# Multiplication and Division of Units of Measurement

We will learn how to multiply and divide of units of measurement.

We carry out multiplication and division of measurements as we do for decimal numbers.

Multiplication of Units of Length:

We can multiply lengths by a number like multiplication of ordinary numbers.

1. Multiply 12 km 56 m by 7.

Solution:

12 km 56 m = 12.056 km

Hence, 12.056 × 7 = 84.392 km

2. Multiply 44 dam 28 cm by 12

Solution:

28 cm = 0.28 m

1 dam = 10 m

28 cm = 0.028 dam

Hence, 44 dam 28 cm × 12 = 528.336

3. Multiply 7 km 346 m by 6

Solution:

We first convert km and m into m and then multiply.

 7 km 346 m= 7000 m + 346 m= 7346 mNow we multiply by 6= 7346 × 6= 44076 m

To convert 44076 m to km we separate the last 3 digits from the right and write there as m.

44076 m = 44 km 76 m

Hence, 7 km 346 m by 6 =44 km 76 m

4. Multiply 15 m 326 mm by 6

 Step I: 326 × 6 = 1956 mm                          = 1000 mm + 956 mm                          = 1 m 956 mmStep II: Write 956 under millimetres and carry 1 to metres.15 × 6 = 9090 + 1 = 91 mStep III: Write 91 under metres.

Therefore, 15 m 326 mm × 6 = 91 m 956 mm

Multiplication of Units of Mass:

1. Multiply 15 g 16 mg by 25

Solution:

16 mg = $$\frac{16}{1000}$$ g

15 g 16 mg = 15.016 g

Hence, 15 g 16 mg × 25 = 375.4 g

2. Multiply 7 kg 4 hg 6 dag 7 g by 15.

 Step I: Multiply grams.7 × 15 = 105 g105 g = 10 dag 5 gStep II: Write 5 under grams and carry 10 to dag.Step III: Multiply decagrams.6 × 15 = 9090 + 10 = 100 dag100 dag = 10 hg 0 dagStep III: Write 0 under dag and carry 10 to hectograms.Step IV: Multiply hectograms    4 × 15 = 6060 + 10 = 70 hg70 hg = 7 kg 0 hgStep V: Write 0 under hectogram and carry 7 to kilograms.Step VI: Multiply kilograms.7 × 15 = 105 kg105 + 7 = 112 kg

Multiplication of Units of Capacity:

We can multiply the units of capacity measures l and ml by a number like ordinary numbers.

1. Multiply 9 dℓ 72 mℓ by 6

Solution:

72 mℓ = $$\frac{72}{100}$$ dℓ = 0.72 dℓ

9 dℓ 72 mℓ = 9.72 dℓ

Hence, 9.72 dℓ × 6 = 58.32 dℓ

2. Multiply 72 ℓ 250 mℓ by 6

 Solution:First convert 72 l 250 ml into ml.72 l 250 ml = 72 × 1000 ml + 250 ml                     = 72000 ml + 250 ml                     = 72250 ml72250 × 6 = 433500 ml                   = 433 l 500 ml

Hence, 72 l 250 ml × 6 = 433 l 500 ml

3. Multiply 7 l 9 cl 2 ml by 16

 Step I: Write the units in order.Step II: Since decilitre is missing in the question, put 0 in its place.Step III: Multiply millilitres2 × 16 = 32 ml              3 cl + 2 mlCarry 3 to the centilitres and write 2 under millilitres.Step IV: Multiply centilitres.9 × 16 = 144 cl + 3 = 147 cl = 14 dl + 7 clStep V: Write 7 under centilitres and carry 14 to decilitresStep VI: Multiply decilitres 0 × 16 = 0            0 + 14 = 14 dl = 1 l 4 dlStep VII: Write 4 under decilitres and carry 1 to the litres.Step VIII: Multiply litres 7 × 16 = 112 l               112 + 1 = 113 lStep IX: Write 113 under litresTherefore, 7 l 9 cl 2 ml × 16 = 113 l 4 dl 7 cl 2 ml = 113 l 472 ml

Division of Units of Length:

We can divide lengths by a number like division of ordinary numbers. If the measurement is given as a combination of two units like km and m or m and cm, we first convert higher unit to lower unit and then divide.

1. Divide 2 km 560 m unit by 8.

Solution:

 Let us convert 2 km 560 m into m.2 km 560 m= 2000 m + 560 m= 2560 mNow, divide 2560 by 8

Hence, 2 km 560 m ÷ 8 = 320 m

Division of Units of Mass:

1. Divide 16 kg 542 g by 6

 First Method Second Method 16 kg 542 g = 16.542 kg

16 kg 542 g ÷ 6 = 2 kg 757 g

= 2.757 kg

Division of Units of Capacity:

We can divide units of capacity measures l and ml by a number like ordinary numbers.

