We will learn how to addition and subtraction of units of time.

1. Add 25 minutes 45 seconds and 15 minutes 25 seconds.

Solution:

 First add the seconds 45 + 25 = 70 secondsConvert 70 seconds into minutes and seconds70 seconds = 60 seconds + 10 secondsCarry 1 minute to minutes column and write 10 in seconds column

Therefore, 25 minutes 45 seconds + 15 minutes 25 seconds = 41 minutes 10 seconds

3. Add 9 months 25 days 21 hours and 7 months 20 days 13 hours.

 Ans: 17 months 16 days and 10 hours Step I: Add the hours21 + 13 = 34 hours             = 24 hours + 10 hours             = 1 day 10 hoursStep II: Write 10 under hours and carry 1 to days.Step III: Add the days.1 + 25 + 20 = 46 days                    = 30 days + 16 days                    = 1 month 16 daysStep IV: Write 16 under days and carry 1 to months.Step V: Add the months1 + 9 +7 = 17 monthsWrite 17 under months

2. Add 5 weeks 4 days and 4 weeks 5 days

Solution:

 First add days, 4 + 5 = 9 daysConvert 9 days into weeks and days9 days = 7 days + 2 days           = 1 week and 2 daysCarry 1 to week column and write 2 in days column.

Therefore, 5 weeks 4 days + 4 weeks 5 days = 10 weeks 2 days

3. Subtract 18 minutes 29 seconds from 24 minutes 15 seconds

Solution:

 First subtract secondsSince we cannot subtract 29 from 15, we borrow 1 minute. So, 15 + 60 = 75 seconds75 – 29 = 46 secondsWrite 46 in seconds columnNow subtract minutes 23 – 18 = 5 minutes, write 5 in minutes column

Therefore, 24 minutes 15 seconds - 18 minutes 29 seconds = 5 minutes 46 seconds

4. Subtract 7 years 6 months from 8 years 3 months

Solution:

 First subtract the monthsWe borrow 1 year and subtract, 16 – 6 = 9 monthsWrite 9 in months column and now subtract 7 – 7 = 0Write 0 in years column.

Therefore, 8 years 3 months - 7 years 6 months = 9 months

1. Subtract 6 hours 40 minutes from 8 hours 55 minutes

 Step I: Subtract the minutes.55 – 40 = 15 minutesStep II: Subtract hours.8 – 6 = 2 hours Ans: 2 hours 15 minutes

2. Subtract 10 hours 50 minutes from 12 hours 45 minutes.

 Ans: 1 hour 55 minutes Step I: We cannot subtract 50 minutes from 45 minutes.So borrow 1 hour from 12 hours.1 hour = 60 minutes60 + 45 = 105 minutesStep II: Subtract minutes.105 – 50 = 55 minutesWrite 55 under minutes.Step III: 12 – 1 = 11 hours remain in hoursStep IV: Subtract hours.11 – 10 = 1 hourStep V: Write 1 under hours.

 1. Hours Minutes 30 20 + 20 05

 2. Hours Minutes 45 48 + 10 12

 3. Days Hours 33 20 + 45 14 + 50 16

 4. Weeks Days 32 4 + 10 6 + 48 5

 5. Hours Minutes Seconds 17 42 30 + 12 36 20 + 15 50 50

 6. Years Months 56 10 + 43 05 + 17 11

II: Subtract the following.

 1. Hours Minutes Seconds 16 30 20 - 15 20 50

 2. Hours Minutes Seconds 13 23 43 - 10 22 32

## You might like these

• ### Multiplication and Division of Units of Measurement | Metric System

We will learn how to multiply and divide of units of measurement. We carry out multiplication and division of measurements as we do for decimal numbers: 1. Multiply 12 km 56 m by 7. Solution: 12 km 56 m = 12.056 m Hence, 12.056 × 7 = 84.392 km 2. Multiply 44 dam 28 cm by 12

• ### Worksheet on Word Problems on Measurement | 5th Grade Word Problem

Practice the questions given in the worksheet on word problems on measurement. 1. Rachel has a rope of length 40 m. She gave 12 m 53 cm to Sam, 18 m 35 cm to Ron and 9 m 7 cm to Jack. What length of rope is still left with Rachel?

