Practice Test on Time and Work

In practice test on time and work we have different types of questions to solve and get prepared for 8th grade test on time and work. Objective questions on time and work are given to choose the correct answer from each of the following.

Tick () the correct answer in each of the following:

1. A alone can do a piece of work in 10 days and B alone can do it in 15 days. In how many days will A and B together do the same work?

(a) 5

(b) 6

(c) 8

(d) 9

2. Jack can finish a work in 10 days and Tom can do the same work in half the time taken by A. Then, working together, what part of the same work they can finish in a day?

(a) 3/10

(b) 1/9

(c) 2/5

(d) 2/7

3. A man can do a piece of work in 5 days, but with the help of his son, he can dolt in 3 days. In what time can the son do it alone?

(a) 6¹/₂ days

(b) 7 days

(c) 7¹/₂ days

(d) 8 days

4. White can do a job in 15 days and Lee can do the same job in 9 days. With the help of Scott, they did the job in 3 days only. Then, Scott alone can do the job in __________

(a) 6¹/₅ days

(b) 6²/₅ days

(c) 6³/₇ days

(d) 10 days

5. P can do ¼ of a work in 10 days; Q can do 40% of the work in 15 days and R can do 1/3 of the work in 13 days. Who will complete the work first?

(a) P

(b) Q

(c) R

(d) P and R both

6. A and B are working on an assignment. A takes 6 hours to type 32 pages on a computer while B takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers, to type an assignment of 110 pages?

(a) 7 hrs 30 min

(b) 8 hrs

(c) 8 hrs and 15 min

(d) 8 hrs 25 min

7. Smith and Thomas can do a piece of work in 72 days; Thomas and Clark can do it in 120 days; Smith and Clark can do it in 90 days. In what time can Smith, Thomas and Clark do it, working together?

(a) 60 days

(b) 66 days

(c) 75 days

(d) 80 days

8. Clark can do a work in 9 days and Nelson in 15 days. If they work on it together for 5 days then the fraction of the work that is left, is _________ .

(a) 1/15

(b) 1/10

(c) 11/15

(d) 1/9

9. A can do 1/3 of a work in 5 days and B can do 2/5 of the work in 10 days. In how many days can both A and B together do the work?

(a) 7³/₄ days

(b) 8⁴/₅ days (c) 9³/₈ days

(d) 10 days

10. A pipe can fill a water tank in 8 hours. Due to a leak in the bottom of the water tank, it is filled in 10 hours. If the water tank is full, how much time will the leak take to empty it?

(a) 36 hours

(b) 42 hours

(c) 45 hours

(d) 40 hours

11. A tap can fill a oil tank in 15 hours. After half the oil tank is filled, nine more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the oil tank completely?

(a) 3 hrs 15 min

(b) 3 hrs 45 min

(c) 4 hrs

(d) 4 hrs 15 min

12. Two pipes can fill a tank in 10 hours and 12 hours respectively, while a third pipe empties the full tank m 20 hours. If all the three pipes operate simultaneously, in how much time will the tank be full?

(a) 7 hrs 15 mm

(b) 7 hrs 30 mm

(c) 7 hrs 45 mm

(d) 8 hrs

13.One tap can fill a water tank four times as fast as another tap. If together the two taps can fill the water tank in 30 minutes then the slower tap alone will be able to fill the water tank in _______ .

(a) 81 min

(b) 108 min

(c) 150 min

(d) 192 min

Hint. Let the slower pipe alone fill the water tank in t minutes.

Then, faster pipe will fill it in t/4 minutes.

Therefore, 1/t + 4/t = 1/30

⇒ 5/t = 1/30

Now solve for t.

Answers of practice test on time and work are given below;

Answers:

1. (b)      

2. (a)

3. (c)      

4. (c)

5. (b)      

6. (c)

7. (a)      

8. (d)

9. (c)      

10. (d)

11. (b)      

12. (b)

13. (c)


 Time and Work

Time and Work

Pipes and Cistern

Practice Test on Time and Work


 Time and Work - Worksheets

Worksheet on Time and Work











8th Grade Math Practice

From Practice Test on Time and Work to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Shifting of Digits in a Number |Exchanging the Digits to Another Place

    May 19, 24 06:35 PM

    Shifting of Digits in a Number
    What is the Effect of shifting of digits in a number? Let us observe two numbers 1528 and 5182. We see that the digits are the same, but places are different in these two numbers. Thus, if the digits…

    Read More

  2. Formation of Greatest and Smallest Numbers | Arranging the Numbers

    May 19, 24 03:36 PM

    Formation of Greatest and Smallest Numbers
    the greatest number is formed by arranging the given digits in descending order and the smallest number by arranging them in ascending order. The position of the digit at the extreme left of a number…

    Read More

  3. Formation of Numbers with the Given Digits |Making Numbers with Digits

    May 19, 24 03:19 PM

    In formation of numbers with the given digits we may say that a number is an arranged group of digits. Numbers may be formed with or without the repetition of digits.

    Read More

  4. Arranging Numbers | Ascending Order | Descending Order |Compare Digits

    May 19, 24 02:23 PM

    Arranging Numbers
    We know, while arranging numbers from the smallest number to the largest number, then the numbers are arranged in ascending order. Vice-versa while arranging numbers from the largest number to the sma…

    Read More

  5. Comparison of Numbers | Compare Numbers Rules | Examples of Comparison

    May 19, 24 01:26 PM

    Rules for Comparison of Numbers
    Rule I: We know that a number with more digits is always greater than the number with less number of digits. Rule II: When the two numbers have the same number of digits, we start comparing the digits…

    Read More