# Problem Solving on Multiplication

Problem solving on multiplication will help us to get the idea on how to solve the basic multiplication statement problems.

1. Three groups of ponies are eating. There are 2 ponies in each group. How many ponies are there in all?

Solution:

Number of groups of ponies = 3

Number of ponies in each group = 2

Therefore, total number ponies = 3 × 2 = 6

2. A coloring-pen cost 4 dollars. How many dollars Alex must have paid for 5 coloring-pens?

Solution:

Cost of a coloring-pen = $4 Number of coloring-pens = 5 Therefore, cost of 5 coloring-pens =$4 × 5 = \$20

3. Andy had 2 groups of toy kittens. There were 5 kittens in each group. He put all the kittens in a basket. How many kittens were in the basket?

Solution:

Number of groups of toy kittens Andy had = 2

Number of kittens in each group = 5

Therefore, total number of kittens in the basket = 2 × 5 = 10

4. A table has 4 corners. In a classroom there are 8 tables. How many corners do 8 tables have in all?

Solution:

Number of corners a table has = 4

Number of tables = 8

Therefore, total number of corners 8 tables have = 4 × 8 = 32

More examples on statement problem solving on multiplication:

5. John is 9 years old. His brother is 3 times older than him. How old is John’s brother?

Solution:

Age of John = 9 years

Number of times his brother is older than John = 3

Age of John’s brother = 9 × 3 = 27 years

6. Mary is 5 years old. Her mother is 7 times as old as she is. How old is her mother?

Solution:

Age of Mary = 5 years

Number of times her mother is older than Mary = 7

Age of her mother = 5 × 7 = 35 years

7. There are 4 baskets. Each basket has 2 kittens. How many kittens are there in all?

Solution:

This can be written as:   4 × 2 = 8

Thus, there are 8 kittens in all

8. There are 5 crayon boxes. Each box has 3 crayons. How many crayons are there in all?

Solution:

There are                     5 boxes

Each box has                3 crayons

This can be written as:  5 × 3 = 15

Thus, there are 15 crayons in all.

Worksheet on Problems on Multiplication:

1. Count and complete the following multiplication sums.

(i) There are 5 wheels. 1 wheel has 5 spokes.

5 × 5 = _____

Thus, 5 wheels have _____ spokes.

(ii) There are 3 zebras. I zebra has 4 legs.

3 × 4 = _____

Thus, 3 zebras have _____ legs.

(iii) There are 5 flower pots. I flower pot has 3 flowers.

5 × 3 = _____

Thus, 5 flower pots have _____ flowers.

(iv) There are 6 bicycles. I bicycle has 2 tyres.

6 × 2 = _____

Thus, 6 bicycles have _____ tyres.

(v) There are 3 spiders. I spider has 6 legs.

3 × 6 = _____

Thus, 3 spiders have _____ legs.

2. Word Problems on Multiplication:

(i) A pair of shoes contains 2 shoes. How many shoes are there in 4 pairs?

(ii) There are 5 boys in a row. How many boys are there in 5 rows?

(iii) There are 2 wheels in a bicycle. How many wheels are there in 6 bicycles?

2. (i) 8

(ii) 25

(iii) 12

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### What is a Triangle? | Types of Triangle | Scalene Triangle | Isosceles

Jun 17, 24 11:22 PM

A simple closed curve or a polygon formed by three line-segments (sides) is called a triangle. The above shown shapes are triangles. The symbol of a triangle is ∆. A triangle is a polygon with three s…

2. ### Interior and Exterior of an Angle | Interior Angle | Exterior Angle

Jun 16, 24 05:20 PM

Interior and exterior of an angle is explained here. The shaded portion between the arms BA and BC of the angle ABC can be extended indefinitely.

3. ### Angles | Magnitude of an Angle | Measure of an angle | Working Rules

Jun 16, 24 04:12 PM

Angles are very important in our daily life so it’s very necessary to understand about angle. Two rays meeting at a common endpoint form an angle. In the adjoining figure, two rays AB and BC are calle

4. ### What is a Polygon? | Simple Closed Curve | Triangle | Quadrilateral

Jun 16, 24 02:34 PM

What is a polygon? A simple closed curve made of three or more line-segments is called a polygon. A polygon has at least three line-segments.