Problem solving on addition will help us to get the idea on how to solve the basic addition statement problems.

1. Three boys were playing cricket. Two more boys came along and played cricket with them. How many boys altogether were playing cricket?

Number of boys were playing cricket = 3

Number of boys came along and played cricket with them = 2

Therefore, total number of boys were playing cricket = 3 + 2 = 5

2. Harry had 5 stamps. Mother gave him 4 more. How many stamps in all did Harry have?

Number of stamps Harry had = 5

Number of stamps his mother gave him = 4

Therefore, total number of stamps he have = 5 + 4 = 9

3. Rachael had 6 stamps. Father gave her 2 stamps. How many stamps does Rachael have now?

Number of stamps Rachael had = 6

Number of stamps her father gave her = 4

Therefore, total number of stamps she have now = 6 + 4 = 10

4. In a classroom, there were 2 brown tables, 1 red table and 3 green tables. How many tables were there altogether?

Number of brown tables = 2

Number of red table = 1

Number of green tables = 3

Therefore, total number of tables in a classroom = 2 + 1 + 3 = 6

5. Jack spent 5 dollars for a pen, 3 dollars for a color box, 2 dollars for a pencil box. How much did he spend altogether?

Amount of money Jack spent for a pen = $5 Amount of money he spent for a color box =$3

Amount of money he spent for a pencil box = $2 Therefore, total amount of money he spend altogether =$5 + $3 +$2 = 10

6. There were 6 yellow hats, 2 red hats and 6 blue hats. How many hats were there?

Number of yellow hats = 6

Number of red hats = 2

Number of blue hats = 6

Therefore, total number of hats were there = 6 + 2 + 6 = 14

7. Alex had 4 books on cars, 5 on airplanes and 7 on boats. How many books did he have in all?

Number of books on cars Alex had = 4

Number of books on airplanes = 5

Number of books on boats = 7

Therefore, total number of books he have in all = 4 + 5 + 7 = 16

More examples on statement problem solving on addition:

8. In a game Mary had the best score. She made 8 in her first turn, 6 in her second and 5 in her third. What was her total score?

Number of score Mary had in her first turn = 8

Number of score in her second turn = 5

Number of score in her third turn = 7

Therefore, total number of score Mary had in a game = 8 + 5 + 7 = 20

9. Sarah had 25 cards. She got 7 cards more. How many cards did she have then?

Number of cards Sarah had = 25

Number of cards she got more = 7

Therefore, total number of cards she have then = 25 + 7 = 32

10. A farmer had 45 sheep before he bought 25 more. How many sheep did he have then?

Number of sheep a farmer had = 45

Number of sheep he bought more = 25

Therefore, total number of sheep he have then = 45 + 25 = 70

11. A basket had 28 mangoes in it. 14 more mangoes are kept in the basket. How many mangoes are there in the basket now?

Solution:

Mangoes kept in       (+)   1 4

Now, there are                 4 2 mangoes in all

Thus, there are 42 mangoes in the basket now.

12. Aaron scored 33 runs in the first cricket match and 29 runs in the second. How many runs did he score in all?

Solution:

Aaron scored                  3 3  runs in the first match

He scored               (+)  2 9  runs in the second match

He scored                      6 2  runs in all

Thus, he scored 62 runs in all.

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

Recent Articles

1. 2nd Grade Place Value | Definition | Explanation | Examples |Worksheet

Sep 14, 24 04:31 PM

The value of a digit in a given number depends on its place or position in the number. This value is called its place value.

2. Three Digit Numbers | What is Spike Abacus? | Abacus for Kids|3 Digits

Sep 14, 24 03:39 PM

Three digit numbers are from 100 to 999. We know that there are nine one-digit numbers, i.e., 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9. There are 90 two digit numbers i.e., from 10 to 99. One digit numbers are ma

3. Worksheet on Three-digit Numbers | Write the Missing Numbers | Pattern

Sep 14, 24 02:12 PM

Practice the questions given in worksheet on three-digit numbers. The questions are based on writing the missing number in the correct order, patterns, 3-digit number in words, number names in figures…

4. Comparison of Three-digit Numbers | Arrange 3-digit Numbers |Questions

Sep 13, 24 02:48 AM

What are the rules for the comparison of three-digit numbers? (i) The numbers having less than three digits are always smaller than the numbers having three digits as: