# Problems on Ratios in Simplest Form

Here we will learn how to find the problems on ratios in simplest form. In order to express a ratio in the simplest form, we find the HCF of the terms and divide each term by the HCF.

We know, a ratio must always be expressed in its lowest terms or simplest form. A ratio is said to be in the simplest form if the first term or first quantity (antecedent) and the second term or second quantity (consequent) have no common factor other than 1.

Find the ratio of each of the following in simplest form:

(i) 30 and 15

= 30 : 15

First we need to convert the given ratio into fraction,

= 30/15, [divide both the numerator and denominator by 15 since, the h.c.f. of 30 and 15 is 15]

= 2/1

= 2 : 1

(ii) 60 and 48

= 60 : 48

First we need to convert the given ratio into fraction,

= 60/48 (divide both the numerator and denominator by 12 since, the h.c.f. of 60 and 48 is 12)

= 5/4

= 5 : 4

(iii) 8 kg and 10 kg

= 8 kg : 10 kg

= (8 kg)/(10 kg), [divide both the numerator and denominator by 2 since, the h.c.f. of 8 and 10 is 2]

= 4/5

= 4 : 5

Now, we will solve different types of problems on ratios in simplest form where both the quantities in different units. So, before finding the required ratio, we shall have to express both the quantities in the same units.

(iv) 3 kg to 2000 gm

= 3 kg : 2000 gm

= (3 kg)/(2000 gm)

We know, 1 kg = 1000 gm, 3 kg = 3 × 1000 gm = 3000 gm,

= (3000 gm)/(2000 gm), [divide both the numerator and denominator by 1000 since, the h.c.f. of 3000 and 2000 is 1000]

= 3/2

= 3 : 2

(v) 750 gm to 2 kg 250 gm

= 750 gm : 2 kg 250 gm

= (750 g)/(2 kg 250 gm)

We know, 1 kg = 1000 gm, 2 kg = 2 × 1000 gm = 2000 gm,

= (750 gm)/(2000 gm + 250 gm)

= 750/2250, [divide both the numerator and denominator by 750 since, the h.c.f. of 750 and 2250 is 750]

= 1/3

= 1 : 3

(vi) 3 hours to 75 minutes

= 3 hours : 75 minutes

= (3 hours)/(75 minutes)

We know, 1 hour = 60 minute, 3 hours = 3 × 60 minutes = 180 minutes,

= (180 minutes)/(75 minutes)

= 180/75

= 12/5

= 12 : 5

(vii) 2 hours 15 minutes to 45 minutes

= 2 hours 15 minutes : 45 minutes

= (2 hours 15 minutes)/(45 minutes)

We know, 1 hour = 60 minute, 2 hours = 2 × 60 minutes = 120 minutes,

= (120 + 15 minutes)/(45 minutes)

= 135/45

= 3/1

= 3 : 1

(viii) 10 months and 2 years

= 10 months : 2 years

= (10 months)/(2 years)

We know, 1 year = 12 months, 2 years = 12 × 2 months = 24 months,

= (10 months)/(24 months)

= 10/24

= 5/12

= 5 : 12

Thus, from the above problems on ratios in simplest form we can understand that the two quantities can be compared when they are of the same kind. We can compare the ages of two persons, but we cannot compare the age of one person with, say, health or wealth of another person. Similarly, length and width can be compared becomes both the quantities are measures of length. The measurements must also be in same unit for comparison.

### New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

 Share this page: What’s this?

## Recent Articles

1. ### Fraction as a Part of Collection | Pictures of Fraction | Fractional

Feb 24, 24 04:33 PM

How to find fraction as a part of collection? Let there be 14 rectangles forming a box or rectangle. Thus, it can be said that there is a collection of 14 rectangles, 2 rectangles in each row. If it i…

Read More

2. ### Fraction of a Whole Numbers | Fractional Number |Examples with Picture

Feb 24, 24 04:11 PM

Fraction of a whole numbers are explained here with 4 following examples. There are three shapes: (a) circle-shape (b) rectangle-shape and (c) square-shape. Each one is divided into 4 equal parts. One…

Read More

3. ### Identification of the Parts of a Fraction | Fractional Numbers | Parts

Feb 24, 24 04:10 PM

We will discuss here about the identification of the parts of a fraction. We know fraction means part of something. Fraction tells us, into how many parts a whole has been

Read More

4. ### Numerator and Denominator of a Fraction | Numerator of the Fraction

Feb 24, 24 04:09 PM

What are the numerator and denominator of a fraction? We have already learnt that a fraction is written with two numbers arranged one over the other and separated by a line.

Read More

5. ### Roman Numerals | System of Numbers | Symbol of Roman Numerals |Numbers

Feb 24, 24 10:59 AM

How to read and write roman numerals? Hundreds of year ago, the Romans had a system of numbers which had only seven symbols. Each symbol had a different value and there was no symbol for 0. The symbol…

Read More