conversion Chart

To convert smaller units into larger units, we divide by the required unit of divisor. The quotient gives the larger unit and remainder shows the smaller unit.


9. Convert 220 minutes to hours and minutes.

Solution:

We know that 60 minutes = 1 hour 

220 minutes = (220/60) hours 









= 3 hours 40 minutes.


10. Convert 372 minutes into hours and minutes.

Solution:

We know that, 60 minutes = 1 hour

So, 372 minutes = 372 ÷ 60


Conversion of Minutes to Hours

                              = 6 hours 12 minutes


11. Convert 180 months into years.

Solution:

We know that, 1 year = 12 months

So, 180 months = 180 ÷ 12

               12 | 180 | 15

                     _12  

                         60

                         60  

                          0 

                         = 15 years


11. 3\(\frac{1}{2}\) years = ……………. months

(i) 42 months

(ii) 36\(\frac{1}{2}\) months

(iii) 40 months

(iv) 24 months


Answer

11. (i) 42 months


12. 7 Hours ……………. Seconds

(i) 25,200

(ii) 420

(iii) 168

(iv) 20,000


Answer:

12. (i) 25,200


13. Do the following conversions:

(i) 3 hours to minutes

(ii) 14 weeks 17 days to days

(iii) 12 hours 45 minutes to minutes

(iv) 4 weeks to hours

(v) 4 weeks 8 hours to hours

(vi) 1845 hours to 12-hour clock time

(vii) 7 days 6 hours to minutes

(viii) 7:22 p.m. to 24-hour clock time

(ix) 3 weeks 18 hours to hours

(x) 2:16 a.m. to 24-hour clock time

(xi) 16 hours to seconds

(xii) 12:40 p.m. to 24-hour clock time


Answer:

13. (i) 180 minutes

(ii) 115 days

(iii) 765 minutes

(iv) 672 hours

(v) 680 hours

(vi) 6:45 p.m.

(vii) 10440 minutes

(viii) 1922 hours

(ix) 522 hours

(x) 0216 hours

(xi) 57600 seconds

(xii) 1240 hours


14. Fill in the blanks:

(i) 1 day = …………….. hours

(ii) 1 week = …………….. hours

(iii) 1 fortnight = …………….. hours

(iv) Number of days in the month of March = ……………..  

(v) Number of days in an ordinary year = ……………..  

(vi) Number of weeks in a year = ……………..  

(vii) Number of minutes in 6 hours = ……………..  

(viii) …………….. months have 31 days.


Answers:

14. (i) 24

(ii) 168

(iii) 360

(iv) 31

(v) 365  

(vi) 52  

(vii) 360  

(viii) 7


15. Convert the following into hours.

(i) 4 days

(ii) 3 day 15 hours

(iii) 6 days

(iv) 7 days 20 hours

(v) 9 days 18 hours

(vi) 8 days 10 hours


Answer:

15. (i) 96 hours

(ii) 87 hours

(iii) 144 hours

(iv) 188 hours

(v) 234 hours

(vi) 202 hours

 

16. Convert the following into minutes.

(i) 8 hours

(ii) 4 hours 23 minutes

(iii) 8 hours 36 minutes

(iv) 3 hours

(v) 7 hours 19 minutes

(vi) 5 hours 30 minutes


Answer:

16. (i) 480 minutes

(ii) 263 minutes

(iii) 516 minutes

(iv) 180 minutes

(v) 187 minutes

(vi) 150 minutes


17. Convert the following into months:

(i) 3 years

(ii) 8 years 8 months

(iii) 7 years 4 months

(iv) 6 years

(v) 10 years 5 months

(vi) 9 years 2 months


Answer:

17. (i) 36 months

(ii) 104 months

(iii) 88 months

(iv) 72 months

(v) 125 months

(vi) 110 months



18. Lisa plays piano for 2 hour 45 minutes every evening. How many minutes does he practice each day?

(i) 115 min

(ii) 105 min

(iii) 165 min

(iv) 45 min


Answer:

18. (iii) 165 min

You might like these

Math Conversion Chart.






From Units of Time Conversion Chart to HOME PAGE


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?