# To find Selling Price when Cost Price and Profit or Loss are Given

We will learn how to find selling price when cost price and profit or loss are given.

I. Formula to find selling price when cost price and profit percent are given;

Profit = profit% × cost price

Therefore, selling price = cost price + profit.

II. Formula to find selling price when cost price and loss percent are given;

Loss = loss% × cost price

Therefore, selling price = cost price - loss.

1. At what price should Ben sell her laptop which costs her $625, to make a gain of 20%? Solution: Given, cost price =$625

Profit = 20% of cost price

= 20/100 × $625 =$125 [since, profit% is always on C.P.]

And selling price = cost price + profit

= $625 +$125

= $750 Hence, selling price =$750

2. A shopkeeper buys digital camera at $2400 each. Due to price fall in the market, he was forced to sell them at a loss of 15%. Find the selling price of each digital camera. Solution: Given, cost price =$2400

Loss = 15% of cost price

= 15/100 × $2400 =$360

And selling price = cost price - loss

= $2,400 -$360

= $2040 Thus, the required selling price of each digital camera is$2040.

More solved examples to find selling price when cost price and profit or loss are given:

3. Mike bought a laptop for $5000 and sold it at a profit of 10%. Find the profit and the selling price of the laptop. Solution: Given, cost price of a laptop =$5000

Therefore, profit = profit% of cost price; (since, profit is always calculated on C.P.)

= 10% × $5000 = 10/100 ×$5000

= $500 And selling price = cost price + profit =$5000 + $500 =$5500

4. James purchases an article for $450 and sold it at 20% loss. Find the loss and selling rice of the article. Solution: Given, cost price of an article =$450

Loss% = 20%

Therefore, loss = loss% of cost price

= 20% × $450 = 20/100 ×$450

= $90 And selling price = cost price - loss =$450 - $90 =$360

5. Jenny bought an article for $450. For how much should she sell the article to gain 10%? Solution: Given, cost price =$450

Gain = 10% of cost price

= 10/100 × $450 =$45 [since, gain% is always on C.P.]

And selling price = cost price + gain

= $450 +$45

= $495 6. Jack purchased a watch for$800 and sold it at 25% loss to his friend. Find the selling price.

Solution:

Given, cost price = $800 Loss = 25% of cost price = 25/100 ×$800

= $200 [since, loss% is always on C.P.] And selling price = cost price - loss =$800 - $200 =$600

To find Profit or Loss when Cost Price and Selling Price are Given

To find Selling Price when Cost Price and Profit or Loss are Given

To find Cost Price when Selling Price and Profit or Loss are Given

Examples on Profit and Loss

Calculate Profit Percent

Calculate Loss Percent

Calculate Profit or Loss Percent

Calculate Profit and Selling Price

Discount and Discount Percent