1. Divide 132 ℓ 64 dℓ by 8

Solution:

64 dℓ = 6.4 ℓ

132 ℓ 64 dℓ = 138.4 ℓ

Hence, 138.4 ℓ ÷ 8 = 17.3 ℓ

2. Divide 60 l 750 ml by 5

 Solution: When measurements are given as combination of two units, we first convert the bigger unit to lower unit and then divide. 60 l 750 ml = 60 l + 750 ml                  = 60000 ml + 750 ml                  = 60750 ml Now divide 60750 by 5 60750 ÷ 5 = 12150 ml                 = 12000 ml + 150 ml                 = 12 l 150 ml

Hence, 60 l 750 ml ÷ 5 = 12 l 150 ml

3. Divide 717 l 32 ml by 8

Solution:

717 l 32 ml = 717000 ml + 32 ml

= 717032 ml

Therefore, 717 l 32 ml ÷ 8 = 89629 ml

= 89 l 629 ml

Questions and Answers on Multiplication and Division of Units of Measurement:

1. Multiply the following metric measures of length.

(i) 16 m by 7

(ii) 70 dm 4 cm by 24

(iii) 22 km by 10

(iv) 84 km 560 m by 51

(v) 34 cm by 25

(vi) 48 cm 9 mm by 62

(vii) 26 m 24 cm by 30

(viii) 80 m 5 cm by 10

1. (i) 112 m

(ii) 1689 dm 6 cm

(iii) 220 km

(iv) 4312 km 560 m

(v) 850 cm

(vi) 3031 cm 8 mm

(vii) 78 m 720 cm

(viii) 800 m 50 cm

2. Multiply the following:

(i) 8 kg 225 g × 12

(ii) 12 km 450 m × 17

(iii) 7 kl 3 hl 4 dal × 6

(iv) 5 m 4 dm 8 cm 9 mm × 11

(v) 45 m 28 cm × 8

(vi) 115 kg 25 g × 14

2. (i) 98.7 kg

(ii) 211.65 km

(iii) 44.04 kl

(iv) 60.379 m

(v) 362.24 m

(vi) 1610.35 kg

3. Divide the following metric measures of length.

(i) 240 km by 6

(ii) 14 km 580 m by 12

(iii) 36 m by 18

(iv) 50 cm 4 mm by 7

(v) 72 m by 8

(vi) 62 m 8 cm by 4

3. (i) 40 km

(ii) 1 km 215 m

(iii) 2 m

(iv) 7 cm 2 mm

(v) 9 m

(vi) 15 m 52 cm

4. Divide the following:

(i) 40 km 320 m ÷ 5

(ii) 85 m 67 cm ÷ 13

(iii) 12 kg 264 g ÷ 12

(iv) 13 l 4 dl 8 cl 2 ml ÷ 9

(v) 116 km 280 m ÷ 12

(vi) 2 kg 800 g ÷ 14

4. (i) 8.064 km

(ii) 6.59 m

(iii) 1.022 kg

(iv) 1.498 l

(v) 9.69 km

(vi) 0.2 kg

5. Solve the given:

(i) 56 km × 32

(ii) 32 km 124 m × 4

(iii) 30 m 75 cm ÷ 15

(iv) 47 cm 6 mm ÷ 20

(v) 66 dm 3 cm × 61

5. (i) 1792 km

(ii) 128 km 496 m

(iii) 2 m 5 cm

(iv) 23 cm 8 mm

(v) 4044 dm 3 cm

6. Multiply the following Metric Measures of Capacity:

(i) 5 l 750 ml × 4

(ii) 12 l 125 ml × 22

(iii) 13 l 124 ml × 10

(iv) 14 l 120 ml × 7

(v) 44 l 85 ml × 15

(vi) 18 l 33 ml × 51

6. (i) 23 l

(ii) 266 l 750 ml

(iii) 131 l 240 ml

(iv) 98 l 840 ml

(v) 661 l 275 ml

(vi) 919 l 683 ml

7. Divide the following metric measures of Capacity.

Ron, Sam, Mary and Jack were given different measuring jars. All of them were asked to fill a 1 l Can using their jars. Find out how many times each one of them have to fill their jars and pours them in their Can.

7. (i) 2 times

(ii) 5 times

(iii) 10 times

(iv) 20 times

## You might like these

• ### Adding and Subtracting Time | Operation on Measure of Time | US Time

We will learn how to addition and subtraction of units of time. 1. Add 25 minutes 45 seconds and 15 minutes 25 seconds. Solution: First add the seconds 45 + 25 = 70 seconds Convert 70 seconds into minutes and seconds 70 seconds = 60 seconds + 10 seconds Carry 1 minute to

• ### Worksheet on Word Problems on Measurement | 5th Grade Word Problem

Practice the questions given in the worksheet on word problems on measurement. 1. Rachel has a rope of length 40 m. She gave 12 m 53 cm to Sam, 18 m 35 cm to Ron and 9 m 7 cm to Jack. What length of rope is still left with Rachel?

