# Find the Quotient using Division Property

How to find the quotient using division property?

Property 1:

When a number is divided by 1, the quotient is the number itself.

(i) 7 ÷ 1 = 7,

(ii) 9 ÷ 1 = 9,

(iii) 5 ÷ 1 = 5,

(iv) 11 ÷ 1 = 11,

(v) 15 ÷ 1 = 15,

(vi) 21 ÷ 1 = 21, etc.

Property II:

When a non-zero number is divided by itself, the quotient is 1.

(i) 7 ÷ 7 = 1,

(ii) 9 ÷ 9 = 1,

(iii) 5 ÷ 5 = 1, etc.

(iv) 3 ÷ 3 = 1,

(v) 1 ÷ 1 = 1,

(vi) 19 ÷ 19 = 1, etc.

Property III:

Dividing any number by 0 (zero) is meaningless.

(i) 8/0 = meaningless

As, 8 – 0 = 8, 8 – 0 = 8, 8 – 0 = 8 …….. the process has no end.

(ii) 17/0 = meaningless

As, 17 – 0 = 17, 17 – 0 = 17, 17 – 0 = 17 …….. the process has no end.

(iii) 11/0 = meaningless

As, 11 – 0 = 11, 11 – 0 = 11, 11 – 0 = 11 …….. the process has no end.

Property IV:

When 0 (zero) is divided by any non-zero, the quotient is zero.

As, any number × 0 = 0 so, 0 ÷ any number = 0

(i) 2 × 0 = 0 gives 0 ÷ 2 = 0,

(ii) 5 × 0 = 0 gives 0 ÷ 5 = 0,

(iii) 7 × 0 = 0 gives 0 ÷ 7 = 0,

(iv) 11 × 0 = 0 gives 0 ÷ 11 = 0,

(v) 16 × 0 = 0 gives 0 ÷ 16 = 0, etc.

So, dividing zero by any non-zero number we get quotient 0.

Therefore, to find the quotient using division property it’s important to know the properties for solving division when the; divisor is 1, divisor is same as dividend, divisor is 0 and dividend is 0.

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles 1. ### Months of the Year | List of 12 Months of the Year |Jan, Feb, Mar, Apr

Dec 01, 23 01:16 AM

There are 12 months in a year. The months are January, February, march, April, May, June, July, August, September, October, November and December. The year begins with the January month. December is t…

2. ### Days of the Week | 7 Days of the Week | What are the Seven Days?

Nov 30, 23 10:59 PM

We know that, seven days of a week are Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday. A day has 24 hours. There are 52 weeks in a year. Fill in the missing dates and answer the questi…