Worksheet on Divisibility Tests

Practice the questions given in the worksheet on divisibility tests.

1. What least positive integral value must be given to * so that the number 541*326 is divisible by 9?

(a) 1

(b) 7

(c) 6

(d) 4


2. Which of the following numbers is not exactly divisible by 99?

(a) 4476285

(b) 838827

(c) 7812288

(d) 854727

3. 451 + 452 + 453 + 454 + 455 is divisible by

(a) 17

(b) 13

(c) 11

(d) 3


4. The digits indicated by * in 47417** so that this number is divisible by 99 are:

(a) 0, 4

(b) 4, 0

(c) 0, 7

(d) 5, 6


5. (x5 - x) always divisible by (where x is a natural integer)

(a) only 10

(b) only 6

(c) both 6 and 10

(d) neither 6 or 10


6. Among common multiples of 25 and 35, the nearest to 1600 is

(a) 1605

(b) 1315

(c) 1575

(d) 1750


7. When a certain number is multiplied by 37, the product consists entirely of fives. The smaller such number is:

(a) 15051

(b) 10515

(c) 10525

(d) 15015


8. The sum of all integers between 200 and 400 divisible by 9 is

(a) 3366

(b) 6633

(c) 6336

(d) 6363


9. The largest number, by which the expression (n3 - n2) is divisible by all positive integral value, of n, is

(a) 2

(b) 4

(c) 5

(d) 6

10. What is the 507th term of the sequence 1, -1, 2, -2, 1, -1, 2, -2, 1, .................. ?

(a) -1

(b) 1

(c) -2

(d) 2


11. The sum of first 85 natural numbers will be divisible by

(a) 89

(b) 43

(c) 44

(d) 46


12. If x is a whole number, then x2(x2 – 1) is always divisible by

(a) 12

(b) multiple of 12

(c) 12 - x

(d) 24


13. The sum of the first fifty-eight numbers divisible by

(a) 29

(b) 23

(c) 57

(d) 56


14. If x and y are the two digits of the number 7717xy such that this number is divisible by 90, then (x + y) is equal to

(a) 0

(b) 5

(c) 6

(d) 3


15.  676767 is a six-digit number. It is divisible by

(a) 7 only

(b) 37 only

(c) 3 and 13 only

(d) All 3, 7, 13 and 37


16. If ‘x’ is a natural positive odd integer, then {(x + 2)2 – x2} always divisible by

(a) 5

(b) 6

(c) 8

(d) 10


Answers for the worksheet on worksheet on divisibility tests are given below.

 

Answer:


1. (c)

2. (d)

3. (c)

4. (a)

5. (c)

6. (c)

7. (d)

8. (b)

9. (a)

10. (d)

11. (b)

12. (a)

13. (a)

14. (b)

15. (d)

16. (c)



Math Employment Test Samples

From Worksheet on Divisibility Tests to HOME PAGE




Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Comparison of Numbers | Compare Numbers Rules | Examples of Comparison

    May 18, 24 02:59 PM

    Rules for Comparison of Numbers
    Rule I: We know that a number with more digits is always greater than the number with less number of digits. Rule II: When the two numbers have the same number of digits, we start comparing the digits…

    Read More

  2. Numbers | Notation | Numeration | Numeral | Estimation | Examples

    May 12, 24 06:28 PM

    Numbers are used for calculating and counting. These counting numbers 1, 2, 3, 4, 5, .......... are called natural numbers. In order to describe the number of elements in a collection with no objects

    Read More

  3. Face Value and Place Value|Difference Between Place Value & Face Value

    May 12, 24 06:23 PM

    Face Value and Place Value
    What is the difference between face value and place value of digits? Before we proceed to face value and place value let us recall the expanded form of a number. The face value of a digit is the digit…

    Read More

  4. Patterns in Numbers | Patterns in Maths |Math Patterns|Series Patterns

    May 12, 24 06:09 PM

    Complete the Series Patterns
    We see so many patterns around us in our daily life. We know that a pattern is an arrangement of objects, colors, or numbers placed in a certain order. Some patterns neither grow nor reduce but only r…

    Read More

  5. Worksheet on Bar Graphs | Bar Graphs or Column Graphs | Graphing Bar

    May 12, 24 04:59 PM

    Bar Graph Worksheet
    In math worksheet on bar graphs students can practice the questions on how to make and read bar graphs or column graphs. Test your knowledge by practicing this graphing worksheet where we will

    Read More