We will discuss here about the advantages of tabular data. When a larger number of data is given in a tabular form, it is easier to get information from it.

1. The heights of the women of a school are given below.

 Height (in cm) 150    151    152    153    154    155    156    157    158    159 No. Of Women 5         4      10       3       3       2       2       3       6        4

This table tells us that the number of women whose height is 150 cm, is 5; 4 women are 151 cm tall & so on. We get a number of other information also. Some are given below.

(i) The total number of women in the clubs = 5 + 4 + 10 + 3 + 3 + 2 + 2 + 3 + 6 + 4 = 42.

(ii) The number of women who are 153 cm tall is 3.

(iii) The largest number of women of the same height is 10 and they are 152 cm tall.

(iv) The number of women who are shorten than 154 cm = 5 + 4 + 10 + 3 = 22

(v) If a women taller than 154 cm is considered tall, the number of tall women in the clubs = 2 + 2 + 3 + 6 + 4 = 17

So, we see that as data is arranged systematically in a table, it becomes more useful.

2. In order to find out the amount of money collected for charity the 16 students of a class, the monitor notes down the following:

 Roll No1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Amount (in $) 62 78 80 62 85 58 90 62 70 15 20 40 50 20 10 25 First arrange the collected data in ascending order and then in a tabular form. Then answer the following: (i) How many students collected$ 30?

(ii) How many students collected less than $25? (iii) What percentage of students collected more than$ 30?

The data arranged in ascending order:

10, 10, 15, 15, 15, 20, 20, 20, 20, 25, 30, 30, 40, 40, 50, 50

Now putting the data in tabular form, we get the following:

 Amount (in $) 10 15 20 25 30 35 40 45 50 No. Of Students 2 3 4 1 2 0 2 0 2 From the above table we can see that. (i) The number of students who collected$ 30 is 2.

(ii) The number of students who collected less than $30 is 2 + 3 + 4 + 1 = 10 (iii) The number of students who collected more than$ 35 is 2 + 0 + 2 = 4

Total number of students = 16

Then percentage of students who collected more than \$ 35 = 4/ 16 X 100 = 25%

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

## Recent Articles

1. ### Comparison of Three-digit Numbers | Arrange 3-digit Numbers |Questions

Sep 13, 24 02:48 AM

What are the rules for the comparison of three-digit numbers? (i) The numbers having less than three digits are always smaller than the numbers having three digits as:

2. ### Worksheet on Three-digit Numbers | Write the Missing Numbers | Pattern

Sep 13, 24 02:23 AM

Practice the questions given in worksheet on three-digit numbers. The questions are based on writing the missing number in the correct order, patterns, 3-digit number in words, number names in figures…

3. ### 2nd Grade Place Value | Definition | Explanation | Examples |Worksheet

Sep 13, 24 01:20 AM

The value of a digit in a given number depends on its place or position in the number. This value is called its place value.

4. ### Comparison of Two-digit Numbers | Arrange 2-digit Numbers | Examples

Sep 12, 24 03:07 PM

What are the rules for the comparison of two-digit numbers? We know that a two-digit number is always greater than a single digit number. But, when both the numbers are two-digit numbers