# Examples on Profit and Loss

We will learn how to solve different examples on profit and loss. We know, cost price is the price at which an article is purchased and selling price is the price at which an article is sold.

Solved examples:

1. John sold two digital cameras at $3,000 each. On one he gains 20% and on the other he loses 20%. What percent does he gain on the whole transaction? Solution: For the first digital camera: Gain = 20%. Let cost price (C.P.) =$100.

Therefore, selling price (S.P.) = $(100 + 20) =$120.

When selling price (S.P.) is $120, cost price (C.P.) is$100.

Therefore, when selling price (S.P.) is $300, cost price (C.P.) =$100/120 × 300

= $(100 × 300)/120 =$30000/120

= $2,500. Therefore, cost price (C.P.) of the first digital camera =$2,500.

For the second digital camera:

Loss = 20%

Let cost price (C.P.) = $100. Therefore, selling price (S.P.) =$(100 - 20) = $80 When selling price (S.P.) is$80, the cost price (C.P.) is $100. Therefore, when selling price (S.P.) is$300, the cost price (C.P.)

= $100/80 × 300 =$30000/80

= $3,750. Therefore, cost price (C.P.) of the second digital camera =$3,750.

Thus, total cost price (C.P.) of two digital cameras = $2,500 +$3,750 = $6,250 Total selling price (S.P.) of two digital cameras =$(2 × 3,000) = $6,000. Thus, cost price (C.P.) > selling price (S.P.) so, there is a loss Loss = cost price (C.P.) - selling price (S.P.) =$6,250 - $6,000 =$250.

Percentage loss = loss/cost price × 100

= 250/6250 × 100

= 25000/6250

= 4%

Therefore, John loses 4% on the whole transaction.

More examples on profit and loss:

2. Brad bought a laptop for $8,000 and spent$500 on its spares. He later sold it for $9,500. Find his gain or loss percent. Solution: Cost price includes the overhead expenses also. Therefore, C.P. =$8,000 + $500 =$8,500

and S.P. = $9,500 Since, S.P. > C.P., there is a profit Profit = S.P. - C.P. =$9,500 - $8500 =$1,000

Profit percent = profit/(C.P.) × 100

= 1000/8500 × 100

= 200/17

= 11$$\frac{13}{17}$$%

Therefore, Brad’s gain percent is 11$$\frac{13}{17}$$%.

To find Profit or Loss when Cost Price and Selling Price are Given

To find Selling Price when Cost Price and Profit or Loss are Given

To find Cost Price when Selling Price and Profit or Loss are Given

Examples on Profit and Loss

Calculate Profit Percent

Calculate Loss Percent

Calculate Profit or Loss Percent

Calculate Profit and Selling Price

Discount and Discount Percent

From Examples on Profit and Loss to HOME PAGE

Didn't find what you were looking for? Or want to know more information about Math Only Math. Use this Google Search to find what you need.

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below. Ask a Question or Answer a Question.

## Recent Articles

1. ### What is a Triangle? | Types of Triangle | Scalene Triangle | Isosceles

Jun 17, 24 11:22 PM

A simple closed curve or a polygon formed by three line-segments (sides) is called a triangle. The above shown shapes are triangles. The symbol of a triangle is ∆. A triangle is a polygon with three s…

2. ### Interior and Exterior of an Angle | Interior Angle | Exterior Angle

Jun 16, 24 05:20 PM

Interior and exterior of an angle is explained here. The shaded portion between the arms BA and BC of the angle ABC can be extended indefinitely.

3. ### Angles | Magnitude of an Angle | Measure of an angle | Working Rules

Jun 16, 24 04:12 PM

Angles are very important in our daily life so it’s very necessary to understand about angle. Two rays meeting at a common endpoint form an angle. In the adjoining figure, two rays AB and BC are calle

4. ### What is a Polygon? | Simple Closed Curve | Triangle | Quadrilateral

Jun 16, 24 02:34 PM

What is a polygon? A simple closed curve made of three or more line-segments is called a polygon. A polygon has at least three line-segments.

5. ### Simple Closed Curves | Types of Closed Curves | Collection of Curves

Jun 16, 24 12:31 PM

In simple closed curves the shapes are closed by line-segments or by a curved line. Triangle, quadrilateral, circle, etc., are examples of closed curves.

Profit And Loss - Worksheets

Worksheet on Calculating Profit or Loss

Worksheet on Calculating Selling Price

Worksheet on Cost Price and Selling Price

Worksheet on Calculating Profit or Loss Percent

Worksheet on Profit or Loss Percent

Worksheet on Calculating Overhead Charges

Worksheet on Calculating Discount

Worksheet on Discount Percent

Worksheet on Calculating Discount on Marked Price