• ### Addition and Subtraction of Units of Measurement | Metric Units

We can add the units of measurement like decimal numbers. 1. Add 5 m 9 dm and 11 m and 5 dm Solution: 5 m 9 dm = 5.9 m 11 m 5 dm = 11.5 m Hence, 5 m 9 dm + 11 m 5 dm = 17 m 4 dm or 17.4 m 2. Add 15 cm 5 mm and 21 cm 9 mm

• ### Worksheet on Word Problem on Measuring Length | Length Word Problems

Practice the questions given in the worksheet on word problem on measuring length (i.e. addition and subtraction). Addition and subtraction in metres and centimetres is done in the similar

• ### 5th Grade Time Worksheet | Fifth Grade Time Worksheets | Elapsed Time

In 5th grade time worksheet, students can practice the questions on units for measuring time. The questions are based on convert the time, addition of time, subtraction of time, elapsed time, Word problems on time.

• ### Elapsed Time | What is Elapsed Time? | Math Elapsed Time | 5th Grade

Sometimes we want to find out the duration of an activity. We can calculate the duration or time elapsed if we know the starting and finishing time. For example, if the bus starts at 9:00 a.m. and reaches the school at 9:30 a.m. the time taken by the bus to reach school is

• ### Worksheet on Word Problems on Measurement of Time | Time Measurement

Practice the questions given in the worksheet on word problems on measurement of time. The questions are based on addition and subtraction of hours, minutes and seconds separately. 1. A bus leaves for Rampur at 4:30 p.m. It takes 1 hr. 25 min. to reach there.

• ### Multiplication and Division of Time |Weeks|Days|Hours|Minutes|Seconds

We will learn how to multiplication and division of units of time. 1. Multiply 9 hours 10 minutes by 6 Solution: First multiply minutes 10 × 6 = 60 minutes = 1 hour We carry 1 hour to hour column and write 0 in minutes column. Now, multiply hours, 9 × 6 + 1 = 55 Write 55 in

• ### Worksheet on Subtraction of Hours, Minutes and Seconds |Time Worksheet

Practice the questions given in the worksheet on subtraction of hours, minutes and seconds. Note: Here we need to subtract the hours, minutes and seconds separately. Find the difference of the following: 1. 84 hr. 37 min. 29 sec. - 4 hr. 29 min. 18 sec. 2. 3 hr. 28 min.

• ### Worksheet on Addition of Hours, Minutes and Seconds | Time Worksheets

Practice the questions given in the worksheet on addition of hours, minutes and seconds. Note: Here we need to add the hours, minutes and seconds separately. Find the sum of the following: 1. 3 hr. 17 min. 24 sec. + 4 hr. 32 min. 14 sec. 2. 6 hr. 10 min. 31 sec.

• ### Worksheet on Units of Time | Questions on Units for Measuring Time

In worksheet on units of time, all grade students can practice the questions on units for measuring time. This exercise sheet on units of time have different units like second, minute, hour, day, week, month and year that can be practiced by the students to get more ideas to

• ### 5th Grade Measurement Worksheet | K5 Learning | Metric Units | Answers

In 5th Grade Measurement Worksheet we will solve how to convert metric units, compare the measurements and word problems on measurements. I. Convert the following: (i) 1 kilogram = …. hectogram (ii) 1 hectogram = …decigram (iii) 1 centigram = …decameter (iv) 1 decimeter

• ### Worksheet on Division of Metric Measures | Basic Metric Measurements

Practice the questions given in the worksheet on division of metric measures. Metric measures are divided in the same way as we divide ordinary numbers. I. Divide the following: (i) 6 g 9 dg 7 cg 5 mg by 3 (ii) 4 kl 2 hl 5 dal 4 l by 2 (iii) 7 l 3 dl 6 cl 5 ml by 5

• ### Worksheet on Multiplication of Metric Measures |Word Problems |Answers

Practice the questions given in the worksheet on multiplication of metric measures. Metric measures are multiplied in the same way as we multiply ordinary numbers. I. Find the product of the following: (i) 5 kg 2 hg 7 dag 9 g × 3 (ii) 4 kl 3 hl 8 dal 7 l × 9

• ### Worksheet on Addition and Subtraction of Units of Measurement |Answers

Worksheet on addition and subtraction of units of measurement we will solve different types of questions on mixed measurement. Here we will solve addition of lengths, addition of mass or addition of weights, addition of volumes, subtraction of lengths, subtraction of mass