Examples of Greatest Common Factor



Examples of greatest common factor or highest common factor or greatest common divisor are discussed here.



In greatest common factor (G.C.F)or highest common factor (H.C.F) or greatest common divisor (G.C.D), we know that there is no difference between them.



1. What is the greatest common factor (G.C.F) of 96 and 64?

Solution:

Factors of 96 = 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 32, 48 and 96.

Factors of 64 =1, 2, 4, 8, 16, 32 and 64.

Therefore, common factor of 96 and 64 = 1, 2, 4,8, 16 and 32.

Greatest common factor (G.C.F) of 96 and 64 = 32.



2. What is the greatest common factor (G.C.F) for 32 and 80?

Solution:

Factors of 32 = 1, 2, 4, 8, 16 and 32.

Factors of 80 =1,2,4,5,8,10,16, 20 and 80.

Therefore, common factor of 32 and 80= 1, 2, 4,8 and 16.

Greatest common factor (G.C.F) of 32 and 80 = 16.



3. Find the greatest common divisor (G.C.D) of 16 and 30?

Solution:

Factors of 16 = 1, 2, 4, 8 and 16.

Factors of 30 = 1, 2, 3, 5, 6, 10, 15 and 30.Therefore, common factor of 16 and 30 = 1 and 2.

Greatest common divisor (G.C.D) of 16 and 30 = 2.



4. Find the greatest common divisor (G.C.D) of 45 and 120?

Solution:

Factors of 45 = 1, 3, 5, 9, 15, and 45.

Factors of 120 = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 20, 24, 30, 40, 60 and 120.

Therefore, common factor of 45 and 120 = 1, 3,5 and 15.

Greatest common divisor (G.C.D) of 45 and 120 = 15.



5. What is the highest common factor (H.C.F) of 8 and 12?

Solution:

Factors of 8 = 1, 2, 4 and 8.

Factors of 12 =1, 2, 3, 4, 6, and 12.

Therefore, common factor of 8 and 12 = 1, 2and 4.

Highest common factor (H.C.F) of 8 and 12 = 4.



6. What is the highest common factor (H.C.F) of 360 and 210?

Solution:

Factors of 360 = 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 15, 18, 20, 24, 30, 36, 40, 45, 60, 72, 90, 120, 180 and 360.

Factors of 210 = 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 14, 15, 21, 30, 35, 42, 70, 105, and 210.

Therefore, common factor of 360 and 210= 1, 2, 3,5, 6, 10, 15 and 30.

Highest common factor (H.C.F) of 360 and 210 = 30.



7. What is the highest common factor (H.C.F) of 36, 54 and 63?

Solution:

Factors of 36 = 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18 and 36.

Factors of 54 = 1, 2, 3, 6, 9, 18, 27, and 54.

Factors of 63 =1, 3, 7, 9, 21, and 63.

Therefore, common factor of 36, 54 and 63 = 1, 3 and 9.

Highest common factor (H.C.F) of 36, 54 and 63 = 9.

8. What is the greatest common factor (G.C.F) of 10 and 300?

Solution:

Factors of 10 = 1, 2, 5 and 10.

Factors of 300 =1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20, 25, 30, 50, 60, 75, 100, 150 and 300.

Therefore, common factor of 10 and 300 = 1, 2, 5 and 10.

Greatest common factor (G.C.F) of 10 and 300 = 10.

9. Is 1 the greatest common factor (G.C.F) of 11 and 300?

Solution:

Factors of 11 = 1 and 11.

Factors of 300 =1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20, 25, 30, 50, 60, 75, 100, 150 and 300.

Therefore, common factor of 11 and 300 = 1.

Greatest common factor (G.C.F) of 11 and 300 = 1.

Yes, 1 is the greatest common factor (G.C.F) of 11 and 300.



10. What is the greatest common factor (G.C.F) of 39and 78?

Solution:

Factors of 39 = 1, 3, 13 and 39.

Factors of 78 = 1, 2, 3, 6, 13, 26, 39 and 78.

Therefore, common factor of 39 and 78 = 1, 3,13 and 39.

Greatest common factor (G.C.F) of 39 and 78 = 39.



Related Links :



Factors.
  • Common Factors.
  • Prime Factor.
  • Repeated Prime Factors.
  • Highest Common Factor (H.C.F).
  • Examples on Highest Common Factor (H.C.F).
  • Greatest Common Factor (G.C.F).
  • Examples of Greatest Common Factor (G.C.F).
  • Prime Factorisation.
  • To find Highest Common Factor by using Prime Factorization
       Method.

  • Examples to find Highest Common Factor by using Prime
       Factorization Method.

  • To find Highest Common Factor by using Division Method.
  • Examples to find Highest Common Factor of two numbers by
       using Division Method.

  • To find the Highest Common Factor of three numbers by
       using Division Method.

  • Contact Us

    5th Grade Numbers Page

    5th Grade Math Problems

    From Examples of Greatest Common Factor to HOME PAGE



    Follow Our Links:

    Online Math Quiz
    Coloring Pages
    Math Puzzles
    Math Homework Sheets
    Numbers Showing on Spike Abacus
    Color by Number Worksheets
    Number Rhymes
    Multiplication Times Table Chart
    Blank Multiplication Table
    Multiplication Table Worksheets
    Addition Facts
    The Story about Seasons.
    Worksheet on Joining Numbers
    Missing Number Worksheets
    Learn About Counting
    Geometric Shapes
    Geometric Objects
    Odd Man Out
    Color Flash Cards
    Worksheet on Time
    Magic Square
    Types of Quadrilaterals
    The properties of Natural Numbers
    Successor and Predecessor
    Properties of Division
    Types of Fractions
    Fraction as Division
    Interesting fact about Equivalent Fractions
    Comparing Like Fractions
    Comparing Unlike Fractions
    Addition and Subtraction of Like Fractions
    Addition and Subtraction of Unlike Fractions
    Inserting a Fraction between Two Given Fractions
    Overhead Charges
    Examples on Profit and Loss
    Literal Numbers
    Multiplication of Literals
    Constants and Variables
    Terms
    High School Math Puzzles
    Number Puzzles and Games
    Patterns in Math
    Questions on Patterns
    Convert Exponentials and Logarithms
    Solved Problems on Logarithm
    Simple Closed Curves
    Set Theory
    Venn Diagrams in Different Situations
    Cardinal Properties of Sets
    Operations on Sets
    Table of Cube Roots
    What is Rational Numbers?
    Playing with Numbers
    Test of Divisibility
    Number Puzzles and Games
    Laws of Exponents
    Properties of Perfect Squares
    Table of Square Roots
    Algebraic Expression
    Formula and Framing the Formula
    Factorization by Grouping
    Factorization of Quadratic Trinomials
    Units for Measuring Length
    24 Hour Clock
    Pictographs
    Interpreting a Pictograph
    Various Types of Numbers
    Operations On Whole Numbers
    What are Integers?
    Multiplication is Repeated Addition
    Simplification of Fractions
    Decimal
    Simplification in Decimals
    Word Problems on Decimals
    Rounding Numbers