# Addition of Hours, Minutes and Seconds

We will discuss here about the addition of hours, minutes and seconds.
Let us consider some of the examples on adding time.

Let us consider some examples:

1. Add 3 hr. 25 min. 15 sec. and 5 hr. 20 min. 25 sec.

 We added hours, minutes and seconds respectively.

2. Add 5 hr. 45 min. 12 sec. and 7 hr. 50 min. 24 sec.

 = 12 hr. 1 hr. + 35 min. + 36 sec. = 13 hr. 35 min. 36 sec. 12 hr. 95 min. 36 sec. = 12 hr. + (60 min. + 35 min.) + 36 sec. = 12 hr. 1 hr. + 35 min. + 36 sec. = 13 hr. 35 min. 36 sec.

3. Add 30 hr. 45 min. 45 sec. and 15 hr. 35 min. 17 sec.

 = 45 hr. 1 hr. 20 min.  1 min. 11 sec. = 46 hr. 21 min. 11 sec. 45 hr. 80 min. 71 sec. = 45 hr. + (60 min. + 20 min.) + (60 sec. + 11 sec.) = 45 hr. + 1 hr. + 20 min. + 1 min. + 11 sec. = 46 hr. 21 min. 11 sec.

4. Add 24 hr. 30 min. 20 sec. and 18 hr. 37 min. 54 sec.

 = 42 hr. 1 hr. 7 min. 1 min. 14 sec. = 43 hr. 8 min. 14 sec. 42 hr. 67 min. 74 sec. = 42 hr. + (60 min. + 7 min.) + (60 sec. + 14 sec.) = 42 hr. + 1 hr. + 7 min. + 1 min. + 11 sec. + 14 sec. = 43 hr. 8 min. 14 sec.

5. Add 5 hours 40 minutes and 2 hours 15 minutes.

 Step I: Add the minutes.40 + 15 = 55 minutesStep II: Add the hours5 + 2 = 7 hours Answer: 2 hours 15 minutes.

6. Add 8 hours 35 minutes 40 seconds and 6 hours 30 minutes and 45 seconds.

 Step I: Add the seconds.40 + 45 = 85 seconds             = 60 seconds + 25 seconds             = 1 minute 25 secondsStep II: Write 25 under seconds and carry 1 to minutes.Step III: Add the minutes.1 + 35 + 30 = 66 minutes                  = 66 minutes + 6 minutes                  = 1 hour 6 minutesStep IV: Write 6 under minutes and carry 1 to hours.Step V: Add the hours.1 + 8 + 6 = 15 hoursWrite 15 under hours. Answer: 15 hours 6 minutes 25 seconds

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Subtracting Integers | Subtraction of Integers |Fundamental Operations

Jun 13, 24 02:51 AM

Subtracting integers is the second operations on integers, among the four fundamental operations on integers. Change the sign of the integer to be subtracted and then add.

2. ### Properties of Subtracting Integers | Subtraction of Integers |Examples

Jun 13, 24 02:28 AM

The properties of subtracting integers are explained here along with the examples. 1. The difference (subtraction) of any two integers is always an integer. Examples: (a) (+7) – (+4) = 7 - 4 = 3

3. ### Math Only Math | Learn Math Step-by-Step | Worksheet | Videos | Games

Jun 13, 24 12:11 AM

Presenting math-only-math to kids, students and children. Mathematical ideas have been explained in the simplest possible way. Here you will have plenty of math help and lots of fun while learning.

4. ### Addition of Integers | Adding Integers on a Number Line | Examples

Jun 12, 24 01:11 PM

We will learn addition of integers using number line. We know that counting forward means addition. When we add positive integers, we move to the right on the number line. For example to add +2 and +4…