Worksheet on Test of Divisibility

Practice the questions given in the worksheet on test of divisibility.

1. The largest natural number which exactly  divides the product of any five consecutive natural number is:

(a) 6

(b) 12

(c) 24

(d) 120


2. The sum of the cubes of any three consecutive natural numbers are always divisible by

(a) sum of squares of three numbers

(b) product of three numbers

(c) 27

(d) sum of three numbers.

3. The difference between the squares of two consecutive even integers is always divisible by:

(a) 12

(b) 6

(c) 4

(d) 8


4. How many three-digit numbers are divisible by 6?

(a) 102

(b) 150

(c) 151

(d) 966


5. The smallest number of five digits exactly divisible by 476 is

(a) 47600

(b) 10000

(c) 10476

(d) 10472


6. What minimum number should be added to 936261 to make it exactly divisible by 7?

(a) 12

(b) 5

(c) 9

(d) 6


7. 2^8 × 3^6 is divisible by

(a) 2^7 × 3^7

(b) 2^6 × 3^5

(c) 2^4 × 3^7

(d) 2^5 × 3^8


8. One less than (49)^15 is exactly divisible by

(a) 50

(b) 51

(c) 49

(d) 8


9. In a six-digit number, the sum of the digits in the even places is 13 but the sum of the digits in the odd place is 24. All such numbers are divisible by

(a) 7

(b) 9

(c) 11

(d) None of these


10. In a six-digit even number, the sum of the digits in the even places is 12 and the sum of the digits in the odd places is 15. All such numbers are divisible by

(a) 17

(b) 18

(c) 21

(d) none

11. The sum of all possible three-digit numbers formed from three different one-digit natural numbers when divided by the sum of the original three digits is equal to

(a) 313

(b) 121

(c) 222

(d) 444


12. If the number 357*25*is divisible by 3 and 5, the missing digits in the unit’s place and the thousand’s place respectively are

(a) 0, 6

(b) 5, 1

(c) 5, 4

(d) none of these


13. The total number of integers between 100 and 200 which are divisible by both 9 and 6 is

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8


14. What should be the value of K so that 1623K is divisible by 99?

(a) 5

(b) 6

(c) for no value

(d) any value


15.If x and y are positive integers such that 3x + y is multiple of 11, then which of the following will also be divisible by 11?

(a) 4x + 6y

(b) x +y + 5

(c) 9x + 3y

(d) 4x - 9y


16. A number lies between the cubes of 15 and 16. If the number is divisible by the square of 12 as well as 7, what is the number?

(a) 3469

(b) 4032

(c) 4096

(d) 5249


17. How many numbers between 300 and 700 are divisible by 2, 3 and 7 together?

(a) 9

(b) 8

(c) 12

(d) 11


18. The greatest number by which n(n + 1)(n +2)(n + 3) is divisible where n is any positive integer is:

(a) 24

(b) 35

(c) 15

(d) 48


Answers for the worksheet on worksheet on test of divisibility are given below.


Answers:


1. (d)

2. (d)

3. (c)

4. (b)

5. (d)

6. (d)

7. (b)

8. (d)

9. (c)

10. (b)

11. (c)

12. (d)

13. (b)

14. (b)

15. (c)

16. (b)

17. (a)

18. (d)




Math Employment Test Samples

From Worksheet on Test of Divisibility to HOME PAGE


New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.



Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.



Share this page: What’s this?

Recent Articles

  1. Fraction as a Part of Collection | Pictures of Fraction | Fractional

    Feb 24, 24 04:33 PM

    Pictures of Fraction
    How to find fraction as a part of collection? Let there be 14 rectangles forming a box or rectangle. Thus, it can be said that there is a collection of 14 rectangles, 2 rectangles in each row. If it i…

    Read More

  2. Fraction of a Whole Numbers | Fractional Number |Examples with Picture

    Feb 24, 24 04:11 PM

    A Collection of Apples
    Fraction of a whole numbers are explained here with 4 following examples. There are three shapes: (a) circle-shape (b) rectangle-shape and (c) square-shape. Each one is divided into 4 equal parts. One…

    Read More

  3. Identification of the Parts of a Fraction | Fractional Numbers | Parts

    Feb 24, 24 04:10 PM

    Fractional Parts
    We will discuss here about the identification of the parts of a fraction. We know fraction means part of something. Fraction tells us, into how many parts a whole has been

    Read More

  4. Numerator and Denominator of a Fraction | Numerator of the Fraction

    Feb 24, 24 04:09 PM

    What are the numerator and denominator of a fraction? We have already learnt that a fraction is written with two numbers arranged one over the other and separated by a line.

    Read More

  5. Roman Numerals | System of Numbers | Symbol of Roman Numerals |Numbers

    Feb 24, 24 10:59 AM

    List of Roman Numerals Chart
    How to read and write roman numerals? Hundreds of year ago, the Romans had a system of numbers which had only seven symbols. Each symbol had a different value and there was no symbol for 0. The symbol…

    Read More