• ### Addition and Subtraction of Units of Measurement | Metric Units

We can add the units of measurement like decimal numbers. 1. Add 5 m 9 dm and 11 m and 5 dm Solution: 5 m 9 dm = 5.9 m 11 m 5 dm = 11.5 m Hence, 5 m 9 dm + 11 m 5 dm = 17 m 4 dm or 17.4 m 2. Add 15 cm 5 mm and 21 cm 9 mm

• ### Worksheet on Word Problem on Measuring Length | Length Word Problems

Practice the questions given in the worksheet on word problem on measuring length (i.e. addition and subtraction). Addition and subtraction in metres and centimetres is done in the similar

• ### 5th Grade Time Worksheet | Fifth Grade Time Worksheets | Elapsed Time

In 5th grade time worksheet, students can practice the questions on units for measuring time. The questions are based on convert the time, addition of time, subtraction of time, elapsed time, Word problems on time.

• ### Elapsed Time | What is Elapsed Time? | Math Elapsed Time | 5th Grade

Sometimes we want to find out the duration of an activity. We can calculate the duration or time elapsed if we know the starting and finishing time. For example, if the bus starts at 9:00 a.m. and reaches the school at 9:30 a.m. the time taken by the bus to reach school is

• ### Worksheet on Word Problems on Measurement of Time | Time Measurement

Practice the questions given in the worksheet on word problems on measurement of time. The questions are based on addition and subtraction of hours, minutes and seconds separately. 1. A bus leaves for Rampur at 4:30 p.m. It takes 1 hr. 25 min. to reach there.

• ### Multiplication and Division of Time |Weeks|Days|Hours|Minutes|Seconds

We will learn how to multiplication and division of units of time. 1. Multiply 9 hours 10 minutes by 6 Solution: First multiply minutes 10 × 6 = 60 minutes = 1 hour We carry 1 hour to hour column and write 0 in minutes column. Now, multiply hours, 9 × 6 + 1 = 55 Write 55 in

• ### Worksheet on Subtraction of Hours, Minutes and Seconds |Time Worksheet

Practice the questions given in the worksheet on subtraction of hours, minutes and seconds. Note: Here we need to subtract the hours, minutes and seconds separately. Find the difference of the following: 1. 84 hr. 37 min. 29 sec. - 4 hr. 29 min. 18 sec. 2. 3 hr. 28 min.

• ### Worksheet on Addition of Hours, Minutes and Seconds | Time Worksheets

Practice the questions given in the worksheet on addition of hours, minutes and seconds. Note: Here we need to add the hours, minutes and seconds separately. Find the sum of the following: 1. 3 hr. 17 min. 24 sec. + 4 hr. 32 min. 14 sec. 2. 6 hr. 10 min. 31 sec.

• ### Worksheet on Units of Time | Questions on Units for Measuring Time

In worksheet on units of time, all grade students can practice the questions on units for measuring time. This exercise sheet on units of time have different units like second, minute, hour, day, week, month and year that can be practiced by the students to get more ideas to

• ### 5th Grade Measurement Worksheet | K5 Learning | Metric Units | Answers

In 5th Grade Measurement Worksheet we will solve how to convert metric units, compare the measurements and word problems on measurements. I. Convert the following: (i) 1 kilogram = …. hectogram (ii) 1 hectogram = …decigram (iii) 1 centigram = …decameter (iv) 1 decimeter

• ### Worksheet on Division of Metric Measures | Basic Metric Measurements

Practice the questions given in the worksheet on division of metric measures. Metric measures are divided in the same way as we divide ordinary numbers. I. Divide the following: (i) 6 g 9 dg 7 cg 5 mg by 3 (ii) 4 kl 2 hl 5 dal 4 l by 2 (iii) 7 l 3 dl 6 cl 5 ml by 5

• ### Worksheet on Multiplication of Metric Measures |Word Problems |Answers

Practice the questions given in the worksheet on multiplication of metric measures. Metric measures are multiplied in the same way as we multiply ordinary numbers. I. Find the product of the following: (i) 5 kg 2 hg 7 dag 9 g × 3 (ii) 4 kl 3 hl 8 dal 7 l × 9

• ### Worksheet on Addition and Subtraction of Units of Measurement |Answers

Worksheet on addition and subtraction of units of measurement we will solve different types of questions on mixed measurement. Here we will solve addition of lengths, addition of mass or addition of weights, addition of volumes, subtraction of lengths, subtraction of mass